Salta al contingut principal

Descobert un frau en l'Impost sobre Hidrocarburs en una obra a Badajoz

Operació de l'Agència Tributària

  • El frau s'estava cometent per la utilització de gasoil a tipus reduït (gasoil B) com carburant en diverses màquines
  • S'han iniciat expedients sancionadors per la utilització indeguda, que ascendeixen a 46.800 euros

4 de desembre de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de la Dependència Regional de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària a Badajoz han descobert un frau sobre els impostos del gasoil bonificat en un operatiu realitzat en una obra del municipi de Torremejía (Badajoz).

L'operació va començar quan funcionaris de la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de Badajoz van tenir informació de què en les proximitats de la localitat de Torremejía (Badajoz) s'estarien construint diferents basses per a emmagatzematge de productes residuals d'almàssera.

En tenir els investigadors sospites de què es podria estar utilitzant de forma indeguda gasoil a tipus reduït (gasoil B) com carburant, es van dur a terme indagacions que van permetre determinar el lloc on s'estava realitzant la construcció.

Una vegada localitzada l'obra, es van realitzar diferents visites a la zona afectada per tal de determinar les empreses i maquinària que, essent susceptibles d'utilitzar de forma indeguda gasoil bonificat, estarien realitzant els treballs.

Amb les dades adquirides i les dades en possessió de l'administració, es va poder determinar la maquinària empleada i els seus titulars, així com l'empresa subministradora de gasoils en l'obra, la quantitat i el tipus de producte subministrat.

La maquinària utilitzada en l'obra consistia en set tractors dels utilitzats en l'agricultura, una retroexcavadora giratòria de cadenes i una retroexcavadora mixta.

Amb la informació adquirida, el passat 17 de novembre es va desenvolupar l'explotació de l'operació, on els investigadors van realitzar les tasques d'identificació de la diferent maquinària, la comprovació del carburant i l'extracció de mostres quan es va considerar un possible ús indegut del gasoil bonificat. Tot això va ser plasmat en diligències que van ser remeses, juntament amb les mostres, a l'Oficina Gestora d'Impostos Especials de l'Agència Tributària a Badajoz.

Com a resultat de les actuacions s'han iniciat expedients sancionadors de la Llei d'Impostos Especials per ús indegut de gasoil en sis vehicles amb potència fiscal compresa entre 25 i 50 CV, fet que suposa una sanció de 43.200 euros (7.200 euros per vehicle), i en un vehicle amb potència fiscal compresa entre 10 i 25 CV de potència fiscal, fet que suposa una sanció de 3.600 euros. Tot això llança un total de 46.800 euros de sanció.

Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats 

Telèfon gratuït 900351378

Adreça electrònica: denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es