Per obres d'adequació de l'habitatge habitual per persones amb discapacitat
Normativa: Art. 14 ter Text Refós de les disposicions legals vigents dictades per la Comunitat Autònoma de Canàries en matèria de tributs cedits, aprovat per Decret-legislatiu 1/2009, de 21 d'abril
Vegeu també disposició addicional primer Decret llei 12/2021, de 30 de setembre, pel qual s'adopten mesures tributàries, organitzatives i de gestió com a conseqüència de l'erupció volcànica en la illa de La Palma (BOC 01-10-2021)
Erupció volcànica de La Palma: d'acord amb disposició addicional primera del Decret llei 12/2021, NO es perdrà el dret a les deduccions practicades en la quota íntegra autonòmica de l'IRPF per les quantitats satisfetes per aquest concepte, malgrat que els habitatges habituals hagin estat destruïdes per l'erupció volcànica de La Palma, podent continuar aplicant aquesta deducció per les quantitats que poguessin seguir abonant.
Quantia de la deducció
El 14 per 100 de les quantitats satisfetes durant el període impositiu en l'adequació de l'habitatge que constitueixi o constitueixi la residència habitual de:
-
Contribuents que acreditin un grau de discapacitat igual o superior al 65 per 100.
El percentatge de deducció serà del 18 per 100 si el contribuent fora, addicionalment, major de 65 anys.
-
Contribuents quan la discapacitat igual o superior al 65 per 100 sigui patida pel cònjuge, els ascendents o descendents que amb ells convisquin, sempre que aquells, individualment considerats, no tinguin rendes anuals, excloses les exemptes, superiors a 35.000 euros.
El percentatge de deducció serà del 18 per 100 si el cònjuge, els ascendents o descendents fossin, addicionalment, majors de 65 anys.
Atenció : és procedent recordar que l'article 41 del Text Refós assimila els membres de les parelles de fet als cònjuges respecte a les deduccions autonòmiques de l'IRPF.
Base de la deducció i base màxima
-
La base de la deducció la constitueixen les quantitats satisfetes durant el període impositiu en les obres i instal·lacions en què consisteixi l'adequació de l'habitatge habitual.
L'esmentada base es minorarà en l'import dels ajuts concedides per les Administracions Públiques durant el període impositiu de què es tracti, que cobreixin la totalitat o part de les despeses que donen dret a la deducció, sempre que tals ajuts tinguin la consideració de renda exempta als efectes de l'IRPF.
-
La base màxima de la deducció serà de 15.000 euros per contribuent.
Requisits i altres condicions per a l'aplicació de la deducció
-
Les obres i instal·lacions en què l'adequació consisteixi hauran de resultar estrictament necessàries per a l'accessibilitat i comunicació sensorial, de manera que facilitin el desenvolupament digne i adequat de les persones amb discapacitat, extrem que haurà de ser acreditat davant l'administració tributària mitjançant resolució o certificat expedit per la conselleria competent en matèria de valoració de discapacitat.
-
Quan dos o més contribuents tinguin dret a l'aplicació d'aquesta deducció respecte dels mateixos ascendents o descendents per a un mateix període impositiu, la base màxima de la deducció es prorratejarà entre ells per parts iguals.
No obstant això, quan els contribuents tinguin diferent grau de parentesc amb l'ascendent o descendent, l'aplicació de la reducció correspondrà als de grau més pròxim.
Límit conjunt de la deducció
La suma de l'import d'aquesta deducció juntament amb el de les deduccions autonòmiques “Per quantitats destinades pels seus titulars a la restauració, rehabilitació o reparació de béns immobles declarats d'Interès Cultural”, “Per inversió en habitatge habitual ”i “Per obres de rehabilitació energètica de l'habitatge habitual "no podrà excedir el 15 per 100 de la quota íntegra autonòmica, casella [0546] de la declaració.