Salta al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2019.

Retribucions per maternitat o paternitat i assimilades i les familiars no contributives

Normativa: Art. 7.h) Llei IRPF

Estan exemptes:

  • Les prestacions per maternitat o paternitat i les familiars no contributives regulades, respectivament, en els Capítols VI i VII del Títol II i en el Capítol I del títol VI del text refós de la Llei General de la Seguretat Social, aprovat pel Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre (BOE del 31), i les pensions i els havers passius d'orfandat i a favor de nets i germans, menors de vint-i-dos anys o incapacitats per a qualsevol treball, percebuts dels règims públics de la Seguretat Social i classes passives.
  • Així mateix, es declaren exemptes les prestacions reconegudes als professionals no integrats en el règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms per les Mutualitats de Previsió Social que actuïn com a alternatives al règim especial de la Seguretat Social esmentada, sempre que es tracti de prestacions en situacions idèntiques a les previstes en el paràgraf anterior per la Seguretat Social per als professionals integrats en aquest règim especial.

    La quantia exempta té com a límit l'import de la prestació màxima que reconegui la Seguretat Social pel concepte que correspongui. L'excés tributarà com a rendiment del treball, entenent-se produït, en cas de concurrència de prestacions de la Seguretat Social i de les mutualitats abans esmentades, en les prestacions d'aquestes últimes.

  • En el cas dels empleats públics enquadrats en un règim de Seguretat Social que no de dret a percebre la prestació per maternitat o paternitat a què es refereix el primer paràgraf d'aquesta lletra, estarà exempta la retribució percebuda durant els permisos per part, adopció o guarda i paternitat a què es refereixen les lletres a), b) i c) de l'article 49 del text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre o la reconeguda per la legislació específica que li resulti d'aplicació per situacions idèntiques a les previstes anteriorment.

    La quantia exempta té com a límit l'import de la prestació màxima que reconegui la Seguretat Social pel concepte que correspongui. L'excés tributarà com a rendiment del treball.

    Tenint en compte la forma de càlcul de la prestació de maternitat i/o paternitat, i a l'efecte del límit que s'indica en l'article 7.h) de la Llei de l'IRPF,  l'import mensual de la prestació mai podrà superar al 100 per 100 de la base màxima de cotització vigent en cada moment. Aquesta base màxima de cotització ha estat el 2019 de 4.070,10 euros/mes [Orden TMS/83/2019 de 31 de gener,  per la qual es desenvolupen les normes legals de cotització a la  Seguretat Social, desocupació,  protecció per cessament d'activitat,  Fons de Garantia Salarial i formació professional per a l'exercici 2019  (BOE del 2 de febrer)].

Igualment estan exemptes les altres prestacions públiques per naixement, part o adopció múltiple, adopció, maternitat o paternitat, fills a càrrec i orfandat.

Important: les prestacions públiques de maternitat percebudes de la Seguretat Social s'han vingut considerant com subjectes a l'IRPF fins a la sentència del Tribunal Suprem de 3 d'octubre de 2018 (sentència 1462/2018) que va fixar com doctrina legal que aquestes prestacions estan exemptes de l'IRPF.

Com a conseqüència de l'esmentada Sentència del Tribunal Suprem, l'article 1.Primer del Reial Decret llei 27/2018, de 28 de desembre, pel qual s'adopten determinades mesures en matèria tributària i cadastral (BOE del 29), va modificar, amb efectes des del 30 de desembre de 2018 i per a exercicis anteriors no prescrits, la redacció de la lletra h) de l'article 7 de la Llei de l'IRPF en els termes transcrits en el Manual, recull l'esmentada doctrina legal, estenent-la a les prestacions de paternitat satisfetes per la Seguretat Social i ampliant expressament l'àmbit de l'exempció a les retribucions percebudes durant els permisos per part, adopció o guarda i paternitat, pels empleats públics enquadrats en un règim de Seguretat Social que no de dret a percebre prestació de maternitat o paternitat, amb el límit de la prestació màxima que reconegui la Seguretat Social pel concepte que correspongui.

D'acord amb aquesta modificació legal, els contribuents que durant l'exercici 2019 hagin percebut prestacions de maternitat o paternitat o retribucions durant els permisos per part, adopció o guarda i paternitat, no han de declarar els imports exempts i poden deduir-se les retencions suportades.

Pel que fa a les prestacions/retribucions per aquests conceptes corresponents als anys 2015, 2016 i 2017, els contribuents poden sol·licitar la rectificació de les declaracions d'IRPF presentades en les que haguessin inclòs tals rendes mitjançant el formulari específic, disponible en la pàgina web de l'Agència Tributària (https://sede.agenciatributaria.gob.es ), en què la persona perceptora de la prestació o retribució haurà d'indicar en quins d'aquells anys ha percebut la renda i un número de compte bancari de la seva titularitat, on s'abonarà la devolució que sigui procedent, sense que hagi d'adjuntar cap document acreditatiu de les prestacions/retribucions percebudes.

Quan no s'hagués presentada declaració el contribuent podrà sol·licitar la devolució presentant la declaració d'IRPF corresponent a l'exercici o exercicis en què va percebre la prestació per maternitat/paternitat, en què haurà d'incloure la totalitat de les rendes de l'exercici en qüestió, llevat de la prestació de maternitat/paternitat exempt, i deduirà la totalitat de les retencions suportades, incloent la retenció de la prestació de maternitat/paternitat.