Deducció per inversions realitzades per les autoritats portuàries (art. 38 bis LIS)
1. Àmbit d'aplicació
Les autoritats portuàries poden deduir-se de la quota íntegra:
-
Les inversions i les despeses relacionades amb:
-
La infraestructura i els serveis de control del trànsit marítim .
-
Els serveis i infraestructures destinades a millorar la seguretat de la navegació i els moviments dels vaixells en el mar litoral espanyol, inclosos els elements de senyalització marítima, abalisament i ajuts a la navegació, dels quals beneficiaris no siguin principalment els usuaris del port que els construeix i manté.
-
Els accessos terrestres viaris i ferroviaris de servei públic general, els accessos marítims, els dragatges, que beneficiïn a la col·lectivitat en el seu conjunt i dels quals beneficiaris no siguin principalment els usuaris del port, així com les infraestructures de millora de les xarxes generals de transport d'ús comú.
-
Les infraestructures de protecció i resistència contra condicions climàtiques extremes dels quals beneficiaris no siguin principalment els usuaris del port.
-
Els serveis i infraestructures de salvament marítim associats a l'exercici del poder públic, sempre que aquestes infraestructures no s'explotin comercialment, i la formació dels serveis públics responsables en matèria d'emergències, seguretat i salvament, sempre que aquesta formació no sigui obligatòria per a les empreses.
-
L'elaboració i implantació de plans de seguretat i protecció, en la mesura en què aquests costos no estiguin associats a requisits obligatoris de seguretat que totes les companyies hagin de complir, i l'atenció d'emergències de protecció civil, en ambdós casos, quan aquestes activitats estiguin associades a l'exercici de poder públic i sempre que els seus beneficiaris no siguin principalment els usuaris del port.
-
Els serveis i infraestructures de defensa contra incendis, despreniments i altres riscos relacionats amb la protecció civil, associats a l'exercici de poder públic, que no s'explotin comercialment, que no siguin obligatoris per a les empreses, que beneficiïn a la col·lectivitat en el seu conjunt i dels quals beneficiaris no siguin principalment els usuaris del port.
-
Els serveis i infraestructura utilitzades exclusivament per les Forces i Cossos de Seguretat i per la Policia portuària en l'exercici de poder públic.
-
Els serveis i infraestructures sanitàries per a l'atenció a persones en situacions de vulnerabilitat, sempre que les infraestructures no s'utilitzin per a activitats econòmiques del port.
-
Les infraestructures i serveis per al control duaner de mercaderies, per a la inspecció en frontera exigides per normes amb rang de llei en els àmbits de sanitat animal, sanitat vegetal, sanitat exterior i seguretat industrial i interès públic, i les relacionades amb el control de passatgers i la immigració.
-
Les infraestructures i serveis per a la vigilància de la contaminació, les emergències en matèria mediambiental i lluita contra la contaminació associades a l'exercici de poder públic, costos dels quals no siguin legalment repercutibles al causant de l'emergència, ni siguin costos en els que s'incorri simplement per complir la normativa legalment obligatòria per a totes les empreses, la descontaminació de sòls que no es destinin al desenvolupament d'una activitat econòmica, el desaigüe d'embarcacions i equips abandonats, tractament del qual recaigui legalment sobre l'autoritat portuària per haver quedat deserts els procediments destinats a identificar l'interès privat en el seu desaigüe, retirada o aferrallament, i el sanejament, neteja general portuària i retirada de residus diferents dels generats pels usuaris del port, com ara les deixalles generades pels vaixells, els residus de la càrrega i similars.
-
Els serveis i infraestructures realitzats per a organismes internacionals com a conseqüència d'obligacions contretes pel Regne d'Espanya en el marc d'un tractat internacional.
-
Els serveis i infraestructures dedicades a la Defensa Nacional.
-
Els serveis i instal·lacions utilitzades per al desenvolupament d'activitats científiques resultats dels quals no tinguin per objecte la seva explotació econòmica i a les actuacions de monitoratge i predicció del mitjà físic amb finalitats d'investigació i informació meteorològica resultats dels quals no s'explotin comercialment.
-
Els serveis d'enllumenat de zones comunes en benefici de la col·lectivitat, d'ús públic i oberts dels quals beneficiaris no siguin principalment els usuaris del port.
-
Les actuacions de protecció o correcció de la deriva litoral dels quals beneficiaris no siguin principalment els usuaris del port.
-
Les inversions i serveis relacionats amb el foment de la cultura i el patrimoni històric i cultural, inclosos els previstos en l'apartat 1 de l'article seixanta-vuit de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol, en els supòsits en els que les obres públiques no estiguin relacionades amb l'activitat econòmica de l'autoritat portuària, així com les actuacions de rehabilitació de béns amb protecció cultural que no s'explotin comercialment i beneficiïn a la societat en el seu conjunt.
-
Les actuacions d'urbanització i en desenvolupament i revitalització de sòl públic per al seu ús públic sense explotació comercial.
-
-
Les inversions i les despeses realitzats per a la construcció, substitució o millora de les infraestructures dels ports marítims, per a la construcció, substitució o millora de les infraestructures d'accés als mateixos o per a les activitats de dragatge, en els termes i amb les condicions previstes en el Capítol I i en els articles 56 ter i 56 quater del Reglament (UE ) NÚM. 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat.
L'import d'aquesta deducció serà el que resulti d'aplicar a aquestes inversions i despeses el percentatge d'intensitat màxima d'ajuda permesa calculada conforme al que disposa l'article 56 ter i 56 quater, respectivament, del Reglament (UE) NÚM. 651/2014.
-
Les inversions que superin els llindars establerts en les lletres ee) i ff) de l'article 4.1 del Reglament (UE) NÚM. 651/2014 podran deduir-se en la mesura en què la Comissió Europea hagi declarat la seva compatibilitat amb el mercat interior de conformitat amb el que preveu l'article 108.3 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea i es compleixin les condicions establertes per la Comissió en la Decisió corresponent. Aquesta deducció només es podrà aplicar a partir del període impositiu en el que la Comissió Europea hagi declarat la compatibilitat de les inversions que donen lloc a la mateixa.
L'import d'aquesta deducció serà el que resulti d'aplicar a aquestes inversions el percentatge d'intensitat màxima d'ajuda autoritzada per la Comissió.
Les inversions o despeses objecte d'aquesta deducció per inversions realitzades per les autoritats portuàries, s'han de minorar en l'import de les subvencions rebudes.
2. Particularitats de la deducció
Les autoritats portuàries hauran de portar els oportuns registres comptables i documentals específics que permetin identificar les despeses i inversions sobre els quals s'aplica la deducció.
Aquesta deducció queda exclosa dels límits del 25 i 50 per cent a què es refereix l'article 39.1 de la LIS, per la qual cosa a l'efecte del càlcul d'aquest límit no es computarà aquesta deducció.
Les quantitats no deduïdes durant el període impositiu podran aplicar-se en les liquidacions dels períodes impositius que concloguin dins els 15 anys immediats i successius.
3. Emplenament del model 200
En aplicació del que disposa l'article 38 bis de la LIS, els contribuents hauran de consignar en la casella [02315] «Deducció per inversions i despeses realitzades per les autoritats portuàries» de la pàgina 14 bis del model 200, l'import de la deducció per inversions i despeses realitzades per les autoritats portuàries que apliquin durant el període impositiu objecte de declaració.
L'import consignat en aquesta casella serà el que resulti de l'emplenament del quadre de desglossament de la pàgina 18 bis del model 200 que s'explica a continuació.
Emplenament del quadre «Deducció per inversions i despeses realitzades per les autoritats portuàries (art. 38 bis LIS)» (pàgina 18 bis del model 200)
Els contribuents que apliquin la deducció per inversions i despeses realitzades per les autoritats portuàries regulada en l'article 38 bis de la LIS, hauran de complimentar aquest quadre de desglossament de la forma que es detalla a continuació:
-
En la columna «Deducció pendent/generada » es consignarà en les caselles corresponents, els imports de la deducció generada tant durant el període impositiu actual (2023) com en un anterior a l'actual (2020 a 2022), i que estan pendents d'aplicació a l'inici del període impositiu que és objecte de declaració.
-
En la columna «Aplicada en aquesta liquidació » es recollirà la part (o la totalitat si escau) dels imports consignats en l'anterior columna «Deducció generada» relatius a la deducció per inversions i despeses realitzades per les autoritats portuàries, que s'apliquen en la liquidació corresponent al període objecte de liquidació.
Cal tenir en compte:
En la casella [02315] es recollirà el total dels imports consignats en la columna «Aplicada en aquesta liquidació» que haurà de traslladar-se a la casella [02315] de la pàgina 14 bis del model 200 referent a la liquidació de l'Impost.
-
En la columna «Pendent d'aplicació en períodes futurs» es consignarà la diferència positiva entre l'import de les deduccions pendents a l'inici del període impositiu o generades durant aquest període de la columna «Deducció pendent/generada», i l'import de les deduccions aplicades en la liquidació del període impositiu objecte de declaració de la columna «Aplicat en aquesta liquidació». Aquest import quedarà pendent d'aplicar en períodes impositius futurs, llevat que el període impositiu objecte de declaració sigui l'últim en el que la deducció corresponent es pugui aplicar, cas en què es perdria el saldo pendent de deducció.