Entitats parcialment exemptes
Si ets una entitat parcialment exempta hauries de llegir això
D'acord amb la Llei 27/2014 (LIS) podem distingir dos tipus d'entitats parcialment exemptes:
En primer lloc, les regulades en l'apartat 2 de l'article 9 del LIS “entitats i institucions sense ànim de lucre a les quals sigui d'aplicació el títol II de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge.” Aquest règim és voluntari, de tal manera que poden aplicar-lo les entitats que, complint els requisits del títol II de la Llei 49/2002, hi optin i comuniquin l'opció a l'Administració tributària a través del model 036 de declaració censal.
En segon lloc, les enumerades en l'apartat 3 de l'esmentat article 9 “entitats parcialment exemptes de l'Impost en els termes previstos al capítol XIV del títol VII del LIS”. Per a aquestes entitats, l'aplicació d'aquest règim fiscal especial és d'aplicació obligatòria sense que es pugui renunciar al mateix amb la finalitat de tributar pel règim general del IS i no requereix cap acte administratiu de reconeixement.
En resum, podem distingir dos tipus d'entitats parcialment exemptes:
Les fundacions, associacions i altres entitats sense ànim de lucre, en els termes previstos en el títol II de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge, que compleixin amb els requisits establerts a l'article 3 de l'esmentada Llei.
Les següents entitats:
Les entitats i institucions sense ànim de lucre que no reuneixin els requisits per gaudir del règim fiscal establert en la Llei 49/2002.
Les unions, federacions i confederacions de cooperatives.
Els col·legis professionals, les associacions empresarials, les cambres oficials i els sindicats de treballadors.
Els Fons de Promoció d'Ocupació constituïts a l'empara constituïts de l'article vint-i-dos de la Llei 27/1984, de 26 de juliol, sobre reconversió i reindustrialització.
Les mútues col·laboradores de la Seguretat Social regulades en el text refós de la Llei General de la Seguretat Social, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/1994, de 20 de juny.
L'entitat de Dret públic Puertos de l'Estat i les respectives de les comunitats autònomes.
Per als períodes impositius que s'iniciïn a partir d'1 de gener de 2020 que no hagin acabat a 9 de juliol de 2020 s'elimina les autoritats portuàries de l'enumeració de les entitats parcialment exemptes de l'article 9.3 del LIS.D'aquesta forma, les Autoritats portuàries deixen d'aplicar el règim fiscal de les entitats parcialment exemptes regulat al Capítol XIV del Títol VII del LIS, passant a tributar pel règim general de l'Impost sobre Societats.
El règim fiscal d'aquestes entitats, regulat al capítol XIV del títol VII del LIS, es caracteritza, bàsicament, perquè estan exemptes les rendes:
- Procedents de les activitats que constitueixin el seu objecte social, en la mesura que no siguin activitats empresarials.
- Procedents d'adquisicions i de transmissions a títol lucratiu en la mesura que es realitzin en compliment del seu objecte social.
- Generades en la transmissió onerosa de béns afectes al seu objecte social, sempre que l'import total obtingut es reinverteixi en altres inversions relacionades amb el seu objecte social o finalitat específica.
A més, el seu règim fiscal es complementa amb certes especialitats quant a la composició de la base imposable i els seus tipus de gravamen en aquest impost.
Finalment, existeixen altres suposats específics d'exempció parcial com l'aplicable als partits polítics, a la Corporació de Reserves Estratègiques de Productes Petrolífers i al Consorci de Compensació d'Assegurances.
Les entitats parcialment exemptes dels apartats 2, 3 i 4 de l'article 9 del LIS estaran obligats a declarar la totalitat de les seves rendes, exemptes i no exemptes d'acord amb l'article 124.3 del LIS.
No obstant això, els contribuents a què es refereix l'apartat 3 de l'article 9, no tindran obligació de presentar declaració quan compleixin els següents requisits:
Que els seus ingressos totals no superin 75.000 euros anuals.
Que els ingressos corresponents a rendes no exemptes no superin 2.000 euros anuals.
Que totes les rendes no exemptes que obtinguin estiguin sotmeses a retenció.