Salta al contingut principal

El Consell Superior per a la Direcció i Coordinació de la Gestió Tributària

El Consell Superior per a la Direcció i Coordinació de la Gestió Tributària, creat per l'article 65 de la Llei 22/2009, de 18 de desembre, per la qual es regula el sistema de finançament de les Comunitats Autònomes de règim comú i Ciutats amb Estatut d'Autonomia i es modifiquen determinades normes tributàries, és un òrgan col·legiat, integrat per representants de l'Administració tributària de l'Estat i de les Comunitats Autònomes de règim comuna i Ciutats amb Estatut d'Autonomia, que s'encarrega de coordinar la gestió dels tributs cedits.

Està presidit pel president de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, ostentant la Vicepresidència primera la Directora General de l'Agència Tributària, i la Vicepresidència segona una persona representant de les Comunitats i Ciutats Autònomes.

Es destaquen a continuació algunes de les seves funcions:

  • El Consell Superior és informat anualment del Pla d'Objectius a aprovar per l'Agència Tributària, realitzant-se també per part d'aquest Consell un seguiment periòdic dels resultats d'aquest Pla.

  • Així mateix, el Consell Superior analitza i emet informe sobre els avantprojectes normatius de rang legal de l'Estat i de les Comunitats Autònomes, Reals Decrets-lleis, Decrets Lleis de les Comunitats Autònomes i, en determinats supòsits, projectes de Llei, que modifiquin la regulació dels tributs cedits.

    En desenvolupament d'aquesta funció, s'estudien les modificacions normatives, algunes de gran rellevància, que les Comunitats Autònomes o l'Estat tenen previst aprovar en relació amb impostos com l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, impost sobre el patrimoni, Impost sobre Successions i Donacions o Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, entre d'altres.

  • Al si del Consell Superior, les Comunitats Autònomes realitzan propostes a l'Agència Tributària per incloure en els plans de control tributari que s'aproven per aquesta amb caràcter anual, pel que fa als tributs cedits.

  • També s'estudien al si del Consell el contingut i la forma de realitzar determinats intercanvis d'informació entre les Administracions Tributàries de l'Estat i de les Comunitats Autònomes, coordinant-se la seva posada en funcionament per mitjans telemàtics.

  • Al si del Consell també s'analitzen determinades propostes de convenis a subscriure entre l'Agència Tributària i les Administracions autonòmiques, per exemple, en matèria d'intercanvis d'informació tributària.

El Consell Superior funciona a través del Ple, que es reuneix com a mínim una vegada al semestre, i de grups de treball, i compta amb una Secretaria Tècnica Permanent, desenvolupada per un funcionari de l'Agència Tributària, amb rang mínim de Subdirecció General.

La Secretaria Tècnica, que actua com a òrgan permanent de relació entre l'Administració Tributària de l'Estat i de les Comunitats Autònomes i Ciutats amb Estatut d'Autonomia, realitza els estudis, informes o treballs que li encomana el Consell Superior o el seu president, impulsant i coordinant els treballs del mateix. També assisteix, amb veu i sense vot, a totes les reunions del Consell Superior i de les Comissions o grups de treball, realitzant respecte a les mateixes les funcions de Secretaria.