Despeses financeres
Delimitació de les despeses financeres deduïbles o no deduïbles:
S'inclouen totes les despeses derivades de la utilització de recursos financers aliens, per al finançament de les activitats de l'empresa o dels seus elements d'actiu. Entre d'altres, tenen tal consideració els següents:
- Despeses de descompte d'efectes i de finançament dels crèdits de funcionament de l'empresa.
- Recàrrecs per ajornament de pagament de deutes corresponents a l'activitat.
- Interessos corresponents a ajornaments i fraccionaments de deutes tributaris, sempre que estiguin directament relacionats amb l'activitat i corresponguin a l'exercici.
Al contrari, no tenen la consideració de despeses financeres deduïbles:
- Els que suposin un major cost d'adquisició d'elements patrimonials.
- Els que es derivin de la utilització de capitals propis.
Limitació a la deduïbilitat de les despeses financeres nets que superin 1 milió d'euros
L'article 16 de la LIS estableix un límit del 30 per 100 del benefici operatiu de l'exercici a la deduïbilitat de les "despeses financeres nets" import del qual superi 1 milió d'euros.
S'entén per despeses financeres netes l'excés de despeses financeres respecte dels ingressos financers, això és, dels ingressos derivats de la cessió a tercers de capitals propis meritats durant el període impositiu, exclosos les despeses que es refereixen les lletres g), h) i j) de l'article 15 LIS :
Vegeu també la Resolució de 16 de juliol de 2012, de la Direcció General de Tributs, en relació amb la limitació en la deduïbilitat de despeses financeres en l'impost sobre societats (BOE del 17).
Fins aquest import, això és, fins a 1 milió d'euros, les despeses financeres netes seran, en qualsevol cas , deduïbles.
No obstant això, quan la durada de l'activitat sigui inferior a l'any, l'import, en qualsevol cas, deduïble serà el que resulti de multiplicar un milió d'euros per la proporció existent entre el temps de durada de l'activitat durant el període impositiu respecte de l'any.