Salta al contingut principal

Intervinguts 165 quilos de cocaïna ocults en un contenidor procedent de l'Argentina mitjançant el procediment de "ganxo cec"

Operació conjunta de l'Agència Tributària, Policia Nacional i Policia Federal l'Argentina (PFA)

Intervinguts 165 quilos de cocaïna ocults en un contenidor procedent de l'Argentina mitjançant el procediment de 'ganxo cec'

  • La droga ha estat interceptada al port de Santa Cruz de Tenerife després de ser introduïda en un vaixell portacontenedor en el port de Zárate (Argentina)

  • Han estat detinguts a l'Argentina vuit membres d'aquesta organització, dedicada al trànsit marítim d'estupefaents a través de vaixells portacontenidors entre Amèrica del Sud i Europa, i han estat intervinguts 323.000 dòlars

  • El 'ganxo cec' o 'rip off' és una tècnica consistent a introduir l'estupefaent en un contenidor de mercaderia legal o buida per a, posteriorment, extreure l'estupefaent en el port de destinació

12 de maig de 2022.- Funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb les Autoritats Argentines (PFA), han desenvolupat una operació contra una organització criminal assentada a l'Argentina i Europa, dedicada al trànsit marítim d'estupefaents a través de vaixells portacontenidors.

La investigació es va iniciar quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una organització d'aquestes característiques. Fruit de la investigació, es va aconseguir determinar el 'modus operandi 'que usava l'organització per realitzar el transport de la droga des de l'Argentina fins a Europa, contaminant mitjançant 'rip off' o 'ganxo cec' contenidors a bord de vaixells dedicats al transport de mercaderies per extreure-la una vegada que aquestes embarcacions tocaven ports europeus.

L'objectiu principal de l'organització era, a través de les seves ramificacions a Europa, i en concret a Espanya, retirar aquella substància estupefaent quan l'embarcació hagués arribat al port de Santa Cruz de Tenerife. Continuant amb les indagacions realitzades per part de les forces policials implicades, es va poder identificar el contenidor, en el qual l'organització havia introduït la substància estupefaent.

150 paquets de cocaïna amb un pes de 165 quilos

L'organització va introduir la substància estupefaent en el port de Zárate (Argentina), aprofitant les connexions que aquest grup organitzat tenia en aquest port. D'aquesta manera la droga introduïda va prendre rumb a Espanya.

Una vegada el vaixell portacontenidors va arribar a les costes de l'arxipèlag canari, a la matinada del 18 d'abril de 2022, els agents van establir un dispositiu de vigilància tant del vaixell com del contenidor que es trobava en el seu celler.

Durant aquest període els agents no van observar cap moviment sospitós del contenidor, ni a cap persona que es disposés a extreure la substància estupefaent. Així mateix, es va comprovar que els precintes del contenidor no havien estat violentats a bord del vaixell. Tenint en compte aquesta circumstància, els agents van procedir a l'obertura del contenidor, trobant en el seu interior cinc borses blaves, amb 150 paquets de cocaïna d'un pes aproximat total de 165 quilos.

Detencions a l'Argentina

Una vegada confirmada la troballa de la droga, les autoritats argentines van procedir a la detenció dels vuit membres de l'organització, relacionats amb la introducció de l'estupefaent en el contenidor a l'Argentina, així com als registres dels habitatges dels arrestats on es van trobar 323.000 dòlars.

El 'ganxo cec' o 'rip off' és una tècnica consistent a introduir l'estupefaent en un contenidor de mercaderia legal o buida per a, posteriorment, extreure l'estupefaent en el port de destinació.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-0J32c30hjT