Salta al contingut principal

Desarticulada a Sevilla una organització dedicada a la distribució de tabac de contraban

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • Cinc persones detingudes i quatre més investigades
  • Decomissats 1.210 quilos de picada de tabac i 250 paquets

9 de desembre de 2022.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Guàrdia Civil han procedit a la desarticulació d'una organització de caràcter familiar dedicada al contraban de picada de tabac que era enviat des de diferents punts de la província de Sevilla a tot Espanya a través d'empreses de paqueteria.

En el marc de l'operació ‘Patró/Verí’, s'ha detingut a cinc persones i investigat a unes altres quatre. Han estat decomissats 1.210 quilos de picada de tabac i 250 paquets sense precintes fiscals, i s'han intervingut dos vehicles i divers material informàtic.

La investigació es va iniciar el mes de març d'aquest any, quan es va detectar una partida de picada de tabac amb destinació a diferents punts d'Espanya i origen Écija (Sevilla) que era enviada mitjançant empreses de paqueteria.

L'organització adquiria el full de tabac i procedia al seu picat i manipulació, sense cap control higiènic sanitari, en llocs que mancaven d'instal·lacions adequades. Una vegada picat, el tabac s'envasava al buit en borses termos-segellades de diferents mides, entre un i vint-i-cinc quilos depenent de la comanda, que es remetien en caixes i es cobraven contra reemborsament.

Segons avançava la investigació, es va aconseguir identificar als principals responsables i localitzar les ubicacions d'emmagatzematge i preparació de la paqueteria. L'organització simulava falses activitats comercials, aparentant enviar roba i altres productes, comptant amb testaferros com falsos autònoms.

Així, el passat dia 15 de novembre es va dur a terme un operatiu policial, que va culminar amb tres registres a la localitat d'Écija (Sevilla) i amb la detenció de cinc persones. Es van decomissar 1.210 quilos de picada de tabac, ja envasada i empaquetada, llista per ser distribuïda per tot el territori nacional, preu de mercat del qual ascendiria a uns 193.000 euros, i es van intervenir dos vehicles utilitzats per a la càrrega del tabac.

Com a resultat de les gestions posteriors, es va procedir a la declaració com investigats de quatre persones més.

Addicionalment, com a resultat de les investigacions realitzades es va observar que els presumptes implicats comptaven amb ingressos en comptes corrents i cobraments per xec per un import superior al mig milió d'euros, tot això vinculat amb els enviaments realitzats.

En els diferents comptes bancaris de tres dels presumptes implicats, dos d'ells suposats testaferros i un altre que era titular d'una de les empreses, s'han constatat moviments de més de tres milions d'euros entre 2019 i 2021. En total s'ha procedit al bloqueig de set comptes bancaris.

Tant a les persones detingudes com les investigades se'ls acusa de la comissió de supòsits delictes de contraban, pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública, han estat posades a disposició de la titular del Jutjat d'Instrucció núm. 3 de Sevilla.

Han participat en l'actuació funcionaris de la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de Sevilla de l'Agència Tributària de manera conjunta amb agents de la Patrulla Fiscal i Fronteres (PAFIF) i de la Unitat d'Anàlisi i investigació Fiscal i Fronteres (UDAIFF) de la Comandància de la Guàrdia Civil de Sevilla. Continua oberta la investigació, per la qual cosa no es descarten més detencions.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-RJIaRSDf9