Les bases imposables
Les bases imposables dels principals impostos van créixer el 2018 un 6,1% (5,2% el 2017). El 2018 es va prolongar la tendència creixent que ha caracteritzat l'evolució d'aquestes bases en els últims cinc anys. Amb aquest creixement les bases superen el màxim que s'havia assolit el 2007. En el Gràfic 1.7 es mostren aquestes bases en comparació de la demanda interna nominal que, com s'ha assenyalat, és un dels agregats més propers a l'evolució de les bases. El 2018 el creixement d'ambdues variables es va distanciar a causa del diferent comportament de les bases lligades a les rendes i les lligades a la despesa, sobretot durant el segon semestre.
Les bases lligades a les rendes van créixer un 6,3% el 2018, davant el 4,6% de 2017. El creixement va ser més intens durant el segon semestre de 2018, després de les pujades de salaris i pensions públiques aprovades amb els Pressupostos i per la millora dels beneficis de les societats. En canvi, des de la perspectiva de la despesa, les bases van mostrar un ritme alt, però lleugerament inferior al de l'any anterior (5,8% el 2018 i 6,1% el 2017), en línia amb el perfil de la demanda interna.
El 2018 les rendes brutes de les llars van créixer un 5,2%, més d'un punt per damunt del creixement registrat el 2017. En l'evolució es distingeixen amb nitidesa dos períodes: la primera meitat de l'any amb increments prop del 4,7% i la segona amb augments del 5,6%. La raó bàsica d'aquest comportament tan diferent va ser l'augment de salaris i pensions públiques.
Efectivament, els salaris i les pensions, que havien mantingut un creixement estable en la primera part d'any, van créixer a un ritme més elevat a partir de juliol (Gràfic 1.10). La massa salarial va repuntar durant el quart trimestre quan es va concretar la pujada salarial dels empleats públics i es van pagar els endarreriments. En el conjunt de l'any l'augment va ser del 5,4%, un punt més que el 2017. En les pensions, la primera meitat de l'any es va saldar amb un augment en l'entorn del 3%, mentre que en la segona meitat el creixement es va elevar fins gairebé el 5%. En l'acumulat de l'any la massa de pensions va passar de créixer un 2,5% el 2017 a fer-ho un 4,4% el 2018.
A la resta de les rendes de les llars, cal destacar el comportament de les rendes de capital en dos sentits. D'una banda, el conjunt de les rendes (mobiliari, arrendaments i guanys patrimonials) va créixer un 5,6%, increment inferior al de 2017 (Quadre 2.1). La causa d'aquest menor creixement va ser l'evolució dels guanys patrimonials que el 2017 van augmentar a prop del 30% i el 2018 només un 2,7%. Per un altre, el 2018 es va produir la recuperació de les rendes de capital mobiliari. Aquestes rendes havien estat disminuint gairebé sense interrupció des de començaments de 2012, però durant els mesos centrals de 2018 la tendència es va trencar (Gràfic 1.11). El motiu principal de la recuperació va ser l'augment dels dividends i de les rendes procedents de títols de deute privat.
S'estima que la base imposable consolidada de l'impost sobre societats va créixer el 2018 un 12,8%, augment pràcticament igual al que es preveu per als beneficis (12,9%). La previsió es fa en funció dels pagaments fraccionats declarats per part de les Grans Empreses i grups fiscals que són els contribuents obligats per ingressar pagaments a compte pels beneficis obtinguts durant l'any. De l'anàlisi d'aquests pagaments es conclou que la millora que es va observar en els mateixos es va concentrar en uns quants grups consolidats, mentre que a la resta d'empreses els beneficis es van ser moderant segons avançava l'any.
En el que fa referència a les bases lligades a la despesa, en el seu conjunt van mostrar un creixement elevat, però lleugerament per sota de l'experimentat el 2017. La despesa final subjecta a IVA va tancar 2018 amb un increment del 5,6% davant el 6,4% de l'any anterior. Tenint en compte l'evolució dels preus, la desacceleració va ser principalment de caràcter real (Gràfic 1.13). La pèrdua d'intensitat respecte a 2017 es va produir sobretot en la segona part de l'any. Per components, va ser la despesa en consum de les llars el que va pressionar a la baixa al conjunt. En canvi, la despesa dels AP va créixer més que el 2017 i l'augment de la despesa en habitatge nou es va mantenir pràcticament igual que llavors.
Finalment, el valor dels consums subjectes a Impostos Especials va créixer un 6,8% el 2018, per damunt del 4,7% de 2017 (Cuadros 1.3 i 5.1). A diferència del succeït el 2017 la millora no s'explica per l'increment dels preus energètics (en mitjana anual van pujar aproximadament el mateix el 2017 i 2018; Gràfic 1.14), sinó per la irregular evolució dels consums físics d'alcohol i tabac el 2017 i, en menor mesura, pel millor comportament el 2018 dels consums de gasolines, gasoils i electricitat, encara que part del mateix fora conseqüència de factors no estrictament econòmics, com les temperatures i algun atípic en el consum d'electricitat.