Salta al contingut principal

Confiscats al port de València 620 quilos de cocaïna en tres captures de contenidors procedents del continent americà

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • La droga es va intentar introduir amb la tècnica del ‘ganxo cec’ en dos dels casos i camuflada dins la mercaderia en el tercer

25 d'octubre de 2022.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Guàrdia Civil han confiscat al port de València 620 quilos de cocaïna en tres captures de contenidors que procedien de centroamérica i sud-amèrica.

La primera de les actuacions es va realitzar el passat 10 d'octubre, quan els investigadors van detectar un contenidor sospitós de transportar droga. Després de la seva obertura, es van trobar 224 pastilles de cocaïna d'un quilo cadascuna col·locades entre la mercaderia transportada, que es tractava de suc de fruites. El contenidor intervingut tenia origen a Costa Rica i destinació València.

Uns dies més tard, el 17 d'octubre, es va produir la segona captura. Després d'una nova revisió de contenidor, es van detectar 365 pastilles de cocaïna d'un quilo cadascuna, col·locades sobre la mercaderia, en aquest cas bots de pebrots de piquillo procedents del Perú.

En els dos contenidors, la substància estupefaent es trobava oculta en paquets que havien estat col·locats, sense coneixement d'expedidor ni destinatari, sobre la càrrega i en els espais laterals dels contenidors. Aquest format d'intent d'introducció de la droga és conegut com ‘ganxo perdut’ o ‘rip off’.

La tècnica consisteix en què, en algun moment durant el transport de la mercaderia, els narcotraficants accedeixen al contenidor per introduir la cocaïna i, quan aquest arriba a un altre port, obrir-ho per recuperar la droga abans que sigui inspeccionat per la Duana.

Dos dies després, el 19 d'octubre, es va produir la tercera intervenció. En aquest cas la droga es trobava camuflada a l'interior de làmines de fusta contraxapada, procedent del Brasil i amb destinació Síria, i va ser localitzada gràcies a l'escaneig del contenidor realitzat per les autoritats brasileres. Es van trobar 18 bonys de cocaïna amb un pes de 31 quilos.

Com a conseqüència de les intervencions, s'investiguen delictes contra la salut pública en la seva modalitat de tràfic de drogues, de blanqueig de capitals i d'organització criminal. Fins al moment no s'han produïda detencions.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-6q7DapHMg2