Salta al contingut principal
Manual pràctic de Patrimoni 2023.

Requisits i condicions perquè resulti d'aplicació l'exempció

Perquè resulti d'aplicació l'exempció, han de complir-se, a la data de meritació de l'impost (31 de desembre), els següents requisits i condicions:

  1. Que l'entitat, sigui o no societària, realitzeu una activitat econòmica i no tingui per activitat principal la gestió d'un patrimoni mobiliari o immobiliari.

    S'entendrà que una entitat gestiona un patrimoni mobiliari o immobiliari i que, per tant, no realitza una activitat econòmica quan concorrin, durant més de 90 dies de l'exercici social, qualsevol de les següents condicions:

    • Que més de la meitat del seu actiu estigui constituït per valors o

    • Que més de la meitat del seu actiu no estigui afecte a activitats econòmiques.

      Per determinar si existeix activitat econòmica o si un element patrimonial es troba afecte a ella, s'estarà al que disposa l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. Vegeu a aquests efectes els articles 27 i 29 de la Llei de l'IRPF i 22 del Reglament de l'IRPF.

    Tant el valor de l'actiu com el dels elements patrimonials no afectes a activitats econòmiques serà el que es dedueixi de la comptabilitat, sempre que aquesta reflecteixi fidelment la veritable situació patrimonial de la societat.

    En el cas d'entitats de grup, és necessari que els requisits continguts en l'article 27. 2 de la Llei de l'IRPF es compleixin estricta, directa i exclusivament per cadascuna de les societats de la qual exempció es pretén, sense que els mateixos puguin entendre's complerts a través d'una tercera societat que, independentment del grau de vinculació que ostenti amb les referides societats, exerciu la tasca de gestió. Per tant, als efectes de veure si l'entitat arrendadora (que forma part d'un Grup) té o no usat, no s'aplica la doctrina laboral del Tribunal Suprem de considerar al Grup de Societats com ocupador únic, per la qual cosa no podrà dir-se que l'arrendadora tingui empleat perquè el tingui una altra entitat del Grup a la que té encomanada la gestió del seu patrimoni. Vegeu sobre això el criteri establert pel TEAC en la seva Resolució de 30 de juny de 2010 (Reclamació número 00/03979/2009, i reiterat en la seva Resolució de 23 de març de 2011, Reclamació número 00/00075/2009.

    A l'efecte de determinar la part de l'actiu que està constituïda per valors o elements patrimonials no afectes, no es computaran els valors següents:

    • Els posseïts per acomplir obligacions legals i reglamentàries.

    • Els que incorporin drets de crèdit nascuts de relacions contractuals establertes com a conseqüència del desenvolupament d'activitats econòmiques.

    • Els posseïts per societats de valors com a conseqüència de l'exercici de l'activitat constitutiva del seu objecte.

    • Els que atorguin, com a mínim, el 5 per 100 dels drets de vot i es posseeixin amb la finalitat de dirigir i gestionar la participació sempre que, a aquests efectes, es disposi de la corresponent organització de mitjans materials i personals, i l'entitat participada no estigui compresa en aquesta lletra.

      Sens perjudici de l'anterior, no es computaran com a valors ni com a elements no afectes a activitats econòmiques aquells preu d'adquisició del qual no superi l'import dels beneficis no distribuïts obtinguts per l'entitat, sempre que aquests beneficis provinguin de la realització d'activitats econòmiques, amb el límit de l'import dels beneficis obtinguts tant en el propi any com en els últims 10 anys anteriors.

      A aquests efectes, s'assimilen als beneficis procedents d'activitats econòmiques els dividends que procedeixin dels valors a què es refereix l'últim incís del paràgraf anterior, quan els ingressos obtinguts per l'entitat participada siguin procedents, com a mínim el 90 per 100, de la realització d'activitats econòmiques.

      Aquesta assimilació entre els dividends procedents d'entitats participades i els beneficis procedents d'activitats econòmiques s'ha d'estendre a les rendes procedents de la transmissió de les participacions en entitats, quant en aquestes concorrin les circumstàncies assenyalades, per tal com aquestes rendes representen de manera indirecta els dividends susceptibles de ser distribuïts en el present o en un futur per l'entitat participada.

  2. Que la participació del contribuent en el capital de l'entitat sigui com a mínim del 5 per 100, computada de forma individual, o del 20 per 100 conjuntament amb el seu cònjuge, ascendents, descendents o col·laterals de segon grau, ja tingui el parentesc el seu origen en la consanguinitat, en l'afinitat o en l'adopció.

    Quan la participació en l'entitat sigui conjunta amb alguna o algunes de les persones anteriorment indicades, les funcions de direcció i les remuneracions derivades de la mateixa, hauran de complir-se, com a mínim, en una de les persones del grup de parentesc, sens perjudici que totes elles tinguin dret a l'exempció. 

    L'exempció continguda en l'article 4. Vuit. Dos de la Llei de l'impost sobre el Patrimoni no s'entén aplicable als préstecs participatius contrets amb entitats mercantils, amb o sense cotització en mercats organitzats, en les condicions previstes en l'esmentat precepte, atès que no són equiparables els préstecs participatius i amb els fons propis d'entitats mercantils. Criteri fixat en el FJ.3r pel Tribunal Suprem en la seva Sentència de 30 de març de 2021, recaiguda en el recurs de cassació núm. 5341/2019 (ROJ: STS 1255/2021).

    Per part seva, la Sentència del Tribunal Suprem de 14 de juliol de 2016, recurs de cassació núm. 2330/2015 (ROJ: STS 3776/2016) en seu FJ6º estableix que d'aquest requisit no resulta l'obligació de què el subjecte que exerceixi les funcions de direcció hagi de ser titular de les participacions, podent pertànyer aquestes al grup familiar. Una vegada que un membre del grup familiar compleixi aquest requisit, tots els membres del grup tindran dret a l'exempció. Vegeu en el mateix sentit la Sentència del Tribunal Suprem de 26 de maig de 2016, recurs de cassació núm. 4027/2014 (ROJ: STS 2378/2016).

  3. Que el contribuent exerceixi efectivament funcions de direcció en l'entitat. A aquests efectes, es consideraran funcions de direcció, que hauran d'acreditar-se fefaentment mitjançant el corresponent contracte o nomenament, els càrrecs de: President, Director General, Gerent, Administrador, Directors de Departament, consellers i membres del Consell d'Administració o òrgan equivalent, sempre que l'acompliment de qualsevol d'aquests càrrecs impliqui una efectiva intervenció en les decisions de l'empresa.

    En cas que els titulars de les accions o participacions siguin menors d'edat o persones amb discapacitat, aquesta condició es considerarà complerta quan s'ajustin a la mateixa la seva representant legal.

  4. Que, per les funcions de direcció exercides en l'entitat, el contribuent percebi una remuneració que representi més del 50 per 100 de la totalitat dels seus rendiments nets del treball i d'activitats econòmiques corresponents a l'exercici 2023.

    El rellevant no és tant la denominació del càrrec, sinó que aquest càrrec impliqui funcions d'administració, gestió, direcció, coordinació i funcionament de la corresponent organització. Criteri assegut pel Tribunal Suprem en Sentència de 18 de gener de recaiguda en el recurs de cassació per a la unificació de doctrina 2316/2015.

    A l'efecte de determinar aquest percentatge, no es computaran els rendiments de les activitats econòmiques exercides habitualment, personal i directa pel contribuent béns dels quals i drets afectes gaudeixin d'exempció per aquest impost.

    Quan una mateixa persona sigui directament titular de participacions en diverses entitats en les quals concorrin els requisits i condicions anteriorment esmentats, el còmput del percentatge del 50 per 100 s'efectuarà de forma separada respecte de cadascuna d'aquestes entitats. És a dir, sense incloure entre els rendiments derivats de l'exercici de les funcions de direcció els obtinguts en unes altres entitats.

Atenció: complerts els requisits comentats, poden aplicar l'exempció, a més del titular de la plena propietat o de la nua propietat de les accions i participacions, el titular del dret d'usdefruit vitalici sobre les mateixes.