Annex V. Països UE i EEE amb els que existeix normativa sobre assistència mútua en matèria d'intercanvi d'informació tributària
Països de la Unió Europea (UE):
- Alemanya
- Àustria
- Bèlgica
- Bulgària (2)
- Checa, República (1)
- Xipre (1)
- Croàcia (3)
- Dinamarca
- Eslovàquia (1)
- Eslovènia (1)
- Espanya
- Estònia (1)
- Finlàndia
- França
- Grècia
- Hongria (1)
- Irlanda
- Itàlia
- Letònia (1)
- Lituània (1)
- Luxemburg
- Malta (1)
- Països Baixos
- Polònia (1)
- Portugal
- Regne unit (5)
- Rumania (2)
- Suècia
Altres països de l'Espai Econòmic Europeu (EEE) amb els que existeix normativa sobre assistència mútua en matèria d'intercanvi d'informació tributària (4).
- Islàndia
- Noruega
- Liechtenstein (amb efectes a partir d'11 de juliol de 2021, data d'entrada en vigor de la Llei 11/2021, de 9 de juliol, de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal)
Notes:
(1) Estats membres de la Unió Europea a partir d'1 de maig de 2004. (tornar-Checa) (tornar-Xipre) (tornar-Eslovàquia) (tornar-Eslovènia) (tornar-Estònia) (tornar-Hongria) (tornar-Letònia) (tornar-Lituània) (tornar-Malta) (tornar-Polònia)
(2) Estats membres de la Unió Europea a partir d'1 de gener de 2007. (tornar-Bulgària) (tornar-Romania)
(3) Estat membre de la Unió Europea a partir d'1 de juliol de 2013. (Tornar)
(4) L'Espai Econòmic Europeu (EEE) està integrat pels membres de la Unió Europea més Islàndia, Noruega i Liechtenstein.
Fins al 10 de juliol de 2021, les referències normatives s'efectuaven a uns altres països integrants del EEE amb els que existeixi efectiu intercanvi d'informació tributària.
En la normativa vigent fins al 10 de juliol de 2021 (apartat 4 de la Disposició addicional primera de la Llei 36/2006, de 29 de novembre, de mesures per a la prevenció del frau fiscal, en redacció anterior a la modificació introduïda per Llei 11/2021, de 9 de juliol, de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal) s'incloïa una definició d'efectiu intercanvi d'informació tributària:
Existeix efectiu intercanvi d'informació tributària amb aquells països o territoris que no tinguin la consideració de paradisos fiscals, a què resulti d'aplicació:
- Un conveni per evitar la doble imposició internacional amb clàusula d'intercanvi d'informació, sempre que en aquest conveni no s'estableixi expressament que el nivell d'intercanvi d'informació tributària és insuficient als efectes d'aquesta disposició.
- Un acord d'intercanvi d'informació en matèria tributària,
- El Conveni d'Assistència Administrativa Mútua en Matèria Fiscal de l' OCDE i del Consell d'Europa esmenat pel Protocol 2010.
Liechtenstein encara que és integrant del EEE quedava exclòs del llistat d'“Altres països EEE amb efectiu intercanvi d'informació tributària” perquè en tenir la consideració de paradís fiscal quedava fora de la definició d'“efectiu intercanvi d'informació tributària”.
Amb efectes des de l'11 de juliol de 2021 (data d'entrada en vigor de la Llei 11/2021, de 9 de juliol, de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal) es modifica la redacció de la Disposició addicional primera de la Llei 36/2006, de 29 de novembre, de mesures per a la prevenció del frau fiscal, que passa a denominar-se “definició de jurisdicció no cooperativa” i desapareix la definició d'“efectiu intercanvi d'informació tributària” que figurava en l'apartat 4 de l'anterior redacció i s'afegeix una Disposició addicional dècima que estableix que “les referències normatives efectuades a Estats amb els que existeixi un efectiu intercanvi d'informació tributària o en matèria tributària, s'entendran efectuades a Estats amb els que existeixi normativa sobre assistència mútua en matèria d'intercanvi d'informació tributària en els termes previstos en la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, que sigui d'aplicació .”
Als efectes de la Llei 58/2003 General Tributària, s'entendrà per assistència mútua el conjunt d'accions d'assistència, col·laboració, cooperació i d'altres de naturalesa anàloga que l'Estat espanyol presti, rebi o desenvolupi amb la Unió Europea i altres entitats internacionals o supranacionals, i amb uns altres Estats en virtut de la normativa sobre assistència mútua entre els Estats membres de la Unió Europea o en el marc dels convenis per evitar la doble imposició o d'uns altres convenis internacionals.
En relació amb Liechtenstein, en matèria d'intercanvi d'informació tributària, existeix la següent normativa en vigor:
-
La Decisió (UE) 2015/2453 del Consell, de 8 de desembre de 2015, relativa a la celebració, en nom de la Unió Europea, del Protocol modificatiu de l'Acord entre la Comunitat Europea i el Principat de Liechtenstein relatiu a l'establiment de mesures equivalents a les previstes en la Directiva 2003/48/CE del Consell en matèria de fiscalitat dels rendiments de l'estalvi en forma de pagament d'interessos.
En virtut de l'Acord, Liechtenstein i els Estats membres de la UE intercanviaran automàticament informació sobre el comptes financers dels seus respectius residents a partir de 2017. De la mateixa manera, l'article 5 de l'Acord preveu l'intercanvi d'informació prèvia petició.
- Liechtenstein va signar el 21 de novembre de 2013 el Conveni d'Assistència Administrativa Mútua en Matèria Fiscal de l'OCDE, el 22 d'agost de 2016 va dipositar l'instrument de ratificació i va entrar en vigor l'1 de desembre de 2016. El Conveni preveu els tres tipus d'intercanvi d'informació: prèvia petició, automàtica i espontània.
Per la qual cosa pot concloure's que amb Liechtenstein, malgrat continuar essent un paradís fiscal (jurisdicció no cooperativa) d'acord amb la relació de paradisos fiscals prevista en el RD 1080/1991, existeix normativa sobre assistència mútua en matèria d'intercanvi d'informació tributària en els termes previstos en la Llei general tributària i compleix els requisits per ser considerat, d'acord amb la nova terminologia (ja no és requisit no tenir la consideració de paradís fiscal) un Estat amb el que existeix normativa sobre assistència mútua en matèria d'intercanvi d'informació tributària. (Tornar)
(5) Estat Membre de la UE fins al 31 de desembre de 2020. (Tornar)