Salta al contingut principal

Desarticulada una organització criminal presumptament dedicada al tràfic internacional de marihuana en dobles fons de camions de gran tonatge i a través d'enviaments d'empreses legals de paqueteria

Operació conjunta de l'Agència tributària i la Policia Nacional

  • La Policia Nacional i el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han desenvolupat la denominada 'Operació Doblatge' contra el tràfic internacional de marihuana des de la capital granadina fins a diferents països de la Unió Europea, principalment Alemanya

  • Sis homes han estat detinguts, entre ells el presumpte líder de l'organització, imputant-se'ls els delictes de tràfic d'estupefaents i els delictes connexos de blanqueig de capitals i tinença il·lícita d'armes

  • El líder de l'organització comprava camions que figuraven a nom dels transportistes, semiremolcs dels quals eren modificats amb dobles fons en els que s'ocultava la droga. A més, s'han descobert enviaments internacionals de marihuana a través d'empreses legals de paqueteria

  • Fruit dels tres registres domiciliaris realitzats a Granada i Maracena ha estat la intervenció de prop de 80 quilos de cabdells de marihuana i més de 2.200 euros. Només la taxació dels vehicles intervinguts supera els 240.000 euros

19 de maig de 2022.- En el marc de la lluita contra el tràfic d'estupefaents, el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Policia Nacional estan duent a terme l''Operació Doblatge', coordinada pel Fiscal Delegat a Granada de la Fiscalia Antidroga amb seu a Madrid. Sis homes han resultat detinguts en aquesta operació després de ser investigats per delictes de tràfic internacional de marihuana, principalment amb destinació Alemanya, blanqueig de capitals i tinença il·lícita d'armes.

Els agents han dut a terme un registre domiciliari a Granada i dos a Maracena – un d'ells en un 'grow shop' que era el lloc de reunió i planificació dels membres de l'organització - en els que han intervingut a prop de 80 quilos de cabdells de marihuana, més de 2.200 euros en efectiu, una arma de foc, diversa munició i vehicles de la qual taxació excedeix els 240.000 euros. 12 quilos més d'aquesta droga s'han intervingut en un paquet que estava essent enviat a través d'una empresa legal de paqueteria. L'autoritat judicial va decretar el secret del sumari, que ja ha estat aixecat.

Enviaments de marihuana en dobles fons de semiremolcs de camions i a través d'empreses legals de paqueteria

Des de fa diversos mesos, els Grups de Crim Organitzat i Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional i el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària treballen en aquesta operació, de manera coordinada pel Fiscal Delegat a Granada de la Fiscalia Antidroga amb seu a Madrid, en què han desarticulat una organització criminal que estaria presumptament dedicada al tràfic internacional de marihuana, activitat delictiva connexa amb el blanqueig de capitals que també s'investiga.

Els investigadors han descobert les dues maneres que l'organització utilitzava per ocultar la droga durant el seu trasllat des de Granada, fins a diferents països europeus, principalment a Alemanya. Un d'ells mitjançant la creació de dobles fons habilitats en els semiremolcs de camions de gran tonatge, en què han localitzat marihuana oculta. Aquests camions els adquiria el líder de l'organització a nom d'uns altres membres encarregats de dur a terme els transports. L'altra via d'enviament es feia a través d'empreses legals de paqueteria.

Vehicles intervinguts de la qual taxació supera els 240.000 euros

A principis del mes de maig es va iniciar un operatiu conjunt en el que es van realitzar de manera coordinada tres registres en els domicilis dels investigats, un d'ells a Granada i un altre a Maracena, on també es va registrar un 'grow shop' que s'havia establert com punt de reunió per a la planificació i organització dels membres del grup criminal. Al mateix temps, es va interceptar un camió quan circulava per l'A-92 a la província de Sevilla, el qual transportava marihuana en un doble fons. El desviament fins aquesta ciutat estava motivat per ser el lloc on s'anava a realitzar la càrrega legal, en aquesta ocasió es tractava d'oliveres centenaris.

Els investigadors han intervingut a prop de 80 quilos de cabdells de marihuana, més de 2.200 euros en efectiu, dos caps tractors, dos remolcs rígids, dos vehicles d'alta gamma, quatre furgonetes, dues motocicletes, una arma de foc amb munició i diversa documentació relacionada amb els fets que s'estan investigant. Només el valor de taxació dels vehicles intervinguts supera els 240.000 euros. Igualment han intervingut un paquet amb 12 quilos de cabdells de marihuana que estava essent enviat a través d'una empresa legal de paqueteria.

De moment, el presumpte líder de l'organització ha estat detingut juntament amb cinc membres més de la mateixa, estant la droga intervinguda en possessió d'aquests últims.

La investigació continua oberta, per la qual cosa no es descarten noves detencions. Mentrestant, l'autoritat judicial ha decretat la posada en llibertat dels detinguts, que seran posteriorment esmentats per comparèixer a judici.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-VZkiDB2ige