Salta al contingut principal

Confiscat al port de Bilbao un carregament de 575 quilos de marihuana

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • La droga estava oculta entre la mercaderia d'un camió que anava a viatjar en el ferri que cobreix la ruta amb el port de Rosslare (Irlanda)

  • Ha estat detingut el conductor del vehicle

  • La droga confiscada hauria assolit en el mercat il·lícit d'Irlanda un valor pròxim als 3.700.000 euros

2 de juny de 2022.- Funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària al País Basc i agents de la Guàrdia Civil que actuaven en qualitat de Resguard Fiscal de l'Estat sota la dependència funcional de la Dependència Regional de Duanes i IE del País Basc, han confiscat al port de Bilbao un carregament de 575 quilos de marihuana que tenia com destinació Irlanda. La droga confiscada, una vegada introduïda en el mercat clandestí, hauria assolit un valor estimat de 3.700.000 euros.

L'operació es va desenvolupar quan investigadors del Servei de Vigilància Duanera i la Guàrdia Civil que es trobaven controlant l'embarcament de vehicles i mercaderies en el ferri que uneix el port de Bilbao amb el de Rosslare (Irlanda), van detectar un camió procedent del sud d'Espanya que va despertar les seves sospites per ser susceptible de ser utilitzat per a l'ocultació de substàncies de contraban.

En el marc de les actuacions d'assegurament de la cadena logística del transport internacional i del control de fronteres, es va procedir d'immediat a una inspecció radiològica del camió amb mitjans tècnics de l'Agència Tributària del País Basc.

Una vegada descarregat tot el gènere declarat (enciams), es van localitzar 500 bosses de plàstic envasades al buit que es trobaven camuflades a l'interior de les caixes que contenien els enciams. En aquesta actuació es van decomissar cabdells de marihuana amb un pes total aproximat d'uns 575 quilos.

Després d'obrir la totalitat dels paquets, i analitzar les substàncies trobades, es va poder determinar que la mercaderia oculta es tractava d'una varietat de marihuana de gran qualitat, amb un alt valor en els mercats clandestins.

"Modus operandi "

El "modus operandi "en aquesta operació se suma a una àmplia llista de sistemes utilitzats per les organitzacions contrabandistes per intentar eludir els controls duaners. En aquest cas, d'una banda, camuflant mercaderia legal amb il·legal aprofitant el trànsit ordinari de productes de consum habitual.

Per un altre, amb la utilització de la tècnica de l'envasament al buit, que presenta el doble avantatge d'un premsat de la marihuana per reduir el seu volum i introduir més quantitat, i a la vegada ocultar la característica olor que delataria la seva presència.

Per aquests fets, l'ocupant del camió va ser detingut per un delicte de tràfic de drogues. El detingut, juntament amb les diligències pertinents va ser entregat davant el Jutjat d'Instrucció núm. 1 de Barakaldo, qui coneix de la causa.