Salta al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2019.

Àmbit d'aplicació de la modalitat simplificada

Normativa: Art. 28 Reglament IRPF

Requisits

La modalitat simplificada del mètode d'estimació directa té caràcter voluntari, per la qual cosa  el contribuent pot renunciar a la seva aplicació. En absència de renúncia, aquesta modalitat  ha d'aplicar-se en l'exercici 2019 per a la determinació del rendiment net de totes les  activitats econòmiques exercides pel contribuent, sempre que:

  1. No determini el rendiment net de totes les seves activitats pel mètode d'estimació  objectiva.

    A aquests efectes assenyalar que les activitats econòmiques susceptibles d'acollir-se al mètode d'estimació objectiva i els requisits per a la seva inclusió poden consultar-se en els  Capítols 8 i 9.

  2. L'import net del volum de negoci de l'any anterior, corresponent al conjunt de  les activitats desenvolupades pel contribuent, no superi els 600.000 euros anuals.

    Quan l'any immediatament anterior s'hagués iniciat l'activitat, l'import net del volum de negoci s'elevarà a l'any, a aquests únics efectes.

    Quan l'any immediatament anterior no s'hagués exercida activitat alguna, es determinarà el rendiment per aquesta modalitat, llevat que es renunciï a la mateixa en els termes que més  endavant es comenten.

  3. Cap activitat desenvolupada pel contribuent es trobi en la modalitat  normal del mètode d'estimació directa.

    Important: a excepció de les activitats incloses en el mètode d'estimació  objectiva, durant el primer any d'exercici de l'activitat, el rendiment net es determinarà per aquesta modalitat, llevat de renúncia expressa a la mateixa, sigui quin sigui l'import net del  volum de negoci resultant al final de l'exercici.

Determinació de l'import net del volum de negoci

D'acord amb la normativa, l'import net del volum de negoci està constituït  per la diferència entre les següents partides positives i negatives:

  • Partides positives
    • L'import de la venda de productes i de la prestació de serveis o altres ingressos derivats  de l'activitat ordinària de l'empresa, entenent com a tal l'activitat que l'empresa  realitza regularment i per la qual obté els seus ingressos de caràcter periòdic.
    • El preu d'adquisició o cost de producció dels béns o serveis entregats a canvi  d'actius no monetaris o com a contraprestació de serveis que representin despeses per a  l'empresa.
    • L'import de les subvencions que es concedeixin a l'empresa individualitzadament en funció  i formant part del preu de les unitats de producte venudes o pel nivell dels  serveis prestats.

      L'import dels restants subvencions no haurà d'incloure's a aquests efectes.
  • Partides negatives
    • Les devolucions de vendes.
    • Els "rappels" sobre vendes o prestacions de serveis, així com els descomptes comercials  efectuats sobre els ingressos computats.
    • L'IVA i altres impostos directament relacionats amb el volum de negoci que hagin de ser  objecte de repercussió, si haguessin estat computats dins l'import de les vendes o de la  prestació de serveis i hagin de ser objecte de repercussió.

Vegeu l'article 35.2 del Codi de Comerç; la Norma d'elaboració dels comptes anuals 11a del Pla General de Comptabilitat, aprovat pel Reial Decret 1514/2007, de 16 de novembre (BOE del 20), així com la Resolució, de 16 de maig de 1991 (BOE de 18 de gener de 1992), de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC).