Preguntes freqüents
És un conjunt d'informació que pretén donar una visió general de l'evolució dels principals Impostos Especials, a partir de la informació de les declaracions tributàries que els subjectes passius han d'emplenar per liquidar les seves obligacions fiscals i per al seguiment de les seves operacions. Es tracta d'oferir una perspectiva tant temporal (amb la informació de l'últim exercici disponible, però també dels exercicis anteriors) com en comparació d'uns altres països. L'informe inclou, a més dels Impostos Especials pròpiament dits, l'Impost sobre els Gasos Fluorats d'Efecte D'hivernacle i els impostos mediambientals. En canvi, l'informe no ofereix informació ni de l'Impost sobre el Carbó ni de l'Impost sobre el Va venir i Begudes Fermentades.
Per a cadascun dels impostos analitzats s'ofereix un fitxer Excel que conté una base de dades amb les sèries històriques i un conjunt de taules que permeten visualitzar la informació d'aquella base de dades. En cada fitxer el contingut és aproximadament el mateix: recaptació, impost meritat, consums, preus, tipus, devolucions, moviments i comparacions internacionals. Per facilitar la disponibilitat de la informació també es pot descarregar una base de dades completa en format csv amb les dades de tots els impostos.
La informació comprèn, amb caràcter general, des de 1995 fins a l'últim any disponible, si bé en casos concrets l'àmbit temporal d'algunes sèries pot variar lleugerament, sobretot en el cas de les sèries basades en fonts internacionals.
Les dades internes es nodreixen dels models d'autoliquidació i dels models d'operacions corresponents a tots els impostos analitzats i, des de 2020, del nou sistema de gestió de la comptabilitat dels productes objecte dels Impostos Especials, denominat Sistema Immediat de Llibres Comptables d'Impostos Especials (SILICIE). Aquest últim ha suposat un increment de la informació, però planteja alguns problemes d'homogeneïtzació respecte a la informació provinent dels models d'operacions, fet que suposa que d'algunes variables només es disposin dades fins al 2019. La informació dels estats membres de la UE és procedent fonamentalment de dues fonts: Eurostat i la base de dades tributària de la Comissió Europea. A més, en el cas concret de l'Impost Especial sobre Hidrocarburs, s'utilitza també informació provinent del Weekly Oil Bulletin que publica la Comissió Europea i que conté informació setmanal sobre els preus i impostos de determinats productes derivats del petroli.
Hi ha diferències de caràcter formal i de contingut. Entre les primeres està la forma de presentació. L'informe es publica des de 1998 i des de 2013 a 2015 estava disponible en format pdf i accessible a través del web de l'AEAT. Ara es publica en format Excel amb una base de dades i un conjunt de taules que permeten visualitzar els continguts d'aquesta base de dades. Quant al contingut, s'ha reduït la informació per diverses raons: per coherència amb uns altres informes (en particular els informes mensuals i anuals de recaptació), per simplificació de quadres que s'han considerat poc útils per al seguiment de l'evolució dels impostos objecte d'estudi, o per eliminar informació que no era pròpia de l'AEAT (per exemple, les dades de la Direcció General de Trànsit) o es podia trobar en uns altres llocs (comerç exterior, normativa).