Salta al contingut principal
Manual pràctic de Societats 2023.

Altres supòsits de llibertat d'amortització

a) Societats anònimes i limitades laborals 

Regulació: Article 12.3 a) LIS

Es podran amortitzar lliurement els elements de l'immobilitzat material, intangible i inversions immobiliàries de les societats anònimes i limitades laborals afectes a la realització de les seves activitats, adquirits durant els cinc primers anys a partir de la data de la seva qualificació com a tals.

b) Explotacions associatives prioritàries

Regulació: Article 12.3 d) LIS

Podran amortitzar-se lliurement els elements de l'immobilitzat material o intangible de les entitats que tinguin la qualificació d'explotacions associatives prioritàries d'acord amb el que disposa la Llei 19/1995, de 4 de juliol, de modernització de les explotacions agràries, adquirits durant els cinc primers anys a partir de la data del seu reconeixement com explotació prioritària.

c) Sector industrial de l'automoció

Regulació:  DA  16a LIS

Es podran amortitzar lliurement les inversions realitzades en la cadena de valor de mobilitat elèctrica, sostenible o connectada en el sector industrial d'automoció que podrà realitzar-se durant els períodes impositius que concloguin entre el 2 d'abril de 2020 i el 30 de juny de 2021.

A aquests efectes, podran amortitzar-se lliurement les inversions en elements nous de l'immobilitzat material que impliquin la sensorización i monitoratge de la cadena productiva, així com la implantació de sistemes de fabricació basats en plataformes modulars o que redueixin l'impacte ambiental, afectes al sector industrial d'automoció, llocs a disposició del contribuent i que entrin en funcionament entre el 2 d'abril de 2020 i el 30 de juny de 2021, sempre que, durant els 24 mesos següents a la data d'inici del període impositiu en què els elements adquirits entrin en funcionament, la plantilla mitjana total de l'entitat es mantingui respecte de la plantilla mitjana de l'any 2019.

Per tant, si aquestes inversions no s'han amortitzat  fiscalment en la seva totalitat durant els períodes impositius  conclosos entre el  2 d'abril de 2020 i el 30 de juny de 2021, la part que no s'hagi amortitzat fiscalment no podrà amortitzar-se lliurement durant els períodes impositius següents.

Els immobles no podran acollir-se a la llibertat d'amortització regulada en aquesta disposició.

La quantia màxima de la inversió que podrà beneficiar-se del règim de llibertat d'amortització serà de 500.000 euros.

Per a l'aplicació d'aquest supòsit de llibertat d'amortització, els contribuents hauran d'aportar informe motivat emès pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per qualificar la inversió del contribuent com apta. Aquest informe tindrà caràcter vinculant per a l'Administració tributària. Aquesta mesura s'acull al Marco nacional temporal relatiu a les mesures d'ajuda destinades a fer costat l'economia en el context de l'actual brot de COVID-19, després de les Decisions de la Comissió Europea SA56851(2020/N), de 2 d'abril de 2020, SA.57019 (2020/N), de 24 d'abril de 2020, i SA.58778 (2020/N), de 22 d'octubre de 2020.

Aquest supòsit de llibertat d'amortització  és incompatible amb el supòsit de llibertat d'amortització  establert en l'article 102 de la LIS per a les entitats de reduïda dimensió, per la qual cosa aquestes entitats hauran d'optar per aplicar un dels dos incentius fiscals.

d) Instal·lacions que utilitzin energia de fonts renovables

Regulació: DA 17a LIS

Es podran amortitzar lliurement durant els períodes impositius que s'iniciïn o concloguin el 2023 i 2024, les inversions realitzades en instal·lacions :

  • Destinades a l'autoconsum d'energia elèctrica que utilitzin energia procedent de fonts renovables d'acord amb el que es defineix al Reial decret 244/2019, de 5 d'abril.

  • Per a ús tèrmic de consum propi que utilitzin energia procedent de fonts renovables, que substitueixin instal·lacions que utilitzin energia procedent de fonts no renovables fòssils i que siguin posades a disposició del contribuent a partir de l'entrada en vigor del Reial Decret llei 18/2022, de 18 d'octubre.

– Requisits

  • Han de ser posades a disposició del contribuent a partir de 20-11-2022 (entrada en vigor del Reial Decret llei 18/2022, de 18 d'octubre) i entrar en funcionament el 2023 i 2024.

  • Durant els 24 mesos següents a la data d'inici del període impositiu en què els elements adquirits entrin en funcionament, la plantilla mitjana total de l'entitat s'ha de mantenir respecte de la plantilla mitjana dels dotze mesos anteriors.

    Per al càlcul de la plantilla mitjana total de l'entitat es prendran les persones empleades, en els termes que disposi la legislació laboral, tenint en compte la jornada contractada en relació amb la jornada completa.

    En el supòsit d'incompliment de l'obligació de manteniment de la plantilla, el contribuent haurà d'ingressar la quota íntegra que hagués correspost a la quantitat deduïda en excés més els interessos de demora juntament amb l'autoliquidació corresponent al període impositiu en el que s'hagi incomplert l'obligació.

  • Estar en possessió, segons que correspongui, de la següent documentació que acrediti que la inversió utilitza energia procedent de fonts renovables:

    • En el cas de generació d'energia elèctrica, l'Autorització d'Explotació i, en el cas de les instal·lacions amb excedents, l'acreditació de la inscripció en el Registre administratiu d'instal·lacions de producció d'energia elèctrica (RAIPREE) o, en el cas d'instal·lacions de menys de 100kW, el Certificat d'Instal·lacions Elèctriques (CIE) d'acord amb el Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió, de conformitat amb el que estableix el Reial decret 244/2019, de 5 d'abril.

    • En el cas de sistemes de producció de gasos renovables (biogàs, biometà, hidrogen renovable), l'acreditació d'inscripció en el Registre d'instal·lacions de producció de gas procedent de fonts renovables regulat en l'article 19 del Reial decret 376/2022, de 17 de maig.

    • En el cas de sistemes de generació d'energia renovable tèrmica (calor i fred) industrial o de procés, acreditació de la inscripció en registre o informe de l'òrgan competent en la Comunitat Autònoma.

    • En el cas de sistemes de generació d'energia renovable tèrmica (calor i fred) per a climatització o generació d'aigua calenta sanitària, certificat d'eficiència energètica expedida pel tècnic competent després de la realització de les inversions, que indiqui la incorporació d'aquests sistemes respecte del certificat expedit abans de l'inici de les mateixes.

– Import màxim

La quantia màxima de la inversió que pot beneficiar-se d'aquest incentiu fiscal és de 500.000 euros.

– Excepcions

No poden acollir-se a aquest supòsit de llibertat d'amortització:

  • Els edificis.

  • Les instal·lacions que tinguin caràcter obligatori en virtut de la normativa del Codi Tècnic de l'Edificació, aprovat pel Reial decret 314/2006, de 17 de març, llevat que la instal·lació tingui una potència nominal superior a la mínima exigida, cas en què podrà ser objecte d'aquest incentiu aquella part del cost de la instal·lació proporcional a la potència instal·lada per damunt d'aquell mínim exigit.

Aquest supòsit de llibertat d'amortització és incompatible amb el supòsit de llibertat d'amortització de l'article 102 de la LIS prevista per a les entitats de reduïda dimensió, per la qual cosa aquestes entitats hauran d'optar per aplicar un dels dos incentius fiscals.

– Què es considera energia renovable?

  • La procedent de fonts renovables no fòssils, és a dir, energia eòlica, energia solar (solar tèrmica i solar fotovoltaica) i energia geotèrmica, energia ambient, energia mareomotriz, energia undimotriz i altres tipus d'energia oceànica, energia hidràulica i energia procedent de biomassa, gasos d'abocador, gasos de plantes de depuració, i biogàs, tal com es defineixen en la Directiva (UE) 2018/2001.

  • En el cas de les instal·lacions de producció d'energia elèctrica, només es considerarà energia renovable aquella que procedeixi d'instal·lacions de la categoria b) de l'article 2.1 del Reial decret 413/2014, de 6 de juny.

  • En el cas d'instal·lacions que usin bombes de calor accionades elèctricament només es considerarà energia renovable el seu ús per a calor a partir d'un rendiment de factor estacional (SCOPnet) de 2,5 d'acord amb la Decisió 2013/114/UE de la Comissió d'1 de març de 2013.

    En cas que tals bombes s'utilitzin per a fred, només es considerarà que produeixen energia renovable quan el sistema de refrigeració funcioni per damunt del requisit d'eficiència mínim expressat com a factor de rendiment estacional primari i aquest sigui com a mínim 1,4 (SPFplow), de conformitat amb el que disposa el Reglament Delegat (UE) 2022/759 de la Comissió de 14 de desembre de 2021 pel qual es modifica l'annex VII de la Directiva (UE) 2018/2001.

  • En el cas de sistemes de generació d'energia renovable tèrmica (calor i fred) per a climatització o generació d'aigua calenta sanitària, únicament s'entendrà que s'ha millorat el consum d'energia primària no renovable quan es redueixi com a mínim un 30 per cent l'indicador de consum d'energia primària no renovable, o bé s'aconsegueixi una millora de la qualificació energètica de les instal·lacions per obtenir una classe energètica «A» o «B», en la mateixa escala de qualificació.

    Emplenament del model 200

    Quan s'apliqui o s'hagi aplicat la llibertat d'amortització sobre qualsevol dels elements als que fan referència les esmentades lletres a) i d) de l'article 12.3 i les disposicions addicionals setzena i dissetena de la LIS, s'haurà de realitzar els següents ajustaments en les caselles [00309] i [00310] «Altres supòsits de llibertat d'amortització (art. 12.3 a) i d) i DA 16a, i 17a LIS)» de la pàgina 12 del model 200:

    • En la casella [00310] de disminucions es consignarà l'excés d'amortització que sobre l'amortització comptable relativa a qualssevol dels elements o inversions referides, resulti deduïble fiscalment durant el període impositiu objecte de declaració.

    • En la casella [00309] d'augments es consignarà l'import de les amortitzacions relatives a qualssevol dels elements o inversions referides, comptabilitzat durant el període impositiu objecte de declaració i que, per aplicació de les referides normes fiscals, ja s'hagués deduït en períodes impositius anteriors mitjançant la corresponent disminució o ajustament negatiu al resultat comptable. Així mateix, en el supòsit de transmissió de l'element que s'hagi acollit a la llibertat d'amortització, durant el període impositiu en què es transmeti s'haurà d'incloure en aquesta casella l'import dels ajustaments negatius practicats amb anterioritat i que encara no s'hagin integrat positivament en la base imposable.