Salta al contingut principal

Curs-estada sobre delinqüència econòmica dirigit a magistrats designats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ)

En el marc del "Conveni en matèria de formació, investigació i publicacions" subscrit entre el Consell General del Poder Judicial i l'Agència Estatal d'Administració Tributària, els dies 18 a 20 de maig ha tingut lloc a Madrid un Curs-estada sobre delinqüència econòmica dirigit a magistrats designats pel CGPJ.

Les ponències van desgranar els diferents tipus penals que s'integren en la delinqüència econòmica, des del punt de vista dels diferents departaments de l'Agència Tributària que participen en la lluita contra aquestes conductes.

Des del Departament de Duanes i Impostos Especials es van tractar els delictes de contraban, blanqueig de capitals i frau fiscal, exposant les tècniques d'investigació patrimonial que s'utilitzen en el Servei de Vigilància Duanera.

D'altra banda, el Departament d'Inspecció Financera i Tributària va plantejar l'anàlisi del delicte contra la Hisenda Pública, amb l'examen de les diferents conductes delictives, com la utilització de societats interposades, la simulació de no residència fiscal, les trames de frau a l'IVA, i les tècniques d'investigació que es despleguen des de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) per a la persecució d'aquest tipus de fraus.

Finalment, des del Departament de Recaptació es van analitzar els delictes de frustració de l'execució i desobediències específiques en la manifestació de béns, tipificats en els articles 257 i següents del Codi penal.