Salta al contingut principal
Patrimoni 2022

4.2.8.2. Valor de les participacions exemptes

Si la totalitat del patrimoni de l'entitat es troba afecte a l'activitat econòmica exercida, el valor de les participacions quedarà exempt en la seva totalitat.

Tanmateix, si en el patrimoni de l'entitat existeixen béns i drets que no es troben afectes al desenvolupament de l'activitat, l'exempció només assolirà al valor de les participacions en la part que correspongui a la proporció existent entre els actius afectes minorats en l'import dels deutes derivades de l'activitat, i el valor total del patrimoni net de l'entitat.

Per efectuar aquesta determinació pot utilitzar-se la següent fórmula:

Valor participacions *[(Valor actius afectes-deutes)/Valor patrimoni neto]

Per a la correcta aplicació de l'esmentada fórmula han de tenir-se en compte les següents precisions:

  1. Valoració de les participacions

    El valor de les participacions, amb o sense cotització en mercats organitzats, es determinarà conforme a les regles establertes en l'article 16.un de la Llei de l'impost sobre el Patrimoni, referents a "Accions i participacions en el capital social o en fons propis d'unes altres entitats jurídiques no negociades en mercats organitzats i participacions en el capital de cooperatives", comentades en l'epígraf G4 Apartat G4.

  2. Valoració dels actius i dels deutes

    Tant el valor dels actius com el dels deutes de l'entitat, serà el que es dedueixi de la comptabilitat, sempre que aquesta reflecteixi fidelment la veritable situació patrimonial de l'entitat, determinant-se aquests valors, en defecte de comptabilitat, d'acord amb els criteris de l'impost sobre el patrimoni.

  3. Elements patrimonials afectes

    Per determinar si un element patrimonial es troba o no afecto a una activitat econòmica, s'estarà al que disposa l'article 29 de la Llei de l'IRPF.