Desarticulada una organització criminal dedicada al frau a l'IVA i al blanqueig amb begudes alcohòliques procedents d'Holanda i Portugal
-
Els líders de l'organització, assentada a Sevilla, s'ocultaven darrere d'un entramat de societats pantalla administrades per persones sense recursos a les que feien figurar com responsables de les transaccions i de l'impagament de l'IVA
-
Els beneficis del frau fiscal eren blanquejats pels ‘capitostos’ de l'organització adquirint un important patrimoni immobiliari i una àmplia flota de vehicles, tot això a nom de testaferros i empreses pantalla
-
En el marc de l'operació s'ha procedit a l'embargament de quatre immobles i al bloqueig de 132 comptes bancaris de l'organització, a més d'aconseguir el cessament de l'activitat mercantil de les empreses implicades en la investigació
-
El frau fiscal comès per la trama en els últims quatre anys superaria els cinc milions d'euros
28 de març de 2022.- L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en el marc d'una operació conjunta, han desarticulat una organització criminal dedicada al frau fiscal i al blanqueig de capitals mitjançant la introducció a Espanya de begudes alcohòliques procedents d'Holanda i Portugal. Els responsables de la trama utilitzaven tota una xarxa de societats pantalla i testaferros per ocultar la seva pròpia responsabilitat en les transaccions realitzades i en el posterior impagament de l'IVA corresponent, i també se servien d'aquest esquema de persones i empreses interposades per a l'adquisició d'un important patrimoni immobiliari i una gran flota de vehicles amb els beneficis obtinguts de l'activitat il·lícita.
La investigació arrenca a finals de l'any 2020, quan funcionaris de l'àrea d'Inspecció de l'Agència Tributària a Andalucía contacten amb agents de l'Equip de Delinqüència Econòmica de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Sevilla per comunicar-los la possible existència d'una organització criminal assentada en la capital sevillà, que estaria realitzant un frau milionari a la Hisenda Pública.
Operació ‘Tall’
Ja l'any 2021, Guàrdia Civil, juntament amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Cádiz, inicien l'operació, denominat ‘Tall’, per investigar a aquesta organització, composta per un entramat de persones i empreses que es dedicaven al frau a l'IVA i al blanqueig de capitals, tot això a partir de la introducció a Espanya de begudes alcohòliques amb origen a Portugal i Holanda.
Una vegada obtinguts els primers indicis d'aquesta activitat delictiva, i ja judicializada la investigació, l'autoritat judicial va sol·licitar l'auxili del personal de la Dependència Regional d'Inspecció de la Delegació Especial de l'Agència Tributària a Andalucía.
Fruit de les indagacions policials es va poder demostrar la creació d'un entramat d'empreses en de la qual cúpula existia una persona amb antecedents per delicte fiscal. Aquestes societats eren proveïdors i clients unes d'unes altres, i declaraven compres i vendes intracomunitàries de begudes alcohòliques destinació del qual era el mercat interior d'Espanya.
Aquestes persones físiques i jurídiques es valien d'un circuit de facturació falsa entre les societats per tal de no realitzar el pagament de l'IVA, causant un perjudici a la Hisenda Pública estimada pels Inspectors de l'Agència Tributària en més de cinc milions d'euros.
Durant la investigació es va comprovar com les empreses eren utilitzades per moure els diners d'uns comptes a unes altres. Es manejaven grans sumes de diners en efectiu per mitjà de talons al portador que eren cobrats per la mateixa persona – concretament, 79 talons en efectiu que van sumar un import de més d'un milió d'euros –, que també va realitzar una vintena d'imposicions de diners en efectiu amb un valor de més de 350.000 euros.
Modus operandi
La intensa tasca d'anàlisi realitzada va permetre als investigadors detectar com actuava l'entramat societari. L'organització generava artificialment una transmissió i recepció mútua de fons entre les empreses que havien de declarar i ingressar l'IVA de les transaccions – societats que eren administrades per persones sense recursos – i les empreses pantalla, constituïdes per l'organització per evitar la identificació dels capitostos.
Amb aquell objectiu d'ocultació es realitzava un transvasament mutu immediat de fons entre les societats mercantils i els seus proveïdors, i per un import similar o lleugerament superior. Per tant, una pràctica que mancava de tota lògica des d'un punt de vista comercial.
Després d'una intensa tasca d'anàlisi, gestions amb tercers països, persecucions en calent i moltes altres tècniques d'investigació, es van confeccionar les diligències policials, sol·licitant a l'autoritat judicial que acordés una sèrie de mesures per culminar la investigació.
Fase d'explotació
El juliol de 2021 es duu a terme l'explotació parcial de l'operació Tall, acordant el Jutjat d'Instrucció número 11 de Sevilla l'execució de nou Entrades i Registres a les localitats de Sevilla, Dos Hermanas i Alcalá de Guadaira.
Fruit de la investigació i l'anàlisi posterior de la documentació obtinguda en els registres s'ha procedit a la detenció de nou persones, entre elles el líder de l'organització delictiva, sobre el qual l'autoritat judicial ha acordat presó provisional. Per blanqueig de capitals figuren com investigades tres persones i s'ha imputat a una societat amb la que la trama ocultava els beneficis derivats de l'activitat delictiva.
En l'explotació de l'operació es va aconseguir intervenir més de 12.000 ampolles de begudes alcohòliques en un dipòsit fiscal (magatzem amb determinats beneficis en matèria tributària i duanera) de la localitat de Badajoz. La trama havia adquirit les begudes a Portugal i pretenia la seva introducció en el circuit comercial amb l'objectiu de cometre el frau fiscal.
També se'n va recordar el bloqueig més de 132 comptes corrents i productes financers titularitzats pel total de societats que conformaven la trama delictiva, confirmada per nou societats limitades. El saldo total bloquejat ascendeix a més de 158.000 euros, al que s'afegeixen d'altres 20.000 euros en efectiu confiscats en els registres domiciliaris.
Igualment, l'autoritat judicial ha decretat la no disposició de diversos immobles, així com de béns mobles llocs a nom d'una societat mercantil del sector immobiliari constituït exclusivament per l'organització per emblanquinar els beneficis obtinguts del frau fiscal.
Amb la desarticulació d'aquesta trama delictiva s'ha aconseguit frenar la distorsió que es produeix en el mercat, derivada de la venda de begudes alcohòliques a un preu inferior a l'ofert per les empreses lícites competidores.