Salta al contingut principal
Memòria 2022

4.5.1. Control intern

Com a òrgan especialitzat de control intern, té la missió d'avaluar el sistema de control intern i afavorir el desenvolupament del mateix, mitjançant la realització d'inspeccions de serveis i auditories als òrgans centrals i territorials de l'Agència.

Actuacions d'inspecció

Les actuacions d'inspecció del Servei d'Auditoria Interna estan subjectes al principi de planificació establerta reglamentàriament per a la Inspecció dels Serveis, elaborant-se amb caràcter anual el Pla d'Actuacions de la Inspecció dels Serveis que s'aprova pel president de l'Agència Tributària. El Pla de l'any 2022 està estructurat en 37 programes: per una part, un conjunt de programes vinculats a actuacions comunes a diverses àrees i/o significatius a l'efecte de la millora dels resultats de l'Agència Tributària i, per una altra, una sèrie de programes vinculats a la gestió de riscos de l'Agència Tributària, al seguiment permanent dels òrgans territorials i l'anàlisi i control d'àrees sensibles, de seguretat i de col·laboració institucional.

Com a conseqüència d'aquestes actuacions d'inspecció dels serveis, el Servei d'Auditoria Interna elabora informes, que poden contenir recomanacions als Departaments de l'Agència Tributària (mocions) i a les Direccions de les Unitats auditades (propostes).

L'any 2022 es van elaborar 119 informes i el 2021 es van elaborar 127.

Seguiment i avaluació permanent dels sistemes de control intern de gestió, riscos i conductes

El Servei d'Auditoria Interna realitza aquest seguiment i avaluació a través de la cooperació més àmplia amb els Departaments i Serveis Centrals i amb les diverses Delegacions Territorials.

Aquesta col·laboració institucional amb els diferents Departaments també s'exerceix mitjançant el funcionament de les set Comissions Sectorials de Seguretat i Control, creades a l'Agència Tributària per a les següents àrees o sectors: de Gestió Tributària, d'Inspecció Financera i Tributària, de Recaptació, de Duanes i Impostos Especials i Vigilància Duanera, d'Informàtica Tributària, General i de Gestió Econòmica. La Vicepresidència de cadascuna de les set Comissions l'ostenta un Inspector dels Serveis del Servei d'Auditoria Interna.

L'any 2006 es va decidir pel Comitè de Direcció de l'Agència Tributària l'elaboració del primer Mapa de Riscos de l'Agència, incorporant així un valuós instrument al seu sistema de gestió de riscos, essent les Comissions Sectorials de Seguretat i Control les encarregades de l'elaboració dels mapes sectorials, que són integrats en un únic mapa pel Servei d'Auditoria Interna.

Per a cadascun dels riscos seleccionats, els grups de treball de les Comissions Sectorials de Seguretat i Control, determinen un tractament, articulat en una o diverses mesures de la qual aplicació per l'organització ha de servir per eliminar o reduir el valor del risc residual detectat, és a dir, de l'impacte i de la probabilitat d'ocurrència o d'ambdós components a la vegada.

Després d'aquest primer Mapa s'han elaborat quatre, un per cada trienni, essent l'últim el corresponent al període 2020-2023, que conté 55 riscos i 114 mesures.

El Servei d'Auditoria Interna considera que dins les seves aportacions als resultats de l'organització es troba el compromís amb els processos de millora organitzativa, la difusió de millors pràctiques i l'aplicació de programes d'autoavaluació. L'activitat de control té, en conseqüència, una finalitat proactiva de millora contínua.

Per coadjuvar a aquests fins i propiciar la millora contínua a la feina, el Servei és membre de l'Institut d'Auditors Interns d'Espanya, col·labora amb Organismes Internacionals en el desenvolupament de projectes d'assistència tècnica en l'àmbit del control intern, i participa en grups que promouen la seguretat dels intercanvis internacionals d'informació tributària (Grup APRG del Fòrum Global) i la gestió dels riscos institucionals (Comunitat d'Interès del Fòrum d'Administracions Tributàries de l'OCDE sobre “Enterprise Risk Management ”). El 2022, el Servei ha participat en l'organització d'un Seminari Fiscalis sobre Riscos Tecnològics, celebrat en Bari (Itàlia), amb la ciberseguretat com qüestió de fons.