Salta al contingut principal
Manual pràctic de Societats 2023.

Inconstitucionalitat de diversos preceptes introduïts pel Reial Decret llei 3/2016

El Tribunal Constitucional en Sentència de 18 de gener de 2024 declara la inconstitucionalitat i nul·litat de la disposició addicional quinzena i l'apartat 3 de la disposició transitòria setzena de la LIS, en la redacció donada per l'article 3. Primer, apartats Un i Dos del Reial Decret llei 3/2016, de 2 de desembre, pel qual s'adopten mesures en l'àmbit tributari dirigits a la consolidació de les finances públiques i altres mesures urgents en matèria social, que regulaven:

  • L'establiment de límits especials a la compensació de bases imposables negatives i a la imputació de dotacions per deteriorament de crèdits i altres actius i de determinades provisions per a contribuents del qual INCN sigui com a mínim de 20 milions d'euros durant els 12 mesos anteriors a la data en què s'iniciï el període impositiu.
  • La introducció d'un nou límit per a l'aplicació de les deduccions per evitar la doble imposició també per a grans empreses.
  • L'obligació de revertir en un determinat termini màxim els deterioraments deduïts en exercicis fiscals anteriors pels contribuents.