Règim transitori
Normativa: Disposició transitòria divuitena Llei IRPF ; Disposició transitòria dotzena Reglament IRPF
La Llei 16/2012, de 27 de desembre, per la qual s'adopten diverses mesures tributàries dirigides a la consolidació de les finances públiques i a l'impuls de l'activitat econòmica (BOE del 28 de desembre) va suprimir, amb efectes des de l'1 de gener de 2013, la deducció per inversió en habitatge habitual.
No obstant això, per als contribuents que venien deduint-se per habitatge habitual amb anterioritat a 1 de gener de 2013 (excepte per aportacions a comptes habitatge), l'esmentada Llei 16/2012 va introduir un règim transitori que els permet seguir gaudint de la deducció en els mateixos termes i amb les mateixes condicions existents a 31 de desembre de 2012.
A qui s'aplica el règim transitori?
Només tindran dret a aplicar el 2024 la deducció per inversió en habitatge habitual per les quantitats satisfetes durant el període els següents contribuents:
-
Els contribuents que haguessin adquirit el seu habitatge habitual amb anterioritat a 1 de gener de 2013, o a partir d'aquesta data, sempre que en aquest últim cas s'haguessin satisfeta quantitats per a la construcció de la mateixa abans de l'1 de gener de 2013 i la finalització de les obres s'hagués produït en els terminis que fixava la normativa de l'IRPF aplicable.
En qualsevol cas, resultarà necessari que el contribuent hagués practicat la deducció en relació amb les quantitats satisfetes per a l'adquisició o construcció d'aquest habitatge en un període impositiu meritat amb anterioritat a 1 de gener de 2013, tret d'aquells casos en què el contribuent no va poder practicar-la atès que l'import invertit acumulat en la mateixa no hagués superat (a 31 de desembre de 2012) les quantitats invertides en habitatges anteriors, en la mesura que haguessin estat objecte de deducció, i, si escau, l'import de guanys patrimonials exempts per reinversió.
Atenció: la modalitat de “construcció de l'habitatge habitual ”va deixar de ser possible en l'exercici 2022 en haver conclòs el termini de quatre anys, més la pròrroga, si escau, de quatre anys addicionals més i afegint els 78 dies corresponents al període comprès entre el 14 de març i el 30 de maig de 2020 durant el que va estar suspès el còmput de terminis previst en la disposició addicional novena del Reial Decret llei 11/2020.
Conforme a l'anterior, el contribuent ha d'haver finalitzat les obres construcció del seu habitatge habitual i haver-la adquirit jurídicament abans del 20 de març de 2021 per seguir tenint dret a règim transitori d'aquesta deducció. No obstant això, el dret a l'aplicació del règim transitori continua respecte de les quantitats que segueixi satisfent el contribuent en relació amb la construcció o adquisició, quan hagi utilitzat finançament aliè, sempre que es compleixin els requisits de terminació en termini, ocupació i residència efectiva i permanent.
En aquests casos, els contribuents hauran d'incloure les quantitats satisfetes en l'exercici dins la modalitat “adquisició i/o construcció de l'habitatge habitual ”en l'Annex A.1 de la declaració, indicant la data de l'escriptura d'adquisició o d'obra nova de l'habitatge.
-
Els contribuents que haguessin satisfet quantitats amb anterioritat a 1 de gener de 2013 per obres de rehabilitació o ampliació de l'habitatge habitual, sempre que les esmentades obres s'haguessin acabat abans d'1 de gener de 2017.
-
Els contribuents que haguessin satisfet quantitats per a la realització d'obres i instal·lacions d'adequació de l'habitatge habitual de les persones amb discapacitat amb anterioritat a 1 de gener de 2013, sempre que les esmentades obres o instal·lacions estiguessin concloses abans d'1 de gener de 2017.
Atenció: la Resolució del Tribunal Economicoadministratiu Central (TEAC), de 22 d'abril de 2024, Reclamació número 00/00765/2023, recaiguda en recurs extraordinari d'alçada per a la unificació de criteri, ha fixat el criteri per a l'aplicació de la deducció per inversió en habitatge habitual en els anys o períodes posteriors al 2012 per part de contribuents que haguessin adquirit el seu habitatge habitual abans de l'1 de gener de 2013 i que no haguessin practicat ni consignat tal deducció en cap dels anys o períodes anteriors al 2013 des que la van adquirir. Com a conseqüència, quienes no haguessin practicat ni consignat la deducció abans de 2013, podran aplicar l'esmentada deducció en els següents casos:
-
Quan no haguessin presentat declaració per no resultar obligat a això per raó de les rendes obtingudes.
-
Quan no haguessin practicat ni consignat la deducció abans de 2013 perquè estant obligats a presentar declaració per raó de les rendes i havent-la presentat, no haguessin tingut en cap de tals períodes quota íntegra per poder aplicar-la.
Al contrari, no podran aplicar la deducció per inversió en habitatge habitual els contribuents que, estant obligat a presentar declaració per raó de les rendes i havent-la presentat, no haguessin practicat la deducció abans de 2013 malgrat haver tingut en algun de tals períodes quotes íntegres a les que poder aplicar-la.
Com s'aplica la deducció en el règim transitori
La disposició transitòria divuitena de la Llei d'IRPF manté, per als contribuents que tinguin dret al règim transitori, l'aplicació de la regulació continguda en els articles 67.1, 68.1, 70.1, 77.1, i 78 de la Llei de l'IRPF en la seva redacció en vigor a 31 de desembre de 2012, sens perjudici dels percentatges de deducció que conforme al que disposa la Llei 22/2009 hagin estat aprovats per la Comunitat Autònoma.
Així mateix, la nova disposició transitòria dotzena del Reglament de l'IRPF preveu per als contribuents que tinguin dret al règim transitori de la deducció per inversió en habitatge habitual l'aplicació del que disposa el seu capítol I del Títol IV, en la redacció en vigor a 31 de desembre de 2012.
Obligació de presentar declaració
Els contribuents que desitgin exercir el dret a la deducció per inversió en habitatge habitual del règim transitori estaran obligats, en qualsevol cas, a presentar declaració per l'IRPF.