Salta al contingut principal

Declaració TADEUS 2023. Reunió dels Directors Generals de les Administracions Tributàries dels països de la UE

Els dies 21 i 22 de novembre es va celebrar a Málaga la 5a Reunió de Directors d'Administracions Tributàries dels països de la Unió Europea (UE), TADEUS (Tax ADministration European Union Summit). A la mateixa van acudir els Directors de les Administracions de tots els Estats Membres de la UE, i una àmplia representació de DGTAXUD (Direcció General de Fiscalitat i Duanes de la Comissió Europea), encapçalada pel seu Director General.

La Directora de l'Agència Tributària, Soledad Fernández Doctor, va exercir d'amfitriona de la reunió presidint, juntament amb uns altres membres del Comitè de Direcció de l'Agència Tributària (el Director del Servei d'Estudis Tributaris i Estadístiques, Rubén Fernández de Santiago, i el Director del Departament d'Inspecció Financera i Tributària, Javier Hurtado Puerta), diverses de les sessions tècniques.

En el transcurs de la mateixa es van presentar i van discutir àmpliament projectes com la implementació del Paquet d'IVA i VIDA, BEFIT, la possible regulació de la cooperació de Eurofisc i la Fiscalia Europea, el mesurament de la bretxa tributària o l'optimització del funcionament de la Directiva sobre cooperació administrativa en matèria d'impostos directes (DAC). També es van presentar els grups de treball actuals impulsats pel propi TADEUS, sobre l'ús de la intel·ligència artificial amb finalitats tributaris, la seguretat digital i l'estimació de la cooperació administrativa. El segon dia de la reunió es va centrar en els projectes nacionals, europeus i a nivell global per millorar la confiança i el compliment voluntari dels contribuents, incloent una posada al dia del projecte sobre Confiança i Compliment que va posar en marxa TADEUS el 2020: https://trustandcompliance.com/

Va finalitzar la reunió amb un petit concurs en el que els països van presentar els seu projectes més moderns i actuals per millorar la confiança i el compliment, que va ser guanyat per Suècia amb la seva "Prova d'Intel·ligència Artificial generativa en l'àmbit fiscal" i en el que l'Agència Tributària es va alçar amb el tercer premi pel seu projecte sobre les ADIs.

Els Directors presents en el plenari TADEUS van signar la declaració final de la cimera i van fixar la propera reunió per a l'any 2024 a Hongria.