Consulta de NIF revocats i rehabilitats
Saltar índex de la informacióPreguntes més freqüents
La Llei 36/2006, de 29 de novembre, de mesures per a la prevenció del frau fiscal va suposar un important avenç en la regulació de la revocació del número d'identificació fiscal en afegir un nou apartat 4 a la disposició addicional sisena de la Llei 58/2003, General Tributària (LGT) per establir els efectes de la revocació del NIF; aquest mateix apartat va ser modificat per la Llei 34/2015, de 21 de setembre, de modificació parcial de la LGT.
La Llei 11/2021, de 9 de juliol, de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal ha modificat novament l'apartat 4 de la disposició addicional sisena de la Llei 58/2003, General Tributària (LGT), essent la seva redacció actual la següent:
«La publicació de la revocació del número d'identificació fiscal assignat en el "Butlletí Oficial de l'Estat", determinarà la pèrdua de validesa a efectes identificatius d'aquest número en l'àmbit fiscal.
Així mateix, la publicació anterior determinarà que les entitats de crèdit no realitzin càrrecs o abonaments en els comptes o dipòsits bancaris en què constin com a titulars o autoritzats els titulars d'aquests números revocats, llevat que es rehabiliti el número d'identificació fiscal.
Quan la revocació es refereixi al número d'identificació fiscal d'una entitat, la seva publicació en el "Butlletí Oficial de l'Estat"implicarà l'abstenció del notari per autoritzar qualsevol instrument públic relatiu a declaracions de voluntat, actes jurídics que impliquin prestació de consentiment, contractes i negocis jurídics de qualsevol classe, així com la prohibició d'accés a qualsevol registre públic, inclosos els de caràcter administratiu, llevat que es rehabiliti el número d'identificació fiscal. El registre públic en el que estigui inscrita l'entitat a la que afecti la revocació, en funció del tipus d'entitat de què es tracti, procedirà a estendre en el full obert a aquesta entitat una nota marginal en la que es farà constar que, d'ara endavant, no podrà realitzar-se inscripció alguna que afecti a aquella, llevat que es rehabiliti el número d'identificació fiscal.
Excepcionalment, s'admetrà la realització dels tràmits imprescindibles per a la cancel·lació de la nota marginal a la que es refereix el paràgraf anterior.
D'igual manera, en totes les certificacions registrals de l'entitat titular del número revocat ha de constar que el mateix està revocat.
El que disposa aquest apartat no impedirà a l'Administració Tributària exigir el compliment de les obligacions tributàries pendents. No obstant això, l'admissió de les autoliquidacions, declaracions, comunicacions o escrits en els que consti un número d'identificació fiscal revocat quedarà condicionada, en els termes reglamentàriament establerts, a la rehabilitació de l'esmentat número d'identificació fiscal».
El Reglament General de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i de desplegament de les normes comunes dels procediments d'aplicació dels tributs, aprovat pel Reial decret 1065/2007, de 27 de juliol (d’ara endavant, RGAT) dedica l'article 147 a recollir la regulació de la revocació del NIF.
Els efectes de la revocació de NIF realitzada segons el que estableix l'apartat 4 de la disposició addicional sisena de la Llei 58/2003, General Tributària (LGT) i l'article 147 del RGAT, són:
- Publicació de la revocació del NIF en el Butlletí Oficial de l'Estat, que determina la seva pèrdua de validesa a efectes identificatius en l'àmbit fiscal fins que es rehabiliti aquest número.
- Impossibilitat de realitzar inscripcions en el registre públic corresponent, llevat que es rehabiliti el número d'identificació fiscal.
- Abstenció del notari per autoritzar qualsevol instrument públic relatiu a declaracions de voluntat, actes jurídics que impliquin prestació de consentiment, contractes i negocis jurídics de qualsevol classe, així com la prohibició d'accés a qualsevol registre públic, inclosos els de caràcter administratiu llevat que es rehabiliti el número d'identificació fiscal.
- En les certificacions registrals de l'entitat titular del número revocat constarà que el mateix està revocat.
- Impossibilitat de realitzar càrrecs i abonaments en comptes o dipòsits oberts en entitats de crèdit.
- Impossibilitat d'obtenir el certificat de trobar-se al corrent de les seves obligacions tributàries.
- Baixa en el Registre d'operadors intracomunitaris (ROI) i en el de Devolució Mensual (REDEME).
Sí. La revocació del NIF d'una societat no té per què ser irreversible. Si desapareixen les circumstàncies que van motivar aquella, es pot rehabilitar el NIF.
Per fer-ho, l'entitat ha de sol·licitar-ho per escrit a l'Administració Tributària i aportar la documentació que acrediti fefaentment que realitzarà una activitat econòmica lícita i real, que té un objecte social verdader i on es desenvolupa la gestió i direcció dels negocis, aportant informació censal coherent que pugui ser constatada.
Sí. En la "Consulta de NIF revocats i rehabilitats" pot obtenir un fitxer amb la relació de NIF que estan revocats o que han estat rehabilitats, en el moment de realitzar la consulta. En aquesta relació només s'inclouen els NIF revocats després de l'1 de desembre de 2006 i que, per tant, han estat publicats al Butlletí Oficial de l'Estat.
A més, pot utilitzar la gestió "Consulta per NIF d'entitats jurídiques", disponible en la ruta "Totes les gestions / Censos, NIF i domicili fiscal / Censos / Models 036 i 037. Cens d'empresaris, professionals i retenidors - Declaració censal d'alta, modificació i baixa i declaració censal simplificada" per consultar si un NIF concret està o no revocat, així com, si escau, la data de publicació de la revocació al BOE. En aquesta consulta s'inclouen tots els NIF revocats, abans o després de l'1 de desembre de 2006.