Salta al contingut principal

Desarticulada una organització criminal dedicada a les estafes en l'àmbit internacional pel mètode de les "cartes nigerianes"

Operació conjunta de l'Agència Tributària, Policia Nacional i Europol

  • S'ha detingut a 80 persones i s'han dut a terme 53 registres simultanis – a les províncies de Madrid, Barcelona, Málaga i Santander – intervenint més de 500.000 dòlars i 30.000 euros

  • Els investigadors estimen que van aconseguir estafar a més de mil víctimes a tot el món, principalment a persones d'edat amb residència als EUA, i que es tracta d'una de les majors organitzacions criminals dedicades a aquesta modalitat delictiva

  • El nucli directiu de l'organització estava assentat en les localitats madrilenyes de Parla i Fuenlabrada i tenien ramificacions en tot el territori nacional, al Regne Unit, Mèxic i els Estats Units. En l'operació han col·laborat el Servei d'Inspecció Postal dels EUA, el Department of Homeland Security nord-americà, la Policia Judiciària portuguesa i la National Crime Agency britànica

18 de juny de 2022.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb agents de la Policia Nacional i Europol, han desarticulat una organització criminal dedicada a les estafes en l'àmbit internacional pel mètode de les "cartes nigerianes". S'ha detingut a 80 persones i s'han dut a terme 53 registres simultanis – a les províncies de Madrid, Barcelona, Málaga i Santander – intervenint més de 500.000 dòlars i 30.000 euros. Els investigadors estimen que van aconseguir estafar a més de mil víctimes a tot el món, principalment a persones d'edat amb residència als EUA, i que es tracta d'una de les majors organitzacions criminals dedicades a aquesta modalitat delictiva. El nucli directiu de l'organització estava assentat en les localitats madrilenyes de Parla i Fuenlabrada amb ramificacions en tot el territori nacional, al Regne Unit, Mèxic i els Estats Units. En l'operació han col·laborat el Servei d'Inspecció Postal dels EUA, el Department of Homeland Security nord-americà, la Policia Judiciària portuguesa i la National Crime Agency britànica.

La investigació es va iniciar a finals de l'any 2019, quan els agents van detectar paqueteria procedent dels EUA amb elevades quantitats de diners ocults a l'interior de revistes.

Poc després, i fruit de la col·laboració internacional d'autoritats fiscals i policials dels països afectats, van descobrir que es trobaven davant una organització criminal dedicada a estafar mitjançant la modalitat coneguda com cartes nigerianes i nucli del qual directiu es trobava a la Comunitat de Madrid.

Enviaments a través de Portugal

El "modus operandi "consistia en encarregar a una copisteria, situada a la localitat de Fuenlabrada, la impressió massiva de les cartes simulant premis de loteria o d'un altre tipus, així com herències de familiars no reclamades. S'imprimien de dues maneres, bé amb el nom i cognoms de les víctimes, o bé de manera generalitzada, i després adquiririen les etiquetes individualitzades amb les dades personals i direcció per col·locar-les en els sobres.

Posteriorment, es traslladaven a Portugal amb enormes maletes – en turisme particular o en autobusos dedicats al transport públic per carretera – per enviar-les de manera massiva, atès que el cost del servei era inferior a l'ofert per les empreses espanyoles. Els investigadors van calcular que la despesa aproximada en totes les cartes enviades podria ascendir a mig milió d'euros.

Funcionaven com un "centre d'atenció telefònica "

Les víctimes, sempre persones d'edat avançada i jubilades, contactaven amb el telèfon que figurava en les cartes i els realitzaven un petit qüestionari per conèixer el seu poder adquisitiu, enganyant-les fins que creien que havien estat les agraciades. Els traslladaven que per reclamar el premi havien d'abonar una quantitat inicial en concepte de taxes i impostos burocràtics, arribant els afectats a desemborsar entre 1.000 i 30.000 euros.

L'organització tenia un sistema d'ocultació del benefici consistent a ordenar a les seves víctimes que remetessin el supòsit pagament de les taxes mitjançant transferència a una altra possible víctima. A aquesta li feien creure que se li prestava perquè pogués completar el seu pagament. Així, extreia els diners prestat i, al costat del que ella podia reunir, l'enviava en metàl·lic a un tercer, també víctima, que el remetia al seu torn a un membre de l'organització a Espanya, essent aquest el destinatari final. Els diners anava ocult en revistes o catàlegs que van ser interceptats pel Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, gràcies als seus controls i alertes de moviments de la paqueteria en les duanes.

Una vegada tenien en poder seu els diners, l'enviaven al seu país d'origen a través de persones de l'entramat dedicades a viatjar, conegudes com ‘mules’, amagant-ho en l'equipatge o en targetes moneder.

La investigació va culminar amb la detenció de 80 persones – 61 a Espanya, 16 a Portugal i 3 al Regne Unit – i amb la realització de 53 registres – 24 a Espanya, 26 a Portugal i 3 al Regne Unit –. A Espanya, els registres es van realitzar en els municipis madrilenys de Parla i Fuenlabrada, a Santander i a la localitat de Benalmádena, on van confiscar 30.000 euros, més de 50.000 dòlars, 200 terminals telefònics, ordinadors i vehicles. Tots ells han passat a disposició de l'autoritat judicial com presumptes responsables dels delictes d'estafa, falsificació documental, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. El nombre de víctimes identificades supera les 400, però s'estima que pot arribar a haver més de mil víctimes a tot el món.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-Eb3OpRTmbz