Salta al contingut principal
Manual pràctic de Patrimoni 2023.

Pagament del deute tributari de l'impost sobre el patrimoni

Sens perjudici de la possibilitat de sol·licitar l'ajornament o fraccionament del pagament previst en l'article 65 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, desenvolupat en els articles 44 i següents del Reglament General de Recaptació, aprovat pel Reial decret 939/2005, de 29 de juliol (BOE de 2 de setembre), el pagament del deute tributari resultant de l'impost sobre el patrimoni podrà realitzar-se mitjançant càrrec o càrrec en compte o mitjançant domiciliació bancària (tingui en compte que la domiciliació bancària podrà realitzar-se des del 3 d'abril fins al 26 de juny de 2024, tots dos inclosos).

Així mateix, el pagament o extinció dels deutes tributaris podrà realitzar-se:

  • Mitjançant l'entrega de béns integrants del Patrimoni Històric Espanyol que estiguin inscrits en l'Inventari General de Béns Mobles o en el Registre General de Béns d'Interès Cultural, d'acord amb el que disposa l'article 73 de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol (Art. 36.dues Llei Imposada Patrimoni).

  • Per compensació amb crèdits tributaris reconeguts per acte administratiu a favor del mateix obligat tributari, en els termes previstos en els articles 71 i següents de la Llei general tributària i d'acord amb les condicions i el procediment establerts en els articles 55 i següents del Reglament General de Recaptació.

  • Pagament, previ reconeixement de deute, mitjançant transferència bancària.

    Novetat 2023: els contribuents que no disposin de compte obert en cap entitat de crèdit que actuï com a col·laboradora, podran realitzar la domiciliació bancària en una entitat no col·laboradora pertanyent a la Zona Única de Pagaments en Euros (Zona SEPA).

    Vegeu pel que fa al cas l'Ordre HFP/387/2023, de 18 d'abril, per la qual es modifica l' Ordre EHA/1658/2009, de 12 de juny, per la qual s'estableixen el procediment i les condicions per a la domiciliació del pagament de determinats deutes a través de les entitats de crèdit que presten el servei de col·laboració en la gestió recaptatòria de l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

    El contribuent que  NO disposi d'un compte obert en alguna de les entitats de crèdit que actuïn com a col·laboradores en la gestió recaptatòria, pot realitzar el pagament de la totalitat del deute tributari resultant de la declaració de l'impost sobre el patrimoni, previ reconeixement de la mateixa, mitjançant transferència bancària, d'acord amb el que disposa la Resolució de 18 de gener de 2021, de la Direcció General de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, per la qual es defineixen el procediment i les condicions per al pagament de deutes mitjançant transferències a través d'entitats col·laboradores en la gestió recaptatòria encomanada a l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

    En cas que es detecti que la transferència ha estat efectuada des d'un compte obert en una entitat col·laboradora de l'AEAT, aquesta transferència serà retornada al seu compte d'origen i el pagament realitzat no produirà cap efecte, amb les conseqüències legals que això pogués suposar sobre el deute liquidat/autoliquidada. En aquest cas, ha de triar una altra modalitat de pagament.

    Pot consultar més informació sobre aquest procediment de pagament per transferència en: https://sede.agenciatributaria.gob.es/Sede/ca_es/deudas-apremios-embargos-subastas/pagar-aplazar-consultar/pagos-transferencias-especial-extranjero.html

    Així mateix, com s'ha avançat, en els casos en què no disposi de compte obert en cap entitat de crèdit que actuï com a col·laboradora en la gestió recaptatòria, podrà efectuar el pagament mitjançant domiciliació en un compte obert en una entitat no col·laboradora de la Zona Única de Pagaments en Euros (Zona SEPA) en els termes previstos en l'Ordre EHA/1658/2009, de 12 de juny.

En aquells casos en els que el contribuent no efectuï el pagament en el moment de la presentació de la declaració, en tractar-se d'un impost cedit les Comunitats Autònomes la tramitació de l'import que quedi pendent d'ingrés haurà de realitzar-se pel contribuent davant la Comunitat Autònoma corresponent a la seva residència habitual. A aquest efecte, haurà de sol·licitar-ho per escrit a la Comunitat Autònoma corresponent.

Responsabilitat del dipositari o gestor del subjecte passiu per obligació real

Normativa: Art. 6.Tres Llei Imposada Patrimoni

Quan hagin de presentar declaració per l'impost sobre el patrimoni els subjectes passius per obligació real, el dipositari o gestor dels béns o drets dels no residents respondrà solidàriament de l'ingrés del deute tributari corresponent a aquest impost pels béns o drets dipositats o de la qual gestió tingui encomanada, en els termes previstos en l'article 42 de la Llei general tributària.