Salta al contingut principal

Intervinguda una autocaravana amb més de mitjana tona de cocaïna procedent d'Amèrica del Sud

Operació conjunta d'Agència Tributària i Policia Nacional

  • L'organització havia ideat una enginyosa cobertura per al transport de la droga, enviant per vaixell la caravana amb dos caiacs i un suport per a bicicletes amb idea de simular un trasllat per a la pràctica d'activitats a l'aire lliure

  • Després de més de dos anys d'espera a Amèrica del Sud per les restriccions sanitàries provocades per la COVID-19, s'envia l'autocaravana amb l'estupefaent ocult en un doble fons fins al port de Barcelona, on els agents intercepten la mercaderia il·lícita

  • En el marc de les mateixes actuacions s'ha procedit a la detenció de dos membres de l'organització criminal

  • L'operació ha estat fruit de més de dos anys d'investigació conjunta d'efectius del País Basc de la UDYCO de Policia Nacional i el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària

  • La droga hauria assolit en el mercat il·lícit al detall un valor superior als 60 milions d'euros

27 de juliol de 2022.- Funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de Policia Nacional al País Basc, han confiscat de 534 quilos de cocaïna al port de Barcelona que viatjaven camuflats en una autocaravana, segons que ha explicat aquest dimecres el delegat del Govern al País Basc, Denis Itxaso. “El valor de la droga en el mercat al detall ”, ha assenyalat el delegat, “s'hauria elevat a més de 60 milions d'euros i la seva destinació principal era Euskadi”.

La intercepció d'aquesta autocaravana procedent d'Amèrica del Sud que portava la cocaïna oculta en un doble fons s'ha produït en el marc d'una operació conjunta entre funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de Policia Nacional al País Basc.

Per introduir l'estupefaent a Espanya, a finals de 2019 l'organització havia enviat per vaixell la caravana amb dos caiacs i un suport per a bicicletes amb idea de simular un trasllat per a la pràctica d'activitats a l'aire lliure. Més de dos anys després, i superades les restriccions sanitàries provocades per la COVID-19, el vehicle s'envia de tornada a Espanya, essent finalment interceptat al port de Barcelona. En el marc de les mateixes actuacions s'ha procedit a la detenció de dos integrants de l'organització criminal.

El delegat del Govern ha presentat la partida en el Complex que la Policia Nacional té a la localitat de Basauri acompanyat d'un responsable de l'Agència Tributària i del cap superior de la Policia Nacional a Euskadi, el comissari principal Jesús Herranz. Itxaso ha explicat que l'operació, denominada ‘Keja-Ojo Salat’, “és fruit d'una llarga, complexa i laboriosa investigació duta a terme per la Unitat de Droga i Crim Organitzat (UDYCO) de la Direcció Superior de Policia Nacional al País Basc i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària al País Basc. L'eficàcia d'ambdós cossos ha permès aquesta confiscació”. Vigilància Duanera i la Policia Nacional han actuat en el marc de les seves respectives competències de lluita contra el tràfic il·lícit de drogues en l'àmbit internacional, d'assegurament de la cadena logística del comerç internacional i de la persecució dels delictes de contraban.

Un enginyós pla de transport

Fruit de la cooperació internacional entre les diferents Duanes i la Policia, a finals de l'any 2019 els investigadors van tenir coneixement dels preparatius d'una organització de narcotraficants per introduir una important quantitat d'estupefaents en el territori nacional.

La sofisticada estratègia de l'organització criminal passava per la utilització dels canals de comerç exterior per a l'exportació d'una autocaravana a un país sud-americà simulant que anava a ser utilitzada per a la pràctica d'activitats a l'aire lliure. Amb aquell objectiu, el vehicle s'havia proveït amb dos caiacs en la seva part superior i un suport per a bicicletes, tractant així de dificultar la seva detecció per part de la Duana a la seva posterior tornada al territori nacional.

Mentre els integrants de l'organització criminal viatjaven amb avió a Amèrica del Sud, l'autocaravana era transportada en un vaixell que sortia d'Espanya a finals de l'any 2019.

Molt probablement, l'expectativa de l'organització era tornar amb la droga en uns mesos, però la pandèmia provocada per la COVID-19, amb el consegüent tancament de fronteres, va frenar en sec l'operació.

L'organització criminal va ser pacient, i possiblement convençuda de què l'estratègia que havia dissenyat resultaria fructífera, va esperar a la normalització del transport marítim per portar l'autocaravana de tornada a Espanya per via marítima, dos anys i mitjà després d'iniciar el seu viatge.

Captura de la droga i detencions

Durant tot aquell temps, la UDYCO de Policia Nacional de Bilbao i el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària al País Basc havien mantingut, tanmateix, un ferri control sobre els objectius de la investigació.

D'aquesta manera, quant l'autocaravana va ser presentada davant la Duana al port de Barcelona, un equip conjunt d'ambdues institucions va procedir a la seva inspecció i va descobrir un compartiment ocult que, al seu torn, amagava un doble fons perfectament dissimulat que s'havia construït en els baixos del vehicle i que contenia 333 bonys, amb un pes de 534 quilos, d'una substància que, una vegada analitzada amb el narcotest, va resultar ser cocaïna de gran puresa.

Finalment, i ja en la fase executiva de l'operació, efectius de la Unitat GOES i UDYCO de la Direcció Superior del País Basc, juntament amb funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària al País Basc i Catalunya, van procedir a la detenció de dos integrants de l'organització i a la seva immediata posada a disposició judicial, mantenint-se actualment l'operació policial oberta.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-3BiV40WWAD