Requisits i condicions per a la seva aplicació
1. Requisits que ha de complir l'entitat en la que s'inverteixi
Normativa: Art. 68.1.2º Llei IRPF
L'entitat accions de les quals o participacions s'adquireixin ha de complir els següents requisits:
-
Revestir la forma de societat anònima, Societat de Responsabilitat Limitada, societat anònima Laboral o Societat de Responsabilitat Limitada Laboral, en els termes previstos en el text refós de la Llei de Societats de Capital, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2010, de 2 de juliol, i en la Llei 44/2015, de 14 d'octubre, de Societats Laborals, i no estar admesa a negociació en cap mercat organitzat, tant mercat regulat com sistemes multilaterals de negociació.
Aquest requisit haurà de complir-se durant cada any de tinença de l'acció o participació.
-
Exercir una activitat econòmica que compti amb els mitjans personals i materials per al desenvolupament de la mateixa.
En particular, no podrà tenir per activitat la gestió d'un patrimoni mobiliari o immobiliari a què es refereix l'article 4.8.Dos.a) de la Llei 19/1991, de 6 de juny, de l'impost sobre el patrimoni, en cap dels períodes impositius de l'entitat conclosos amb anterioritat a la transmissió de la participació.
-
L' import de la xifra dels fons propis de l'entitat no podrà ser superior a 400.000 euros en l'inici del període impositiu de la mateixa en què el contribuent adquireixi les accions o participacions.
Quan l'entitat formi part d'un grup de societats en el sentit de l'article 42 del Codi de Comerç, independentment de la residència i de l'obligació de formular comptes anuals consolidats, l'import dels fons propis es referirà al conjunt d'entitats pertanyents a aquest grup.
2. Condicions que han de complir les accions o participacions en les que s'inverteixi
Normativa: Art. 68.1.3º Llei IRPF
Han de complir-se també les següents condicions:
-
Les accions o participacions en l'entitat han d'adquirir-se pel contribuent bé en el moment de la constitució d'aquella o mitjançant ampliació de capital efectuada en els següents terminis:
-
Amb caràcter general durant els cinc anys següents a aquesta constitució.
-
En el cas d'empreses emergents a les que es refereix l'apartat 1 de l'article 3 de la Llei 28/2022, de 21 de desembre, de foment de l'ecosistema de les empreses emergents, durant els set anys següents a aquesta constitució.
A més, hauran de romandre en el seu patrimoni per un termini superior a tres anys i inferior a dotze anys.
Empreses emergents
D'acord amb apartat 1 de l'article 3 de la Llei 28/2022, de 21 de desembre de 21 de desembre, de foment de l'ecosistema de les empreses emergents, s'entén per “empresa emergent” qualsevol persona jurídica, incloses les empreses de base tecnològica creades a l'empara de la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, que reuneixi simultàniament les següents condicions:
-
Ser de nova creació o, no essent de nova creació,
-
amb caràcter general, quan no hagin transcorregut més de cinc anys des de la data d'inscripció al Registre Mercantil, o Registre de Cooperatives competent, de l'escriptura pública de constitució, o
-
en el cas d'empreses de biotecnologia, energia, industrials i altres sectors estratègics o que hagin desenvolupat tecnologia pròpia, dissenyada íntegrament a Espanya, quan no hagin transcorregut de set anys.
-
-
No haver sorgit d'una operació de fusió, escissió o transformació d'empreses que no tinguin consideració d'empreses emergents. Els termes concentració o segregació es consideren inclosos en les anteriors operacions.
-
No distribuir ni haver distribuït dividends, o retorns en el cas de cooperatives.
-
No cotitzar en un mercat regulat.
-
Tenir la seva seu social, domicili social o establiment permanent a Espanya.
-
Tenir al 60 per 100 de la plantilla amb un contracte laboral a Espanya. En les cooperatives es computaran dins la plantilla, només als efectes de l'esmentat percentatge, els socis treballadors i els socis de treball, de la qual relació sigui de naturalesa societària.
-
Desenvolupar un projecte d'emprenedoria innovador que compti amb un model de negoci escalable.
Quan l'empresa pertanyi a un grup d'empreses definit en l'article 42 del Codi de Comerç, el grup o cadascuna de les empreses que el componen haurà de complir amb els requisits anteriors.
Els emprenedors que vulguin acollir-se als beneficis i especialitats de la Llei 28/2022 hauran d'obtenir la ”certificació de l'emprenedoria innovador i escalable del model de negoci” a què es refereix l'article 4 de l'esmentada llei i estar inscrita com a tal al Registre Mercantil o en el Registre de Cooperatives competent.
En relació amb la certificació d'emprenedoria vegeu l'Ordre PCM/825/2023, de 20 de juliol, per la qual es regulen els criteris i el procediment de certificació d'empreses emergents que donen accés als beneficis i especialitats reconegudes en la Llei 28/2022, de 21 de desembre, de foment de l'ecosistema de les empreses emergents.
-
-
La participació directa o indirecta del contribuent, juntament amb la que posseeixin en la mateixa entitat el seu cònjuge o qualsevol persona unida al contribuent per parentesc, en línia recta o col·lateral, per consanguinitat o afinitat, fins al segon grau inclòs, no pot ser, durant cap dia dels anys naturals de tinença de la participació, superior al 40 per 100 del capital social de l'entitat o dels seus drets de vot.
Excepció: aquest requisit no resultarà d'aplicació als socis fundadors d'una empresa emergent a les que es refereix la Llei 28/2022, de 21 de desembre, de foment de l'ecosistema de les empreses emergents, entesos com aquells que figurin en l'escriptura pública de constitució de la mateixa.
-
Que no es tracti d'accions o participacions en una entitat a través de la qual s'exerceixi la mateixa activitat que es venia exercint anteriorment mitjançant una altra titularitat.
3. Requisits formals
Normativa: Art. 68.1.5º Llei IRPF
El compliment d'aquests requisits ha de ser acreditat mitjançant certificació expedida per aquesta entitat durant el període impositiu en el que es va produir l'adquisició de les mateixa.
Per fer-ho, l'entitat que compleixi els requisits ha de presentar una declaració informativa en relació amb el compliment de requisits, identificació dels seus accionistes o partícips, percentatge i període de tinença de la participació.
Nota: l'obligació de presentar una declaració informativa per les entitats de nova o recent creació i la informació que ha d'incloure s'estableix en l'article 69.1 del Reglament de l'IRPF.
Així mateix, en relació amb aquesta declaració informativa vegeu l'Ordre HAP/2455/2013, de 27 de desembre, per la qual s'aprova el model 165, “Declaració informativa de certificacions individuals emeses als socis o partícips d'entitats de nova o recent creació” i es determinen el lloc, forma, termini i el procediment per a la seva presentació, i es modifica l'Ordre de 27 de juliol de 2001, per la qual s'aproven els models 043, 044, 045, 181, 182, 190, 311, 371, 345, 480, 650, 652 i 651, en euros, així com el model 777, document d'ingrés o devolució en el cas de declaracions-liquidacions extemporànies i complementàries, i per la qual s'estableix l'obligació d'utilitzar necessàriament els models en euros a partir de l'1 de gener de 2002 (BOE del 31).