3.1. Recaptació tributària bruta
La recaptació tributària bruta està constituïda pels ingressos efectius obtinguts en l'exercici, procedents tant de les autoliquidacions presentades pels contribuents com de les liquidacions practicades per l'Agència Tributària. Respon, per tant, a un criteri de caixa.
La recaptació bruta total gestionat per l'Agència Tributària el 2021 va assolir els 275.781 milions d'euros, 27.434 milions més a l'assolida en el mateix període de l'any anterior (11% d'augment).
La causa fonamental de l'augment dels ingressos va ser la recuperació de les bases imposables creixement del qual s'estima provisionalment en l'entorn del 13%, superant en al voltant d'un 4% les observades el 2019. Al contrari, les nombroses mesures de diferent signe que van tenir impacte en la recaptació no van suposar, en termes nets, una xifra significativa.
El context econòmic es va caracteritzar per la constant millora de l'activitat i pel repunt dels preus. Després d'un problemàtic començament marcat pels efectes de la tercera onada de contagis i la repercussió de la tempesta Filomena, l'evolució dels principals indicadors d'activitat va ser en continu progrés, especialment en la segona meitat de l'any. Així, el PIB real, que durant el primer trimestre mostrava un retrocés del 0,2% respecte a l'últim trimestre de 2020, en el quart va augmentar un 2,3% en relació amb el tercer. Per part seva, l'afiliació va començar a registrar creixements respecte a les xifres de 2019 a partir de juny i la dada de desembre va ser ja més d'un 2% superior al del mateix mes d'aquell any, encara que la comparació va seguir condicionada per la vigència de l'ERTO. Una mica similar es va observar en les vendes diàries proporcionades pel sistema de Subministrament d'Informació Immediata de l'IVA, l'indicador disponible més pròxim a l'actualitat. Fins a finals de març les vendes eren inferiors fins i tot a les de 2020, però, passat aquell mes, les vendes es van ser recuperant i ja des d'agost es van situar decididament per damunt de les de 2019, per acabar l'any amb creixements per damunt del 20% respecte a 2020 i del 4% en comparació del conjunt de 2019. En la millora de les vendes diàries va intervenir tant el component real com les pujades de preus, que es van ser accentuant segons avançava l'any. Els preus industrials (sense energia) havien començat a recuperar els ritmes de creixement previs a la pandèmia durant els últims mesos de 2020 i des dels primers de 2021 mostraven una clara tendència alcista, encara que aquesta no es va reflectir en el nucli central dels preus de consum fins a la segona meitat de l'any. A aquest procés es van afegir els preus energètics amb augments molt intensos des de març. El resultat final va ser que, encara que en mitjana de l'any l'IPC només va augmentar un 3,1% (0,8% el subjacent), durant els últims mesos es van registrar pujades màximes en molts anys.
Si s'analitzen els ingressos bruts per figures, la recaptació per IRPF va augmentar un 5,9%. És un increment menor que el que s'observa en unes altres figures, però cal recordar que el 2020 aquests ingressos van augmentar, en contrast amb la caiguda generalitzada a la resta d'impostos, gràcies al matalàs que van suposar les rendes de caràcter públic (salaris de les Administracions Públiques, pensions, transferències lligades a l'ERTO i ajuts a autònoms). De fet, si la comparació es realitza amb 2019, es conclou que aquesta figura és la que més aporta al creixement. Les retencions per rendes del treball i activitats econòmiques, que són el principal component de l'impost, van créixer un 6,1%. El creixement en el sector públic i en el sector privat va ser similar, encara que en el primer l'augment va ser gairebé el mateix que l'any anterior i en el privat va suposar una recuperació després de la caiguda de 2020 que li va permetre, a més, superar en a prop d'un 5% els ingressos registrats el 2019. Va destacar especialment el creixement en les pimes (14,7%; 5,4% respecte a 2019). En el mateix sentit sobrevan sortir els pagaments fraccionats de les empreses personals (17,3% i un 5,6% més que el 2019).En les retencions per rendes del capital el més remarcable va ser l'excepcional increment de les derivades de guanys en fons d'inversió (86,1%, més que duplicant les que havia el 2019).
Els ingressos en l'impost sobre societats es van disparar un 27,7%, compensant àmpliament la forta caiguda de l'any anterior. El 2020 la major part del descens es va deure a la baixada dels pagaments fraccionats per la disminució de l'activitat a causa de la pandèmia i el 2021 la causa més important del creixement ha estat al seu torn l'augment dels mateixos (50,2%). No obstant això, la xifra de pagaments també és bona si es compara amb 2019 (un 12,4% superior). Els ingressos el 2021 es van beneficiar també d'algunes operacions extraordinàries; si es té això en compte, els pagaments seguirien estant per damunt de 2019, però només un 3,5%.
En l'Impost sobre la Renda de No Residents els ingressos van créixer un 15,1% sense poder recuperar el perdut el 2020. La raó principal va ser l'evolució de les rendes de capital mobiliari que van créixer, però no prou. Els ingressos bruts per IVA van ascendir un 11,9%, més que compensant la caiguda del 9,4% de l'any passat. La recaptació va ser un 1,4% superior a la de 2019. L'augment hauria estat major de no ser per la rebaixa del tipus en el consum domèstic d'electricitat en vigència des dels últims dies de juny, que va restar poc més de 500 milions als ingressos. La recuperació de la despesa va ser la causa principal de l'augment dels ingressos bruts, que va ser especialment intens, igual que s'ha assenyalat en l'IRPF, en les pimes (16,4%, 2,3% sobre 2019).
Els ingressos per Impostos Especials es van situar un 5,2% per damunt dels registrats el 2020, però van ser els que, entre les grans figures, pitjors resultats van collir el 2021. En el resultat van influir factors molt diversos. En l'Impost sobre Hidrocarburs els ingressos van augmentar un 11,3%, però el 2020 havien retrocedit un 14,9%. La seva evolució durant l'any va ser de progressiva millora, però no amb el ritme suficient com per a revertir el descens de l'any anterior. Les limitacions a la mobilitat que encara subsistien al final de 2020 i els efectes de la tempesta Filomena al començament de l'any, juntament amb la forta pujada dels preus, lastraron la recuperació. La caiguda que es va registrar en l'Impost sobre Tasques del Tabac (-1,9%) és la cinquena consecutiva en els últims anys.
Novament es va reduir el consum del producte principal (els cigarrets) i els preus mitjans van disminuir (per la substitució per varietats més barates) malgrat que durant l'últim trimestre es van produir pujades en les marques més representatives. En l'Impost sobre l'Electricitat el descens dels ingressos (-12,2%) s'explica per la baixada del tipus en vigor des de mitjan setembre i per al qual s'estima un impacte de 336 milions. Amb aquest import els ingressos estarien aproximadament al mateix nivell que el 2019, amb preus més alts que els de llavors. En els impostos sobre l'alcohol, després d'un començament molt negatiu per les dolentes dades de consum de finals de 2020, es van ser registrant taxes elevades que van portar el creixement l'any al 7,1%, però els ingressos mai van arribar a superar els de 2019 (-12,1% respecte a aquell any).
Finalment, la recaptació bruta pel capítol III de Taxes i altres ingressos va assolir la xifra de 2.704 milions (un 12,1% més que el 2020) que va ser la recaptació mitjana d'aquest capítol en els anys 2017-2019 (restant en aquest últim l'excés d'aquell any al Canon per l'aprofitament d'aigües continentals).
Quadre núm. 12. Recaptació tributària brut total Nova finestra (Annex).