Salta al contingut principal
Memòria 2020

4.1.4. Facilitats per al pagament dels deutes tributaris

Pagament telefònic

Un destacable apartat en el context de l'any 2020, ha estat el pagament telefònic, ja que des del Servei d'Assistència i Informació de Recaptació a través de l'atenció telefònica REC@T es presta el servei de pagament telefònic, mitjançant el qual els contribuents poden realitzar el pagament dels seus deutes, amb l'única condició de què el deutor sigui el titular del compte amb la que es realitza el pagament.

Pagament en entitats financeres 

En l'exercici 2020 no s'han concedit noves autoritzacions a cap entitat de crèdit perquè pugui actuar com a col·laboradora en la gestió recaptatòria. Durant 2020 s'han produït dos baixes en la prestació del servei de col·laboració. D'aquesta manera, a 31 de desembre de 2020 tenien autorització per actuar com a col·laboradores en la gestió recaptatòria 117 entitats de crèdit.

En aquest exercici, l'import de la recaptació a través de les entitats col·laboradores ha assolit els 248.502 milions d'euros el que, respecte a l'exercici 2019, suposa un descens del 7,5 per cent.

Durant l'exercici 2020 es van realitzar tasques de comprovació sobre un total de 46 entitats (2 de les quals van ser controlades des d'un punt de vista integral). Així mateix, amb l’objecte de verificar els resultats de les traves comunicades a l'Agència Tributària, es van dur a terme comprovacions en relació amb 2.551 actuacions d'embargament de comptes corresponents a 14 entitats.

Finalment, durant 2020 s'han practicat per la Unitat de Control d'Entitats Col·laboradores 58 liquidacions d'interessos de demora a 57 entitats per ingrés fora de termini. L'import total dels interessos de demora liquidats va ascendir als 901.276,35 euros.

Ajornaments i fraccionaments de pagament

Els contribuents poden sol·licitar l'ajornament i fraccionament dels seus deutes quan problemes transitoris de tresoreria els dificultin el pagament.

El 2020 ha augmentat tant el nombre de sol·licituds d'ajornament i fraccionament de pagament com l'import sol·licitat respecte a 2019.

La gestió d'aquests tràmits s'ha facilitat sensiblement mitjançant la possibilitat de realitzar-los per telèfon a través del servei telefònic REC@T.

Així, es van presentar 2.660.807 sol·licituds per un import de 10.314,7 milions d'euros, és a dir, un 45 per cent més que el 2019 quant a número i un 37 per cent més quant a import.

Els quadres que s'enumeren a continuació i que es mostren en l'Annex desenvolupen la distribució de les sol·licituds d'ajornament i fraccionament en funció de l'import dels deutes:

Gràfic núm. 23. Sol·licituds d'ajornaments en número. Distribució percentual per trams d'import.Nova finestra

Gràfic núm. 24. Sol·licituds d'ajornaments en import. Distribució percentual per trams d'import.Nova finestra

Més del 99 per cent de les sol·licituds rebudes corresponen a deutes de menys de 30.000 euros, si bé aquestes suposen el 76 per cent de l'import total sol·licitat. En aquests ajornaments, la norma eximeix al deutor de l'obligació general d'aportar garanties de pagament en realitzar la sol·licitud.

Quant als ajornaments i fraccionaments de pagament resolts el 2020, s'han adoptat 2.497.320 acords per un total de 7.696,5 milions d'euros amb el sentit i pels conceptes que es detallen en el Quadre núm. 25. Acords d'ajornaments i fraccionaments de pagament  (Annex).Nova finestra En els quadres i gràfics de l'Annex i referits a continuació es mostren les principals magnituds sobre això:

Quadre núm. 26. Garanties en els ajornaments concedits  (Annex) Nova finestra

Gràfic núm. 27. Evolució del nombre de sol·licituds d'ajornaments Nova finestra

Gràfic núm. 28. Evolució de l'import d'ajornaments sol·licitats (en milions d'euros) Nova finestra