Salta al contingut principal
Exercici 2019

Les bases imposables

Les bases imposables dels principals impostos van créixer un 4% en el conjunt de l'any 2019, gairebé dos punts menys que el 2018 (5,8%). És el primer any des de 2014 en el que el creixement anual és inferior al de l'any anterior. L'increment és similar al que va registrar la suma de la demanda interna i la remuneració d'assalariats que són els dos indicadors macroeconòmics de referència.

La desacceleració del creixement es va observar tant en les bases lligades a les rendes com en les vinculades a la despesa, encara que amb més intensitat en aquestes últimes. En el primer cas el creixement el 2019 va ser del 4,6%, punt i mitjà per sota de la taxa estimada per a 2018; en les bases relacionades amb la despesa, l'augment es xifra en el 3%, per sota del 5,3% precedent.

Tant l'alentiment del creixement com l' evolució dins l'any van estar marcades, principalment, per quatre fets: el diferent comportament de les rendes de les llars en el primer i segon semestre de l'any per l'esglaó que es va produir en els creixements en la segona meitat de 2018 després de les pujades de salaris públics i pensions propiciades per l'aprovació dels Pressupostos el juliol; la caiguda de la base imposable de l'impost sobre societats durant el tercer trimestre en comparar-se amb una dada de l'any anterior excepcionalment elevat; la progressiva moderació de la demanda interna que va afectar a la despesa subjecte a l'IVA; i el descens dels preus dels productes energètics durant el segon semestre de l'any amb el seu consegüent efecte sobre el valor dels consums dels Impostos Especials. Aquests quatre elements van provocar que el creixement en la primera meitat de l'any fora superior al de la segona, encara que les diferències realment es van concentrar durant el tercer trimestre.

Les rendes brutes de les llars van créixer el 2019 un 5,3%, (6% el 2018). El comportament va ser molt diferent en la primera i la segona part de l'any a causa, com s'ha indicat, de l'impacte que van tenir les pujades de salaris públics i pensions incloses en els Pressupostos de l'any 2018 des de juliol d'aquell any, al que es van sumar noves pujades el 2019. El Gràfic 1.11 dona compte d'aquell efecte en els salaris i pensions que són el principal component de la renda de les llars. En el gràfic s'aprecia clarament l'esglaó a l'alça durant el tercer trimestre de 2018, la seva continuació durant quatre trimestres i la seva moderació en la segona part de 2019. El creixement que es va registrar en aquell últim tram no va assolir el que s'observava abans de l'esglaó perquè aquest ocultava la desacceleració que s'estava produint en el sector privat com a conseqüència del menor ritme de creació de llocs de treball. El resultat final va ser un creixement del conjunt de salaris i pensions durant 2019 lleugerament inferior al 2018 (5,1% davant el 5,3%).

Per part seva, les rendes de capital (mobiliari, arrendaments i guanys patrimonials) van augmentar el 2019 un 7,1% (Quadre 2.1). El creixement va ser la meitat de l'experimentat el 2018 (14,5%), però aquest últim va tenir un comportament peculiar per l'avançament de rendes per evitar la pujada de tipus que s'anunciava per a 2019 i que es va manifestar en fortes pujades en les rendes de capital mobiliari i en els guanys patrimonials. Això mateix es va produir també el 2019, però no amb la suficient intensitat com per a modificar els resultats del conjunt de l'any. En qualsevol cas, la taxa de 2019 s'afegeix als alts creixements registrats en els tres últims anys.

En el que fa referència a les societats, s'estima que la base imposable consolidada de l'impost sobre societats va créixer un 0,5% el 2019. Els beneficis haurien crescut en el mateix període un 2,3%. En ambdós casos els resultats van ser inferiors als de 2018 (6,1% i 9%, respectivament). En el mateix sentit, la informació sobre l'evolució dels beneficis que es dedueix de les declaracions presentades el 2019 per Grans Empreses i grups va suposar una caiguda dels mateixos, concentrada en els grups (cinc d'ells que van tenir un comportament excepcionalment bon el 2018 expliquen tot el descens), ja que a les Grans Empreses el creixement hauria estat prop de l'1%.

En la part referida a la despesa, la despesa final subjecta a IVA va créixer el 2019 un 3,4%, més de punt i mitjà per sota de l'augment registrat el 2018. L'evolució a la baixa va ser conseqüència sobretot de la desacceleració general de l'economia, però també del moderat increment dels preus. Tots els components de la despesa (llars, AP, habitatge) van mostrar la mateixa tendència, encara que va ser més acusada, en termes de taxes, en la venda d'habitatge nou.

Finalment, el valor dels consums subjectes a Impostos Especials va créixer tan sols un 0,6% el 2019 (7,2% el 2018). Els canvis dràstics que s'observen en aquesta sèrie solen obeir a l'evolució dels preus energètics i, en particular, els relacionats amb gasolines i gasoils. El 2019 aquests preus van créixer un 1,2%, amb tot el creixement acumulat durant el primer semestre (en el segon van disminuir un 1%); el 2018, en canvi, van pujar més d'un 9%. No obstant això, si s'atén als consums físics els resultats no són gaire millors. En les principals figures el consum va créixer molt poc o va disminuir: el consum de gasolines i gasoils va augmentar un 0,5% (gairebé dos punts menys que el 2018), el consum d'electricitat va disminuir un 1,8% i les sortides de paquets de tabac des dels dipòsits fiscals van descendir un 1,9%. Només el consum d'alcohol subjecte a Impostos Especials es va incrementar respecte a 2018 (1,7% en alcohol i begudes derivades i un 2,3% en cervesa), a més a major ritme que llavors.