Salta al contingut principal

La Direcció General de Tributs determina la tributació de l'aportació de béns a la societat de guanys

La Direcció General de Tributs ha examinat la tributació de l'aportació de béns a la societat de guanys, en les resolucions en resposta a les consultes vinculants V1920-22 (aportació d'un bé immoble) i V2032-22 (aportació de diners).

La Direcció General de Tributs va modificar el seu criteri recollit en la resolució a la consulta vinculant V2921-21, de 19 de novembre de 2021, en aplicació de la doctrina establerta pel Tribunal Suprem en la seva sentència 295/2021, de 3 de març de 2021, de què reprodueix els aspectes més destacats.

L'aportació de béns privatius a la societat de guanys pot ser gratuïta o onerosa, o participar d'ambdues naturaleses, depenent d'això el tractament tributari de les referides aportacions.

La Direcció General de Tributs resol els supòsits plantejats en les esmentades consultes i resol que:

  • En supòsits d'aportació de diners, en ser una operació lucrativa, no tributarà per la modalitat de transmissions patrimonials oneroses de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, ni tampoc en l'Impost sobre Successions i Donacions, al no ser la societat de guanys subjecte passiu d'aquest Impost. Tampoc quedarà l'aportació subjecta a l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, en la seva modalitat d'actes jurídics documentats, documents notarials, perquè aquesta aportació dinerària no compleix els requisits establerts en l'article 31.2 del text refós de la Llei de l'impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1993, de 24 de setembre; en qualsevol cas, encara que estigués subjecta resultaria exempta d'aquest Impost, en aplicació del número 3 de l'article 45.I.B).

  • En el cas de l'aportació d'immobles, en ser una operació lucrativa, no tributarà per l' ISD i quedarà subjecta a  l' ITPAJD en la seva modalitat d'Actes Jurídics Documentats, però resultarà exempta d'aquest, en aplicació de l'article 45.I.B) 3 del TRLITPAJD.

    Tot això independentment del tractament que l'operació pugui tenir en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques de la persona aportante per l'alteració de patrimoni derivada de l'aportació.

Pots consultar el text íntegre de les consultes comentades en els enllaços següents:

Resolució V1920-22 aportació d'un bé immoble .

Resolució V2032-22 aportació de diners.