Variació d'existències (només si existeix disminució d'existències al final de l'exercici)
Per determinar el consum d'existències produït durant l'exercici és necessari que, a més de tenir en compte les compres realitzades, es determinin les existències no consumides en l'exercici, és a dir, la variació d'existències. D'aquesta manera, quan les existències inicials siguin majors que les existències finals, és a dir quan hi ha una disminució d'aquestes, aquesta variació es reflectirà com a despesa de l'exercici.
A diferència de l'anterior, quan les existències a l'inici de l'exercici són menors que al final d'aquest, és a dir, quan hi ha un augment d'existències es reflectissin com a ingrés.
Pel que fa als criteris valoratius de les existències, ha de subratllar-se que el valor de les finals, que ha de coincidir amb el valor de les inicials de l'exercici següent, pot determinar-se pel seu preu d'adquisició o cost de producció, admetent-se com a criteris valoratius per a grups homogenis d'existències el cost mitjà ponderat i la FIFO.
Vegeu dins els "Ingressos íntegres computables" l'apartat sobre “Variació d'existències ”així com la norma de registre i valoració 10a del Pla General de Comptabilitat, aprovat pel Reial Decret 1514/2007, de 16 de novembre (BOE del 20), dedicada a la valoració de les existències. També vegeu la Resolució de 14 d'abril de 2015, de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes, per la qual s'estableixen criteris per a la determinació del cost de producció.