Salta al contingut principal

L'Agència Tributària desactiva una xarxa de frau d'IVA en el sector de la construcció d'hivernacles d'Almería

Operació "Jabardillo"

Una agrupació d'assessories gestionades per un mateix grup familiar propiciava l'emissió de factures falses a través de desenes de societats instrumentals i testaferros

  • La quantitat defraudada superaria els deu milions d'euros en un sector considerat estratègic en l'economia de la zona
  • Cinc detinguts després d'efectuar registres en municipis de la província que han permès obtenir nombrosa documentació en format paper, així com dispositius electrònics i d'emmagatzematge de dades

15 de novembre de 2022.- L'Agència Tributària ha realitzat una operació contra el frau d'IVA en el sector de la construcció d'hivernacles a la província d'Almería, en què han resultat detingudes cinc persones i després de la que s'ha aflorat una quantitat defraudada de més de deu milions d'euros.

Les actuacions, realitzades per l'Àrea d'Inspecció, les unitats d'auditoria informàtica i el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, s'han desenvolupat mitjançant una fase d'investigació prèvia i cinc entrades i registres en diferents domicilis: dos a Almería capital, un a Vícar, un a Roquetes de Mar, i un altre a El Ejido. Tots els registres s'han realitzat coordinats pel Jutjat d'Instrucció núm. 2 d'Almería.

La fase d'investigació es va centrar en un grup d'assessories, gestionades per un mateix grup familiar, que propiciarien un frau consistent en la utilització com testaferros d'un gran nombre de persones físiques per constituir un entramat de societats que facturaven de forma irregular, durant un curt període de temps, quantitats molt elevades per supòsits treballs de construcció d'hivernacles.

El principal receptor de la facturació era una societat mercantil d'aquest sector, que se servia del frau per aconseguir preus anormalment baixos en el mercat, o que facturava irregularment a titulars de les explotacions agrícoles que, d'aquesta manera, aconseguien disminuir l'import de les seves obligacions fiscals per IVA.

En els registres s'ha intervingut nombrosa documentació en format paper, dispositius mòbils i d'emmagatzematge de dades, així com una màquina per comptar bitllets. Després de les entrades, es va procedir a la detenció de cinc persones, dos de nacionalitat romanesa, una de nacionalitat russa i dues més de nacionalitat espanyola.

40 societats instrumentals analitzades

De moment s'han analitzat a prop de 40 societats instrumentals, sens perjudici que augmenti aquella xifra. Les empreses comptaven amb un únic soci i administrador, eren de recent creació, no tenien antecedents en el mercat, ni actius, i presentaven una falta absoluta d'aprovisionaments reals. A través d'aquestes societats es podria haver propiciat un presumpte frau total a IVA de més de deu milions d'euros des de l'any 2018. Segons la investigació duta a terme sobre través de nombrosos comptes bancaris sota la titularitat d'aquestes societats, l'organització hauria aconseguit disposar de quantitats en efectiu pròximes als 15 milions d'euros durant aquests anys.

Per part de la Unitat de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària d'Almería es continuaran amb les investigacions, per tal de poder determinar la identitat de la resta de les persones que hagin pogut intervenir en l'activitat delictiva, no descartant en les properes dates noves detencions.

Aquesta investigació i el dispositiu dut a terme completa el conjunt de comprovacions que l'Agència Tributària ve desenvolupant des de fa més d'un any per regularitzar la situació fiscal dels titulars de les explotacions agrícoles que podrien haver-se beneficiat en darrera instància d'aquesta trama de frau a l'IVA.