Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris
Saltar índex de la informacióCodi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris
I. INTRODUCCIÓ
L'OCDE defineix la relació cooperativa com “una relació del contribuent amb l'administració tributària basada en la cooperació i en la confiança mútua entre ambdues parts que suposa una voluntat d'anar més enllà del mer compliment de les seves obligacions legals”.
El desenvolupament de la relació cooperativa suposa:
-
per una part, la simplificació i facilitació del compliment voluntari de les obligacions fiscals, augmentant la seguretat jurídica i operativa dels contribuents i dels professionals tributaris i Agents de Duanes i Representants Duaners
-
d'altra banda, la cooperació en la prevenció del frau fiscal.
Però l'anàlisi del concepte que ofereix l'OCDE de “relació cooperativa” estaria incomplet si no s'inclogués en ell una baula essencial per al sistema com és la figura del col·laborador social, paper del qual com intermediari entre el contribuent i l'Administració se sotmet amb aquest Codi a certes pautes.
El bon funcionament del sistema tributari depèn en gran mesura de què s'aconsegueixi garantir un equilibri entre els drets i les obligacions dels contribuents i de les Administracions Tributàries, essent essencial en aquest punt el paper que juguen els intermediaris fiscals. Així, la seva tasca no es limita a actuar en qualitat de representant del contribuent, facilitant el coneixement i comprensió de les seves obligacions fiscals i ajudant a complir-les, sinó que s'erigeixen, gràcies al paper d'intermediador i assessor d'aquell, com un important suport de l'Agència Tributària en una de les seves funcions més rellevants com és la prevenció del frau fiscal.
Conscients de l'important paper d'aquests intermediaris fiscals, va néixer fa ja 8 anys un Fòrum de diàleg entre l'Agència Tributària i les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris en el que, entre altres objectius, es duu a terme la difusió dels criteris de l'Agència Tributària en l'aplicació dels tributs i l'anàlisi de les modificacions normatives i es promou el paper dels professionals tributaris com a col·laboradors socials en l'aplicació dels tributs i el compromís social d'aquests professionals per contribuir al rebuig per part dels contribuents de les conductes defraudadores.
Aquest Fòrum ha suposat un important avenç amb la intenció de transformar la tradicional posició de confrontació entre el contribuent i els intermediaris fiscals amb l'Administració Tributària, en una relació de cooperació capaç d'adoptar solucions conjuntes en defensa d'una fi superior com és l'interès comú. Fruit d'aquest objectiu, i amb la intenció d'aprofundir en aquesta idea, es fa necessari dotar a aquest instrument d'un Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris en el que s'estableixi un conjunt de principis i compromisos per millorar el procés de comunicació entre aquests col·laboradors i l'Agència Tributària.
Per tant, l'objectiu d'aquest document és plantejar i proposar línies d'actuació que permetin avançar en el desenvolupament del model de relació cooperativa entre l'Agència Tributària i els professionals tributaris, i que incideixin directament en la generalització de bones pràctiques tributàries per part dels contribuents amb el suport i aval d'aquests experts.
En aquest sentit, les bones pràctiques tributàries són el conjunt de principis, valors, normes i pautes que defineixen un bon comportament dels intermediaris fiscals dels contribuents respecte a les obligacions tributàries d'aquests últims. Per això és necessari propiciar que els contribuents i els intermediaris fiscals disposin d'un marc que permeti el coneixement i posada en comú dels problemes que puguin plantejar-se en l'aplicació del sistema tributari doncs, en definitiva, això redundarà en una millora de la seguretat jurídica i en uns menors costos de compliment i contribuirà a una reducció de la conflictivitat.
Davant una actitud de transparència, obertura i comunicació d'informació per part dels intermediaris fiscals, la conducta de l'Administració Tributària ha de ser predictible i atorgar certesa i seguretat jurídica als contribuents en la presa de les seves decisions fiscals, per això ambdues parts de la relació mostrin interès per la transparència en matèria d'impostos. A més, els intermediaris fiscals reforçaran el seu valor afegit reputacional com a conseqüència de l'adhesió al Codi.
Aquesta confiança mútua permetrà millorar la relació existent entre els intermediaris fiscals i l'Agència Tributària (i per extensió dels contribuents), amb la finalitat d'aconseguir una gestió i recaptació dels impostos més eficient, així com la reducció significativa del risc fiscal en tenir a la seva disposició un mecanisme per actuar amb la seguretat jurídica que exigeix una Administració Tributària moderna.
Finalment, el Codi de Bones Pràctiques dels Professionals Tributaris ha de comptar amb uns principis inspiradors i uns compromisos que han de ser assumits pels intermediaris fiscals i per l'Agència Tributària.
II. PRINCIPIS I COMPROMISOS
L'esforç de l'Agència Tributària per millorar la relació cooperativa ha d'anar orientat a l'establiment de canals de comunicació més àgils i previsibles amb els professionals tributaris, el que sens dubte permetrà fer efectius principis tan importants com la seguretat jurídica, la confiança i el mutu acord. Aquesta necessitat ha estat posada de manifest en diverses ocasions per part dels membres del Fòrum d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris, que reclamen major flexibilitat, transparència i certesa del sistema tributari per adequar-ho a les necessitats reals dels contribuents, i en lògica conseqüència, dels professionals tributaris.
D'altra banda, el Fòrum es va crear amb la intenció d'afavorir i facilitar el compliment voluntari de les obligacions fiscals dels contribuents, potenciant la tasca dels professionals tributaris, que juguen un paper fonamental com a col·laboradors socials en l'aplicació dels tributs. En prestar aquests professionals serveis d'assessorament fiscal i tributari, poden contribuir de manera decidida al rebuig per part dels contribuents de conductes defraudadores i de pràctiques de planificació fiscal agressiva que tendeixin il·legalment a l'elusió o minoració de la tributació a Espanya. En aquest sentit és interessant que els intermediaris fiscals assumeixin compromisos com els de transparència, responsabilitat i deontologia professional en el desenvolupament de les seves funcions, orientant la seva activitat al compliment de les obligacions fiscals pels contribuents com un aspecte més en el disseny i representació comptable de les operacions econòmiques i rebutjant plantejaments de minimització del cost fiscal per part dels seus clientes que resultin artificiosos o clarament contraris a les normes tributàries. Per part seva l'Administració Tributària haurà de garantir el manteniment d'un canal permanent de comunicació que serveixi per oferir criteris jurídics que proporcionin seguretat jurídica i certesa.
-
Principis
-
Voluntarietat. L'adhesió al Codi de Bones Pràctiques dels Professionals Tributaris és voluntària, doncs neix de la convicció lliure d'assumir una sèrie de recomanacions tendents a millorar l'aplicació del nostre sistema tributari a través de l'increment de la seguretat jurídica, la cooperació recíproca basada en la bona fe i la confiança legítima.
-
Bilateralitat. El Codi de Bones Pràctiques dels Professionals Tributaris recull compromisos tant per als intermediaris fiscals com per a l'Administració Tributària per tal de garantir un equilibri entre els drets i les obligacions de cadascun d'ells en l'àmbit tributari.
-
Transparència i confiança, que suposa l'entrega d'informació més enllà dels requeriments legals, sens perjudici del secret professional i de l'obligació de sigil. Els intermediaris fiscals han de jugar un paper principal en la detecció i cerca de solucions a les pràctiques fiscals fraudulentes per aconseguir erradicar-les i prevenir la seva extensió. Per part seva, l'Agència Tributària procurarà que en les seves actuacions es tinguin en compte els precedents administratius i vetllarà per l'aplicació uniforme del criteri de l'Agència Tributària, per a la qual cosa compleix un paper essencial la divulgació dels mateixos.
-
Mutu acord en l'abast i contingut de la informació subministrada.
-
Col·laboració. L'eficàcia del sistema tributari depèn de la conducta dels contribuents i dels intermediaris fiscals, com els seus representants, i de l'Agència Tributària. Els intermediaris fiscals han de col·laborar perquè la informació que els contribuents han de facilitar arribi correctament a l'Agència Tributària. Per part seva, l'Agència Tributària ha de posar a disposició dels intermediaris fiscals la informació necessària i explicació que pugui permetre al contribuent complir correctament amb les seves obligacions fiscals.
-
Confidencialitat i privacitat de la informació subministrada. Els intermediaris fiscals han de respectar la competència de l'Agència Tributària per recopilar, divulgar i conservar informació quan així el permeti la llei, dins el respecte als límits que imposa el deure de secret professional. Per part seva l'Agència Tributària ha de protegir la informació personal a la que tingui accés, sense difondre-la a tercers, llevat que el prevegi la llei.
-
Facilitat en la comunicació, mitjançant l'establiment d'un canal en línia que permeti agilitzar la relació entre els intermediaris fiscals, a través de les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris, i l'Agència Tributària, la possibilitat d'obtenir cita, especialment en casos singulars o de major complexitat.
-
-
Compromisos
Com s'ha assenyalat anteriorment, el Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris implica assumir una sèrie de compromisos per les parts.
Determinats compromisos de l'Agència Tributària seran efectius per als intermediaris fiscals en tant es realitzi la subscripció de l'Addenda d'aquest Codi de Bones Pràctiques per les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris dels que siguin associats o col·legiats.
Per part dels Intermediaris Fiscals
-
Estar adherit al Codi Deontològic, o instrument equivalent, de l'Associació o Col·legi al que pertanyi.
-
Informar als clientes als que es prestin serveis d'assessorament de la necessitat d'evitar i prevenir qualsevol plantejament que suposi una pràctica tributària i duanera fraudulenta o il·legal.
-
Vetllar perquè l'actuació dels seus clientes sigui lleial i conforme amb la legislació fiscal vigent, advertint-los de la il·legalitat de les conductes enganyoses, fraudulentes o malicioses que detectin i no col·laborant en la seva execució.
-
Evitar la utilització d'estructures opaques en la planificació d'estratègies fiscals que es prestin en l'assessorament als clientes. S'entendran com a tals aquelles en les que, mitjançant la interposició de societats instrumentals situades en paradisos fiscals o territoris no cooperants amb les autoritats fiscals, estiguin dissenyades amb el propòsit d'impedir el coneixement per part de l'Agència Tributària dels responsables finals de les activitats o els titulars últims dels béns o drets implicats. Així mateix, es consideraran estructures opaques la utilització de societats instrumentals en operacions d'importació o intracomunitàries, encara que no estiguin radicades en paradisos fiscals, constituïdes o utilitzades per tal d'impedir o dificultar el coneixement per part de l'Agència Tributària dels responsables finals de les operacions.
-
Prevenir i instar a corregir, les conductes dels clientes encaminats a provocar riscos fiscals importants. Els treballs per complir aquest compromís es desenvoluparan de conformitat amb el contingut del manual de compliment voluntari que s'estableixi.
-
En el marc dels procediments en els que l'intermediari fiscal posi de manifest la seva condició de persona adherida al Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris i la seva voluntat d'agilitzar la tramitació del procediment i reduir la litigiositat, l'intermediari fiscal col·laborarà amb l'Agència Tributària per clarificar, com més aviat millor, les qüestions controvertides que siguin posades de manifest en el marc del procediment inspector, tenint en compte els requeriments d'informació i documentació que li siguin sol·licitats amb la major agilitat possible, i aportant tota aquella informació que pugui ser rellevant per al desenvolupament del procediment de la forma més ràpida i completa possible.
-
Promoure les relacions amb l'Agència Tributària en format electrònic, així com mantenir actualitzats les dades censals propis i dels seus clientes.
-
Difondre entre els seus clientes l'ús dels instruments previstos en l'ordenament jurídic tributari per evitar els conflictes.
-
Informar l'Associació o Col·legi, respectant els límits que imposa el deure de secret professional, les irregularitats que detecti ell o els seus clientes respecte de presumptes conductes fraudulentes generalitzades en un sector que puguin afectar al normal funcionament del sistema tributari o a la competència en el mercat.
-
Participar en les activitats formatives permanents que siguin necessàries per actualitzar els seus coneixements tècnics.
-
Complir amb els estàndards de qualitat establerts per l'Associació o Col·legi de Professionals Tributaris al que pertanyin, utilitzant els manuals de compliment voluntari que determinen els criteris per realitzar el seu treball.
Per part de l'Agència Tributària
-
Establir un canal de comunicació en el web de l'Agència Tributària, a través del qual les Associacions i els Col·legis de Professionals Tributaris puguin formular qüestions en els termes que s'estableixin entre ambdues parts.
-
Singularitzar i personalitzar l'atenció als intermediaris fiscals adherits al Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris, millorant les funcionalitats de l'aplicació de cita.
-
Impulsar la millora dels procediments en ordre a evitar la verificació presencial de documentació i evitar desplaçaments a les oficines de l'Agència Tributària.
-
Sens perjudici de la regulació aplicable quant a la interpretació i qualificació de les normes tributàries i duaneres, i de la tasca d'informació i assistència als obligats tributaris, l'Agència Tributària publicarà els criteris que aplica en els seus procediments de control, en especial quan es produeixin canvis legislatius significatius, en tant siguin susceptibles de ser aplicats amb caràcter general.
-
Millorar l'aplicació del sistema tributari, reduint càrregues fiscals indirectes, fomentant l'ús de l'administració electrònica en les relacions dels professionals de l'àmbit tributari i els contribuents amb l'Agència Tributària, així com afavorir l'ús dels instruments que estableix l'ordenament jurídic tributari tendents a la minoració de conflictes.
-
Garantir, en l'activitat d'aplicació del sistema tributari, el ple exercici dels drets dels contribuents, així com el dels professionals i altres col·laboradors socials en l'exercici de la seva professió i de les seves normes reguladores legalment aprovades.
-
Participar en cursos o jornades de tractament de temes d'interès per als intermediaris fiscals, coordinats a través de les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris i Representants Duaners.
-
Organitzar campanyes de divulgació i comunicació específicament dirigides a les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris adherides al Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris, i recollir el seu contingut en una secció del web de l'Agència Tributària.
-
Reconeixement dels intermediaris fiscals que voluntàriament s'adhereixin al Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris.
-
Analitzar les sol·licituds d'unificació de criteri que plantegin els intermediaris fiscals a través de les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris, quan comuniquin actuacions diferents per part de l'Agència Tributària en procediments similars.
-
Estudiar en el grup de treball del Fòrum les actuacions de l'Agència Tributària que comuniquin les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris que s'allunyin dels compromisos del Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris i traslladar-les, si escau, al Ple del Fòrum.
-
Identificar les declaracions tributàries presentades per intermediaris fiscals adherits al Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris.
-
En el marc dels procediments en els que l'intermediari fiscal posi de manifest la seva condició de persona adherida al Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris i la seva voluntat d'agilitzar la tramitació del procediment i reduir la litigiositat, l'Agència Tributària facilitarà a l'intermediari fiscal, com més aviat millor, el coneixement dels fets susceptibles de regularització, per tal de garantir que disposi amb la major antelació de tota la informació que li permeti desplegar l'activitat probatòria que requereixi en cada cas la defensa dels seus interessos. Així mateix, i sempre que les circumstàncies el justifiquin, es facilitarà la celebració de reunions tendents a posar de manifest i aclarir qüestions de rellevància que s'haguessin pogut suscitar al si del procediment.
-
III. ADHESIÓ AL CODI DE BONES PRÀCTIQUES DE PROFESSIONALS TRIBUTARIS
-
Àmbit subjectiu d'aplicació.
El Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris es basa en la lliure adhesió dels intermediaris fiscals, que voluntàriament assumeixin els principis, compromisos i recomanacions continguts en el mateix.
Aquest Codi ha estat elaborat i aprovat pel Fòrum d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris per promoure una relació recíprocament cooperativa entre l'Agència Tributària i els intermediaris fiscals que el subscriguin.
-
Procediment d'adhesió.
La decisió d'adhesió dels intermediaris fiscals es comunicarà a l'Agència Tributària, essent possible comunicar en qualsevol moment la seva baixa.
L'adhesió i baixa hauran de ser a la totalitat del Codi, no essent admissible l'adhesió o baixa parcial a apartats específics del mateix.
L'Agència Tributària podrà informar en el seu web de quins són els intermediaris fiscals adherits al Codi, sempre que obtingui el seu consentiment exprés a través de la Secretaria Tècnica del Fòrum.
S'estudiarà la creació d'un logotip que identifiqui als intermediaris fiscals, que s'hagin adherit al Codi.
-
Comissió de Seguiment.
El Ple del Fòrum d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris determinarà la creació d'una Comissió de Seguiment de l'aplicació del Codi de Bones Pràctiques dels Professionals Tributaris, composta per sis membres, nomenats a parts iguals per l'Agència Tributària i les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris participants en el Fòrum que hagin subscrit l'Addenda al Codi. Els membres de la Comissió de Seguiment seran nomenats anualment, tenint caràcter rotatori els representants de les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris. La condició de president recaurà en un dels membres nomenats per l'Agència Tributària i la de secretari en un membre d'entre els nomenats per les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris.
El Fòrum d'Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris és la seu en la que l'Agència Tributària i les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris han d'estudiar i convenir la inclusió en el Codi de noves matèries i la interpretació de les recomanacions del mateix. Constitueix una finalitat primordial de la Comissió de Seguiment presentar a la consideració d'aquell, tant les qüestions d'interpretació que consideri oportunes, com l'oportunitat d'abordar noves matèries, sens perjudici de qualssevol altres iniciatives que puguin ajudar a la materialització i posada en pràctica del Codi. En particular, la Comissió de Seguiment establirà les pràctiques de tractament en els supòsits d'inobservança dels compromisos del Codi.
La Comissió de Seguiment es reunirà amb caràcter general una vegada al semestre, sens perjudici que el pugui fer tantes vegades com es consideri necessari per la representació de l'Agència Tributària o de les Associacions i Col·legis de Professionals Tributaris.
L'actuació de la Comissió de Seguiment estarà guiada pels principis de transparència, confiança mútua, bona fe i lleialtat que presideixen el Codi de Bones Pràctiques de Professionals Tributaris.
Totes les dades, informes o antecedents de qualsevol naturalesa presentats a la Comissió de Seguiment o obtinguts per la mateixa en l'acompliment de les seves funcions tindran caràcter reservat, estant les seus membres obligats al més estricte i complet sigil respecte dels mateixos.
La Comissió de Seguiment no podrà conèixer sobre situacions particulars dels professionals tributaris adherits al Codi, no podent per tant intervenir en cap procediment tributari en curs.