Desmantellada una organització criminal assentada a Catalunya que preparava 'narcollanxes' per a màfies que importaven haixix provinent del Marroc
Operació conjunta de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra
- La investigació conjunta de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, agents dels Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil i, ha portat a la detenció de 19 persones, dos de les quals han ingressat a la presó
- El líder de l'organització disposava d'una nau industrial a Castelló d'Empúries (Girona) on arribaven els cascos de les naus i allà acoblaven els motors i l'equipament nàutic per convertir-les en ‘narcollanxes’ aptes per al tràfic de drogues
- Es van intervenir 22 embarcacions, tres motos d'aigua, motors i material nàutic, 48.270 euros en metàl·lic i 430 grams de cocaïna en roca, amb un valor total en el mercat il·lícit d'uns 44.000 euros
4 d'octubre de 2022.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en un equip conjunt amb la Guàrdia Civil i agents de la Policia de la Generalitat-mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DES), han desmantellat una organització criminal assentada en la regió catalana de l'Empordà que es dedicava a construir embarcacions a demanda per unes altres organitzacions dedicades al tràfic d'haixix transportat des del Marroc. Als 19 detinguts durant l'operació policial se'ls relaciona amb els delictes de pertinença a organització criminal, contraban i contra la salut pública.
La investigació va començar el juliol del 2021, quan es va detectar una primera avarada d'una embarcació que, per les seves característiques, no va deixar cap dubte als investigadors de què es tractava d'una embarcació destinada al narcotràfic. A posteriori, els investigadors van tenir coneixement de l'avarada de tres embarcacions d'alta velocitat destinades al tràfic internacional d'haixix en les localitats gironines de Roses, Llançà i Empuriabrava.
De manera immediata, i gràcies als mecanismes de coordinació policial, es va establir un Equip Conjunt d'Investigació (ECI) entre els tres cossos.
Suport logístic als narcos
L'anàlisi d'aquestes primeres informacions va permetre ubicar a Castelló d'Empúries (Girona) un punt logístic de suport a les organitzacions criminals dedicades al narcotràfic. L'organització responsable de la logística funcionava com un ‘hub’ empresarial amb repartiment de tasques i gestions, que disposava d'una nau industrial en la localitat empordanesa.
Les organitzacions criminals de narcotraficants que volien importar haixix originari del Marroc, que prèviament havien traslladat a diferents punts de la costa peninsular espanyola, contactaven amb els investigats. Aquests, en funció de la demanda, aconseguien els equipaments nàutics més adequats, que en molts casos provenien d'empreses estrangeres de la indústria nàutica.
Una vegada els arribava el material, muntaven i preparaven les embarcacions i, a més, participaven en el trasllat fins al punt de costa on havien de posar-se a la mar. En algun cas, com a conseqüència de la pressió policial, els investigats havien arribat a emmagatzemar les embarcacions de forma temporal en espais coberts: unes altres empreses, naus, terrenys particulars, etc.
Les embarcacions havien de comptar amb característiques molt específiques: una petita mida, una considerable capacitat de càrrega i motors potents per dotar-les de rapidesa i maniobrabilitat, amb l'objectiu de realitzar el transport de la droga en poc temps i intentar evitar les eventuals intervencions dels cossos policials. A mesura que la investigació avançava els agents van constatar noves avarades en localitats com Santa Margarida i, novament, Llançà.
Entrades i registres
Amb la informació recopilada durant la investigació, el 20 de setembre es va dur a terme un dispositiu policial que va permetre realitzar set entrades i registres a les localitats de Roses, Salt i Castelló d'Empúries, afectant tant a la nau industrial que feia les vegades de centre logístic, com a diversos domicilis. Es va detenir als set principals investigats, d'edats compreses entre els 25 i els 38 anys, així com a onze persones més vinculades amb l'organització, que tenien rols secundaris.
Durant els registres es van intervenir 22 embarcacions, en diversos estadis de preparació, tres motos d'aigua, motors i material nàutic; dispositius electrònics com ordinadors, mòbils, tauletes i targetes de mòbil; diverses quantitats de diners amb un valor total de 48.270 euros i 430 grams de cocaïna en roca, que hauria tingut un valor total en el mercat d'uns 44.000 euros.
Els detinguts van passar a disposició judicial el passat 22 de setembre i el jutge va decretar presó provisional per a dos d'ells, el principal investigat, i la persona que es trobava en possessió de la cocaïna.
La investigació segueix oberta i no es descarten noves detencions.
Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):