3. L'impost sobre societats
El 2020 els ingressos per l'impost sobre societats van perdre una tercera part del recaptat el 2019 (-33,2%), situant-se en els 15.858 milions. Cal retrocedir fins al 1999 per trobar una xifra més baixa. Tanmateix, aquestes dades no donen una idea cabal del succeït el 2020 amb el principal determinant de l'impost, els beneficis de les societats. Una part del descens no va haver de veure amb els dolents resultats de les empreses, sinó amb la gestió de les devolucions. En la declaració de 2018, presentada el 2019, l'import de les devolucions sol·licitades va ser molt voluminós. Si es corregeix aquest impacte negatiu, juntament amb el positiu que van proporcionar alguns ingressos extraordinaris i el causat per la comparació amb l'any 2019 en el que va haver devolucions extraordinàries, el descens seria d'al voltant del 23%, més d'acord amb la caiguda dels beneficis i de la base imposable de l'impost.
Efectivament, s'estima que la base imposable consolidada va caure un 17,9% el 2020, alguna cosa menys que els beneficis descens del qual va ser del 25,9% (Quadre 3.1). En aquest últim cas la taxa supera les registrades en la crisi anterior, després del boom immobiliari (Gràfic 3.1). La informació proporcionada per les Grans Empreses i els grups consolidats en les seves declaracions de pagaments fraccionats (Quadre 3.2) permet veure que la reducció de la base imposable va ser superior a la caiguda del conjunt d'empreses (-22,5%) i el mateix va succeir en els beneficis (-34,5%). L'enfonsament va ser particularment intens en els grups en els que la reducció dels beneficis va arribar a ser del 44% i la de la base imposable del 31,5%. Aquest fort impacte sobre la base imposable de les societats es va observar des del començament del confinament estricte amb unes pèrdues pròximes al 14% durant el primer trimestre. Durant el semestre central de l'any (en el segon pagament s'inclou la liquidació entre abril i setembre) la caiguda va arribar a ser, com en moltes altres variables, prop del 25%. Durant l'últim trimestre les pèrdues es van reduir fins al 6,3%.
Un punt a assenyalar amb els resultats disponibles és que el nivell de l'impost generat per aquests beneficis va ser similar al que es tenia en els anys 2014-2015. Tanmateix, el nivell de beneficis el 2020 va ser al voltant d'un 12% més alt del que es tenia llavors (Gràfic 3.2). La diferent evolució de beneficis, base imposable i impost meritada mostra el procés de lenta erosió que es produeix en el tipus efectiu (Quadre 3.1; Gràfic 1.16), especialment el que es calcula sobre els resultats positius i malgrat que en el cas concret d'aquest any es produeixi un lleuger creixement del mateix i una baixada del tipus efectiu sobre la base imposable (-4,5%). Les causes d'aquesta tendència, que, juntament amb els baixos tipus d'imposició d'algunes empreses, són unes de les característiques més destacades de l'impost, es poden analitzar amb la informació que ofereix el Quadre 8.5.
Donada la caiguda de la base i del tipus efectiu, l'impost sobre societats meritat va disminuir un 21,6% el 2020 (Quadre 3.1). La dada conté una estimació de la quota diferencial que es coneixerà a partir de juliol, encara que aquesta vegada, a diferència dels dos anys anteriors, el seu pes no és tan significatiu (sense aquella quota la caiguda de l'impost seria del 24,6%) en perdre importància l'aportació del pagament mínim dins els pagaments fraccionats, una de les principals causes dels desquadraments entre els pagaments i la quota líquida finalment meritada. L'impost no es va veure afectat pels canvis normatius perquè tots ells anaven dirigits a facilitar el compliment de les obligacions tributàries sense alterar la xifra a pagar.
La major part de l'impost la constitueixen els pagaments fraccionats que el 2020 van caure un 25,4% (Quadre 3.2). La caiguda va ser major en els grups (-37,6%), el que s'explica, a més de per la pitjor evolució dels seus beneficis, pel pes que tenia en aquests contribuents el pagament mínim, lligat als beneficis i no a la base imposable. A la resta d'empreses, les grans que no pertanyen a grups van veure caure els seus pagaments un 15,7% i les pimes un 5,1% (-1,9% aquelles que van calcular el pagament segons la seva última quota anual i-14,7% les que van tributar segons els beneficis de l'exercici). El Gràfic 3.3 representa l'evolució dels pagaments fraccionats de les diferents empreses des de 2018. Malgrat que la seva repercussió en el total és molt diferent i les seves característiques també difereixen molt, les trajectòries evidencien una gran coherència, només trencada per les pimes que tributen segons la quota, pagaments dels quals, al marge de l'activitat real, segueixen la pauta de successius esglaons que comencen en el segon pagament (després de la presentació de la declaració anual el juliol) i duren tres pagaments (les dades del gràfic es poden descarregar en aquest enllaç ).
El 2020 els ingressos en caixa de l'impost sobre societats van disminuir un 33,2% (Quadre 3.1). Una part no menor de la caiguda es va deure a la realització de devolucions de l'exercici 2018. Cal recordar que aquelles devolucions es van sol·licitar el 2019 i, com és habitual, es van pagar entre finals de 2019 i començaments de 2020. Les de 2018 van ser, a més, excepcionalment elevades perquè també l'havien estat els pagaments fraccionats que es van ingressar al seu moment. A això es va unir el retard en la realització de les devolucions. El Quadre 3.3 i el Gràfic 3.4 recullen en quin any (t i t+1) es van realitzar les devolucions sol·licitades en un any qualsevol t. En ambdós es veu clarament que el percentatge de devolucions que es va fer el 2019 va ser inferior al d'anys precedents. No obstant això, l'impacte d'aquell desplaçament es va veure esmorteït per l'existència d'ingressos extraordinaris per sentències i per la comparació amb l'any 2019 en el que va haver devolucions també per aquest motiu i pels abonaments dels DTA (Actius per Impost Diferit) a algunes empreses (Quadre 1.5). Si es corregeixen tots aquests elements, els ingressos haurien caigut 10 punts menys, al voltant del 23%, xifra molt semblant a la que s'estima per a l'impost meritat (-21,6%). Tots aquests desajustos entre la meritació i la caixa es poden apreciar en la part “pas de meritació a caixa” del Gràfic 3.5.
El segon element, els ingressos i devolucions extraordinàries per sentències i DTA, va suposar la major part dels canvis normatius, però no van ser tots. L'impacte total net dels canvis normatius i de gestió va ser positiu i per valor de 1.669 milions que es descomponien de la següent manera: 1.295 milions procedien de les devolucions extraordinàries que es van fer el 2019; 1.081 milions d'ingressos extraordinaris el 2020; -406 milions retornats en concepte d'interessos per la sentència d'inconstitucionalitat del RDL 2/2016 que va modificar la forma de càlcul dels pagaments fraccionats per la sentència; i-301 milions per les mesures lligades a la lluita contra la COVID, tant en el seu vessant per al compliment de les obligacions fiscals mitjançant ajornaments i suspensió de terminis (-211 milions), com en el seu vessant de reducció dels pagaments a les petites empreses (-90 milions).