Impostos sobre l'Alcohol i Begudes Alcohòliques
Obtén informació sobre la fiscalitat sobre l'alcohol
Criteris per determinar la condició d'establiment elaborador de begudes alcohòliques que compleix els requisits de "petit" i "independent" conforme a la Directiva 92/83/CEE
La Directiva 92/83/CEE del Consell, de 19 d'octubre de 1992, relativa a l'harmonització de les estructures dels impostos especials sobre l'alcohol i begudes alcohòliques, permet als Estats membres disposar en la seva legislació nacional de tipus impositius reduïts aplicables a les begudes alcohòliques que es posin a consum en el seu àmbit territorial exigint, com a requisit per a la seva aplicació, que les begudes alcohòliques es fabriquin per establiments autoritzats que compleixin amb els requisits per ser considerats com “petits” i “independents”.
Els requisits que ha de complir el fabricant de la beguda alcohòlica per ser considerat “petit” o “independent” estan recollits en els articles 4, 9 bis, 13 bis, 18 bis i 22 de la Directiva 92/83/CEE, i es refereixen al volum de producció i a la independència física, jurídica i econòmica dels productors de begudes alcohòliques.
Per interpretar el requisit referit al volum de producció de l'empresa hem d'entendre que:
S'aplica independentment per a cada categoria beguda alcohòlica.
Es refereix a la producció total anual de l'any anterior. En el cas d'un productor de nova creació, es refereix a la producció total anual estimada.
La Directiva 92/83/CEE exigeix un límit de volum de producció de manera que els Estats membres que en la seva legislació nacional reconeguin un tipus reduït podran exigir un volum de producció igual o inferior a aquest límit.
En el cas del vi, el requisit de volum de producció que ha de complir-se i acreditar-se fa referència a la producció mitjana anual durant com a mínim tres campanyes vitivinícoles consecutives.
Per interpretar el requisit referit a la independència jurídica i econòmica del productor de begudes alcohòliques hem d'entendre que:
Dos productors de begudes alcohòliques són independents jurídica i econòmicament entre si quan un no exerceix influència sobre la presa de decisions comercials (política de preus o compres, per exemple) de l'altre.
Dos productors de begudes alcohòliques són independents jurídica i econòmicament entre si quan l'empresa a la que pertany un no participa en més del 50% del capital social de l'empresa a la que pertany l'altre.
Dos productors de begudes alcohòliques són independents jurídica i econòmicament entre si quan l'empresa a la que pertany un no participa en l'empresa a la que pertany l'altre o, si participa, no controla la majoria dels drets de vot.
Per interpretar el requisit referit a la utilització pel productor d'instal·lacions físicament separades de les de qualsevol altre productor hem d'entendre que:
S'entén per instal·lacions les sales o àrees utilitzades pel productor on es troba l'equip tècnic requerit per a la producció de begudes alcohòliques. Les terres de cultiu no es consideren part de les instal·lacions.
Aquest requisit és exigible entre productors que produeixin el mateix tipus de beguda alcohòlica.
Aquest requisit no és exigible a les petites destil·leries independents.
Aquest requisit inclou les instal·lacions llogades pel productor no essent exigible la propietat.
S'entén complert aquest requisit si diferents productors comparteixen les mateixes instal·lacions sempre que no les utilitzin al mateix temps (per exemple, un productor que utilitza les instal·lacions només els primers sis mesos de l'any i un altre productor que les utilitza els 6 mesos següents).
Per interpretar el requisit referit a què el productor de begudes alcohòliques no produeixi sota llicència hem d'entendre que:
Aquest requisit és exigible per a cada categoria de beguda alcohòlica per separat.
La producció de begudes alcohòliques es fa sota llicència quan està subjecta a qualsevol forma d'autorització que faci que la producció no sigui completament independent del tercer que ha concedit l'autorització. Aquest és el cas de l'autorització concedida per explotar una patent, una marca o un procés de producció que pertany a aquell tercer.
Si només una part de la beguda fabricada es produeix sota llicència, el productor no té dret a aplicar el tipus reduït a cap quantitat del mateix tipus de beguda alcohòlica.
Per interpretar l'excepció que permet que dos o més petits productors cooperin i siguin considerats com un petit productor independent hem d'entendre que:
Els productors que cooperen poden ser legal i jurídicament dependents entre ells, però han de ser independents legal i jurídicament de tercers.
Els productors que cooperen poden produir sota llicència entre ells, però no sota llicència de tercers.
Els productors que cooperen poden compartir un mateix local al mateix temps entre ells, però no amb tercers amb els que han d'estar físicament separats.