Salta al contingut principal
Memòria 2020

4.2. Control del frau tributari i duaner

L'Agència Tributària ha desenvolupat, durant 2020, actuacions de prevenció i control per assegurar la correcta aplicació del sistema tributari i duaner, que tenen com principal característica el seu caràcter planificat i programat. Així, cada any, s'aprova un Pla Anual de Control Tributari i Duaner, a què la Llei general tributària atribueix caràcter reservat sens perjudici de la difusió de les directrius generals que l'inspiren. Les directrius generals del Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2020 es van aprovar per Resolució de la Direcció General de l'Agència Tributària de 21 de gener de 2020 (BOE de 28 de gener).

L'eficàcia de la lluita contra el frau descansa, en bona mesura, en una adequada identificació dels riscos fiscals i selecció dels contribuents que seran objecte de control. Aquesta selecció eficient dels obligats tributaris que han incorregut en riscos fiscals és possible gràcies a l'avançat sistema d'informació de què disposa l'Agència Tributària sobre els béns, drets, rendes o activitats dels obligats tributaris; aquestes dades no només s'obtenen de les seves pròpies declaracions o de les declaracions presentades per tercers, sinó també dels acords d'obtenció o intercanvi d'informació subscrits amb unes altres Administracions Públiques nacionals i internacionals així com de les actuacions selectives de captació d'informació sobre determinats contribuents, sectors o activitats.

Les actuacions de control desenvolupades poden tenir un caràcter selectiu o bé adreçar-se a la generalitat de contribuents. La diferenciació vindrà establerta pel risc fiscal que s'apreciï.

Les actuacions de control selectiu, tant en l'àmbit dels tributs interns com en el dels duaners, especials i mediambientals, culminen, normalment, amb les corresponents liquidacions administratives que regularitzen la situació tributària de l'obligat tributari.

Les principals magnituds que resulten de les activitats de control selectiu es reflecteixen en el Quadre núm. 30. Control del frau tributari i duaner: principals magnituds  (Annex).Nova finestra

Així mateix, aquestes actuacions també poden finalitzar amb la presentació de denúncia davant el Ministeri Fiscal quan, en el curs de les actuacions, s'aprecien indicis de delicte contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals o contraban.

Així, el 2020, s'han remès al Ministeri Fiscal 168 informes de delicte fiscal, essent l'import global de quotes defraudades de 178,71 milions d'euros. Aquestes dades es mostren en el Quadre núm. 31. Delictes fiscals denunciats per les àrees d'Inspecció Financera i Tributària i de Duanes i IE (Annex). Nova finestra Tot això sens perjudici de les actuacions de Vigilància Duanera en delictes de frau fiscal, que han suposat la remissió de 18 informes per un valor de 62,68 milions, així com les actuacions en 77 delictes de blanqueig de capitals, per un valor de 183,76 milions [1] .

Dins les actuacions de qualitat realitzades pel Departament de Recaptació, en els últims anys s'ha potenciat, pel seu caràcter estratègic al si de la lluita contra el frau, la persecució en seu penal de conductes qualificades d'obstrucció a l'acció executiva o, directament, de conductes d'ocultació i transmissió fraudulenta de béns.

La pròpia acció executiva desenvolupada pels òrgans de Recaptació de l'Agència Tributària és la que, de facto , posa de manifest fets susceptibles de ser constitutius d'un delicte de frustració de l'execució o insolvència punible, el que comunament es coneixen com alçaments de béns, actuacions delictives que perjudiquen greument els interessos de la Hisenda Pública i que mereixen el major dels retrets possible: El retret penal.

Així l'any 2020, s'han elaborat 58 informes de delicte de frustració de l'execució o insolvència punible per part de l'àrea de recaptació. L'import global de deute perseguit és de 144,18 milions d'euros. Aquestes dades es mostren en el Quadre núm. 32. Delictes de frustració de l'execució o insolvència punible tramitats per l'àrea de Recaptació  (Annex).Nova finestra

A continuació, s'exposen les actuacions més destacades de prevenció i control realitzades en execució del Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2020.

[1]Les dades de denúncies per delicte contra la Hisenda Pública no inclouen les corresponents a investigacions per a la denúncia primerenca de delictes que es produeixen sense la instrucció prèvia de procediments administratius de comprovació. Es tracta d'operacions judicializadas que compten amb la participació dels serveis d'Inspecció com denunciant i/o auxili judicial.(Tornar)

  1. 4.2.1. Control sobre tributs interns
  2. 4.2.2. Control duaner, dels impostos especials i mediambientals
  3. 4.2.3. Fase recaptatòria
  4. 4.2.4. Col·laboració de l'Agència Tributària amb els òrgans jurisdiccionals
  5. 4.2.5. Col·laboració amb les administracions tributàries de les comunitats autònomes de règim comú per al control dels tributs estatals cedits
  6. 4.2.6. Col·laboració amb Hisendes Forals