Preguntes freqüents
- Els ascendents o germans orfes de pare i mare que formin part d'una família nombrosa.
- L'ascendent separat legalment, o sense vincle matrimonial, amb dos fills sense dret a percebre anualitats per aliments i pels quals tingui dret a la totalitat del mínim.
- Els contribuents amb dret a l'aplicació dels mínims per descendents o ascendents amb discapacitat.
-
Estar en possessió del títol en vigor de família nombrosa o de la certificació de discapacitat del descendent o ascendent. Cal que comprovi que disposa del títol de família nombrosa i del certificat de discapacitat emès per la seva comunitat autònoma.
En el cas de l'ascendent separat legalment, o sense vincle matrimonial, ha de tenir dos fills sense dret a percebre anualitats per aliments i pels quals tingui dret a la totalitat del mínim.
-
Tots els sol·licitants, els titulars de la família nombrosa i els descendents o ascendents que s'hagin de reflectir en la sol·licitud han de disposar de número d'identificació fiscal (NIF), sense el qual no es pot fer l'abonament de manera anticipada.
-
Fer una activitat per compte propi o d'altri per la qual estigui donat d'alta en el règim corresponent de la Seguretat Social o mutualitat i cotitzar els terminis mínims que s'indiquen a la pregunta següent. En la sol·licitud col·lectiva n'hi ha prou que compleixi aquesta condició el primer sol·licitant.
Als aturats i pensionistes perceptors de prestacions, no els és aplicable el requisit d'estar donat d'alta en el règim corresponent de la Seguretat Social o mutualitat.
Per poder demanar l'abonament anticipat cal que el sol·licitant estigui donat d'alta en la Seguretat Social o mutualitat i cotitzar els terminis mínims que s'indiquen a continuació:
- Treballadors amb contracte de treball a jornada completa, en alta durant, com a mínim, quinze dies de cada mes, en el Règim General o en els Règims Especials de la Mineria del Carbó i dels Treballadors del Mar.
- Treballadors amb contracte de treball a temps parcial de la qual jornada laboral sigui de, com a mínim, el 50 per 100 de la jornada ordinària en l'empresa, en còmput mensual, i es trobin en alta durant tot el mes en els règims esmentats en la lletra anterior.
- Treballadors per compte aliè en alta en el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Aliè Agraris inclosos en el Règim General de la Seguretat Social quan s'hagués optat per bases diàries de cotització, que realitzin, com a mínim, deu jornades reals durant aquest període.
- Treballadors inclosos en els restants Règims Especials de la Seguretat Social no esmentades en les lletres anteriors o mutualistes de les respectives mutualitats alternatives a la Seguretat Social que es trobin en alta durant quinze dies el mes.
S'exclou del compliment d'aquests requisits els contribuents que percebin:
-
prestacions contributives i assistencials del sistema de protecció de la desocupació.
-
pensions abonades pel règim general i els règims especials de la Seguretat Social o pel règim de classes passives de l'Estat.
-
els professionals que percebin prestacions anàlogues a les anteriors, reconegudes per les mutualitats de previsió social que actuïn com a alternatives al règim especial de la Seguretat Social de treballadors per compte propi o autònoms.
La sol·licitud d'abonament mensual anticipat, podrà realitzar-se a partir del moment en què, complint-se els requisits i condicions establertes per al dret a la seva percepció, el contribuent opti per la modalitat d'abonament anticipat de la mateixa.
Una vegada tramitada la sol·licitud de devolució anticipada, no és necessari reiterar la sol·licitud el gener del següent exercici per seguir percebent l'abonament anticipat. L'únic cas en què sí ha de presentar-se és si es desitja canviar la modalitat de la sol·licitud (individual a conjunta o viceversa).
Per via electrònica, presentant una sol·licitud model 143 per cadascuna de les deduccions a què tingui dret en la Seu electrònica de l'Agència Tributària mitjançant DNI electrònic, certificat digital o Cl@ve PIN.
Presentant a qualsevol oficina de l'Agència Tributària el formulari que s'ha d'emplenar i imprimir des de la pàgina d'Internet de l'Agència Tributària. Una vegada imprès, l'han de signar tots els sol·licitants.
Una vegada tramitada la sol·licitud de devolució anticipada, no és necessari reiterar la sol·licitud el gener del següent exercici per seguir percebent l'abonament anticipat. L'únic cas en què sí ha de presentar-se és si es desitja canviar la modalitat de la sol·licitud (individual a conjunta o viceversa).
- Els contribuents que poguessin tenir dret a la deducció.
- Els representants voluntaris amb poders o facultats per presentar electrònicament declaracions o autoliquidacions en nom dels beneficiaris.
- Les persones o entitats que ostentin la condició de col·laboradors socials.
Hi ha dos tipus de sol·licitud d'abonament anticipat:
- La sol·licitud col·lectiva, que haurà de presentar-se per tots els sol·licitants que poguessin tenir dret a la deducció. L'abonament de la deducció s'efectuarà mensualment mitjançant transferència bancària a qui figuri com primer sol·licitant, per un import de 100 euros per cada família nombrosa, descendent o ascendent discapacitat. Aquest import és de 200 euros si es tracta d'una família nombrosa de categoria especial. El primer sol·licitant haurà de complir els requisits en el moment de presentar la sol·licitud.
- La sol·licitud individual. S'abonarà a cada sol·licitant la quantitat que resulti de dividir l'import que procedeixi dels indicats anteriorment, entre el nombre de contribuents amb dret al mínim pel mateix descendent, ascendent o família nombrosa.
- Possibilita, en molts casos, el compliment dels requisits exigits, ja que aquests es determinen de manera conjunta, respecte de tots els sol·licitants, tant el nombre de mesos en què es compleixin els requisits per tenir dret a la deducció, com els períodes mínims de cotització a la Seguretat Social o mutualitat.
- A més, en aquest cas s'entén cedit el dret a la deducció a favor de la persona que figura en la sol·licitud d'abonament anticipat com primer sol·licitant.
En aquests casos, el primer sol·licitant ha d'incloure l'import de la deducció i de l'abonament anticipat en la seva declaració de la renda.
Sí. La sol·licitud l'han de presentar tots els contribuents que puguin tenir dret a la deducció respecte d'un mateix descendent, ascendent o família nombrosa.
La manera de fer aquesta presentació és la següent:
1) Si la sol·licitud col·lectiva s'ha presentat pel primer sol·licitant per via electrònica, a través d'Internet, quedarà en l'estat"Sol·licitud col·lectiva en espera d'adhesió".
Els altres sol·licitants que formin part de la sol·licitud col·lectiva s'han d'adherir a aquesta. Per fer-ho, hauran d'accedir posteriorment amb el seu certificat electrònic o Cl@vePIN a la sol·licitud presentada per adherir-se. L'adhesió de la resta de sol·licitants també es pot fer per telèfon.
2) Si la sol·licitud col·lectiva es presenta en paper imprès obtingut del servei d'impressió de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, l'adhesió s'efectués subscrivint tots els sol·licitants la sol·licitud.
3) Si la sol·licitud col·lectiva es presenta per telèfon, no serà necessari realitzar l'adhesió posterior de la resta de sol·licitants, ja que l'adhesió ha de realitzar-se en la mateixa trucada telefònica en la que se sol·licita el pagament anticipat de la deducció.
No. Només es podrà modificar el mes de gener respecte de cadascuna de les deduccions.
La deducció per família nombrosa i la deducció per ascendent amb dos fills són incompatibles entre si.
La deducció per família nombrosa és compatible amb la deducció per ascendents o descendents amb discapacitat a càrrec.
La deducció per ascendent amb dos fills és compatible amb la deducció per ascendents o descendents amb discapacitat a càrrec.
El col·laborador social només pot modificar les dades bàsiques de la sol·licitud per corregir errors o comunicar alguna variació (règim de Seguretat Social, tipus de família nombrosa, etc.).
Sí. Es permet la presentació d'una sol·licitud individual o col·lectiva d'un tercer sempre que aquest col·laborador estigui donat d'alta en els convenis que permetin fer aquest tràmit.
En aquests casos, la sol·licitud s'ha de presentar per via electrònica a través d'Internet, amb el propi certificat electrònic reconegut del col·laborador social.
En el cas de la presentació d'una sol·licitud col·lectiva per part d'un col·laborador social no és necessària l'adhesió electrònica de la resta de membres a la sol·licitud col·lectiva. El col·laborador social, en aquest cas, serà dipositari de la documentació on tots els altres membres de la sol·licitud col·lectiva autoritzin la presentació d'aquesta en nom seu.
Sí. El col·laborador social pot veure la relació de sol·licituds d'un contribuent que hagin estat presentades per ell. Podrà veure el detall d'una sol·licitud: dades de la sol·licitud i estat de tramitació.
S'han de presentar dues sol·licituds d'abonament anticipat: una respecte del descendent amb discapacitat i una altra respecte de l'ascendent.
En aquest cas haurà de presentar-se una sol·licitud d'abonament anticipat per cada ascendent o descendent amb discapacitat a càrrec.
Sí, és necessari que tant els sol·licitants com els descendents o ascendents amb discapacitat que es relacionin en la sol·licitud tinguin un número d'identificació fiscal vàlid.
La comunicació de qualsevol variació produïda que afecti el cobrament anticipat de la deducció per família nombrosa o per persones amb discapacitat a càrrec així com, si s'escau, l'incompliment d'algun dels requisits establerts per a la seva percepció, determinarà l'obligació de presentar el formulari 143 en el termini dels 15 dies naturals següents al dia en què s'hagi produït la variació o l'incompliment dels requisits.
La comunicació de variacions de la sol·licitud de l'abonament anticipat es pot fer per qualsevol dels mitjans següents:
-
Per via electrònica a través d'Internet, a través dels serveis electrònics de comunicació de variacions que es publiquin a la seu electrònica de l'Agència Tributària.
-
Trucant al Centre d'Atenció Telefònica de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (telèfon: 901 200 345).
En particular, s'han de comunicar les variacions següents:
- Defunció del beneficiari de l'abonament anticipat de qualsevol de les deduccions.
- Baixa del beneficiari en la Seguretat Social o mutualitat.
- Canvi de residència del beneficiari a l'estranger o de la resta del territori espanyol als territoris històrics del País Basc o a la Comunitat Foral de Navarra.
- Renúncia del beneficiari al cobrament anticipat de qualsevol de les deduccions.
- Canvi de règim de la Seguretat Social o mutualitat del beneficiari.
- Baixa d'alguns dels descendents o ascendents, a l'efecte de la deducció per ascendents o descendents amb discapacitat, per defunció, per pèrdua del dret a aplicar el mínim per descendents o ascendents, o per pèrdua de la condició de discapacitat.
- Baixa d'algun dels fills, a l'efecte de la deducció per ascendent amb dos fills, per defunció, per pèrdua del dret a aplicar el mínim per descendents o per tenir dret a percebre anualitats per aliments.
- Canvi de la modalitat d'abonament anticipat (només és possible el mes de gener de cada any).
Una vegada obtingut el reconeixement del grau de discapacitat, s'entendrà produït amb data de sol·licitud del mateix.
Una vegada obtingut el reconeixement de la condició de família nombrosa, aquest tindrà efectes des de la data de la sol·licitud o renovació.
No, en aquests casos no és necessari certificat que acrediti el grau de discapacitat. En el seu cas, podrà acreditar-se la discapacitat mitjançant resolució de l'INSS.
En aquests casos tampoc és necessari certificat que acrediti el grau de discapacitat. En el seu cas, podrà acreditar-se la discapacitat mitjançant resolució de Classes Passives.
En aquests casos el grau de discapacitat podrà acreditar-se a través de la sentència que declari la incapacitat.
El requisit de percebre aquestes prestacions s'entén complert quan es percebin qualsevol dia del mes.
El requisit de tenir dos fills sense dret a percebre anualitats per aliments s'entén complert quan aquesta situació es produeixi l'últim dia de cada mes.
No. Cal estar cobrant una prestació, contributiva o assistencial, del sistema de protecció de la desocupació.
En cas que la sol·licitud presentada contingui alguna dada errònia i vulgui modificar-la, ha de fer el següent:
-
Donar de baixa la sol·licitud que conté dades errònies, mitjançant l'acció "Baixa de sol·licitud model 143".
-
Presentar una nova sol·licitud amb les dades correctes.
-
Els contribuents separats legalment, amb dos fills, sense dret a anualitats per aliments, tenen dret a la totalitat del mínim quan tinguin atribuïda la guarda i custòdia dels fills.
Per tant, quan la guarda i custòdia sigui compartida, el mínim per descendent es prorrateja entre els dos pares.
-
Els ascendents sense vincle matrimonial, amb dos fills, sense dret a anualitats per aliments, tenen dret a aplicar la totalitat del mínim quan no hi hagi convivència amb l'altre progenitor i ambdós fills convisquin únicament i exclusivament amb un ascendent.
No és necessari, se segueixen tramitant les ja presentades. L'únic cas en què sí ha de presentar-se és si es desitja canviar la modalitat de la sol·licitud (individual a conjunta o viceversa).