Salta al contingut principal

Desarticulat a Guadalajara un grup organitzat dedicat a enviar droga en paquets postals

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Policia Nacional

  • La investigació va iniciar després de la intercepció i l'‘entrega controlada’ d'un paquet postal en interior del qual s'ocultaven 6 quilos de marihuana
  • Gràcies a aquesta operació s'ha desmantellat un centre de distribució de marihuana assentat a Humanes (Guadalajara) en el que van confiscar 149 quilos de ‘cabdells’ secs de marihuana
  • Els tres detinguts distribuïen la substància estupefaent per tot el territori nacional i exportaven part a diferents països d'Europa

27 de setembre de 2022.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Policia Nacional, en el marc d'una operació conjunta, han desarticulat un grup criminal establert al municipi d'Humanes (Guadalajara) i han desmantellat tota la infraestructura que tenia establerta per a l'enviament de paqueteria amb marihuana a diferents punts d'Espanya i Europa. L'actuació policial s'ha saldat amb la detenció dels tres membres de l'organització.

L'operatiu s'ha desenvolupat en el marc dels protocols de col·laboració entre les diferents institucions dedicades a lluita contra el narcotràfic i les diferents empreses d'enviament de paqueteria ubicades a Guadalajara, així com gràcies als controls regulars que es duen a terme per tal d'evitar que les màfies de la droga se serveixin d'aquestes empreses per dur a terme les seves activitats il·legals.

La investigació es va iniciar a mitjan mes de juliol d'aquest mateix any, quan el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a València intercepta un enviament postal amb un pes aproximat de sis quilos, en interior del qual es van localitzar diverses borses tancades al buit amb cabdells de marihuana en el seu interior.

El paquet tenia com destinació un habitatge situat al municipi d'Humanes (Guadalajara) que, al seu torn, com es va poder determinar posteriorment, estava relacionada amb multitud d'enviaments durant un període prolongat de temps.

Com a destinataris d'aquests enviaments figuraven diferents remitents, tant persones com empreses, si bé tots ells tenien com nexe comú l'habitatge situat a Humanes des de la qual partien tots els enviaments, centrant les sospites sobre aquest domicili dels investigadors de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Castella-la Manxa i la Policia Nacional.

Enviaven marihuana a diferents punts d'Espanya i l'exportaven a països europeus

Les comprovacions sobre l'habitatge van permetre esbrinar que des d'aquest domicili s'anava a realitzar, de manera imminent, un enviament de vuit paquets a diferents punts de la geografia espanyola, per la qual cosa es va sol·licitar al Jutjat d'Instrucció competent el corresponent manament d'entrada i registre, no sense abans dur a terme l'‘entrega controlada’ del paquet interceptat inicialment.

Una vegada a l'interior de l'habitatge, els investigadors es van trobar amb un autèntic centre de distribució de marihuana, on es preparaven els paquets postals amb destinació a diferents punts d'Espanya i Europa a través d'una coneguda empresa de paqueteria, localitzant e confiscant un total de 149 quilos de cabdells secs de marihuana, així com els elements necessaris per al seu envasament al buit, empaquetat i etiquetat.

Els tres detinguts en aquesta operació policial havien creat una xarxa de distribució de marihuana, pretesament emparada en un contingut de CBD (Cannabidiol) amb sota percentatge de THC, si bé la substància que remetien superava amb escreix aquells supòsits baixos nivells de THC.

Esmentar que el cultiu de cànem no permet la comercialització dels cabdells de la planta, independentment del percentatge de THC que continguin, per tant, s'incorre en un delicte de tràfic de drogues.