Regles de valoració per a accions i participacions en el capital social o en els fons propis de qualssevol altres entitats jurídiques no negociades en mercats organitzats, incloses les participacions en el capital social de Cooperatives
-
Participacions en el capital social de Cooperatives
La valoració de les participacions dels socis o associats en el capital social de les cooperatives es determinarà en funció de l' import total de les aportacions socials desembossades, obligatòries o voluntàries, resultant de l'últim balanç aprovat, amb deducció, si escau, de les pèrdues socials no reintegrades.
-
Participacions en el capital social d'unes altres entitats
La valoració de les esmentades accions i participacions, s'efectuarà segons el valor teòric resultant de l'últim balanç aprovat, sempre que aquest, bé de manera obligatòria o voluntària, hagi estat sotmès a revisió i verificació i l'informe d'auditoria resultarà favorable.
En cas que el balanç no hagi estat degudament auditat o l'informe d'auditoria no resultés favorable, la valoració es realitzarà pel major valor dels tres següents:
- Valor nominal.
- Valor teòric resultant de l'últim balanç aprovat.(1)
- Valor resultant de capitalitzar al tipus del 20 per 100 la mitjana dels beneficis de l' entitat en els tres exercicis socials tancats amb anterioritat a la data de la meritació de l'Impost (31 de desembre). Dins els beneficis es computaran els dividends distribuïts i les assignacions a reserves, excloses les de regularització o d'actualització de balanços.
Per al càlcul d'aquesta capitalització pot utilitzar-se la següent fórmula:
Valor = [(B 1 + B 2 + B 3 ) ÷ 3] x (100 ÷ 20)
On: B 1, B 2 i B 3 són els beneficis de cadascun dels tres exercicis socials tancats amb anterioritat a la data de meritació de l'Impost.
Per a la correcta aplicació d'aquestes regles de valoració, les entitats estan obligades a subministrar als seus socis, associats o partícips, certificats contenint les valoracions de les seves respectives accions i participacions.
(1) Les Sentències del Tribunal Suprem de 12 de febrer i 14 de febrer de 2013, en atenció a un criteri "favorable al millor acostament a la realitat econòmica de la base imposable del tribut” interpreten que ha de prendre's com punt de referència el balanç aprovat dins el termini legal per a la presentació de l'autoliquidació per l'impost, de manera que “si en aquesta data està aprovat l'exercici que es liquida, encara que això hagi passat amb posterioritat a la data de la meritació, haurà de ser tanmateix el tingut en compte”.(Tornar)