7. Despeses financeres
Delimitació de les despeses financeres deduïbles o no deduïbles:
S'inclouen totes les despeses derivades de la utilització de recursos financers aliens, per al finançament de les activitats de l'empresa o dels seus elements d'actiu. Entre d'altres, tenen tal consideració els següents:
-
Despeses de descompte d'efectes i de finançament dels crèdits de funcionament de l'empresa.
-
Recàrrecs per ajornament de pagament de deutes corresponents a l'activitat.
-
Interessos corresponents a ajornaments i fraccionaments de deutes tributaris, sempre que estiguin directament relacionats amb l'activitat i corresponguin a l'exercici.
-
Interessos de demora tributaris procedents de liquidacions practicades en procediments de comprovació i els meritats per la suspensió de l'execució de l'acte administratiu impugnat (interessos suspensius).
La Sentència del Tribunal Suprem núm. 1091/2023, de 24 de juny (Sala del Contenciós), recaiguda en el recurs de cassació núm. 515/2022 (ROJ : STS 3511/2023) ha fixat com a criteri interpretatiu que la deduïbilitat dels interessos de demora tributaris en el IS, resulta extrapolable a l'IRPF, en cas que el contribuent desenvolupi una activitat econòmica.
Al contrari, no tenen la consideració de despeses financeres deduïbles :
-
Els que suposin un major cost d'adquisició d'elements patrimonials.
-
Els que es derivin de la utilització de capitals propis.
Limitació a la deduïbilitat de les despeses financeres nets
El límit a la deduïbilitat de les despeses financeres nets serà la major de les següents quantitats:
-
El 30 per 100 del benefici operatiu de l'exercici.
El benefici operatiu es determinarà a partir del resultat d'explotació del compte de pèrdues i guanys de l'exercici determinat d'acord amb el Codi de Comerç i altra normativa comptable de desenvolupament, eliminant l'amortització de l'immobilitzat, la imputació de subvencions d'immobilitzat no financer i d'altres, el deteriorament i resultat per alienacions d'immobilitzat, conceptes que figuren recollits en el model de comptes de pèrdues i guanys. A aquest resultat s'addicionen els ingressos financers de participacions en instruments de patrimoni, sempre que es corresponguin amb dividends o participacions en beneficis d'entitats en les que, o bé el percentatge de participació, directe o indirecte, sigui com a mínim el 5 per 100, excepte que aquestes participacions hagin estat adquirides amb deutes despeses financeres dels quals no resultin deduïbles. Vegeu pel que fa al cas l'article 16 de la LIS.
-
1 milió d'euros quan el límit anterior supera el milió d'euros
Fins aquest import, això és, fins a 1 milió d'euros, les despeses financeres netes seran, en qualsevol cas , deduïbles.
No obstant això, quan la durada de l'activitat sigui inferior a l'any, l'import, en qualsevol cas, deduïble serà el que resulti de multiplicar un milió d'euros per la proporció existent entre el temps de durada de l'activitat durant el període impositiu respecte de l'any.
Vegeu la Resolució de 16 de juliol de 2012, de la Direcció General de Tributs, en relació amb la limitació en la deduïbilitat de despeses financeres en l'impost sobre societats (BOE de 17 de juliol).