Salta al contingut principal

Tributació per l'IVA de la venda d'abonaments i llotges per presenciar desfilades processionals en Setmana Santa

Amb data 15 de desembre de 2022 el Tribunal Economicoadministratiu Central (TEAC) ha dictat dues resolucions en unificació de criteri (RG 05825/2022 i RG 06997/2022) relatives a la possible exempció i, si escau, tipus impositiu de l'IVA, aplicables a l'activitat de lloguer de cadires o llotges per assistir a les desfilades processionals de Setmana Santa.

Els arguments i criteris d'aquestes dues resolucions són els següents:

El  TEAC considera que les desfilades processionals de la Setmana Santa tenen cabuda en l'article 20.U.14.d) de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'impost sobre el valor afegit, doncs no ofereix dubte el caràcter no només religiós, sinó també cultural de les processons de Setmana Santa.

No obstant això, es tracta de dos serveis diferents: l'assistència a les desfilades processionals i el lloguer de cadires o llotges que permeten veure la desfilada asseguda.

Si l'accés del públic a la desfilada processional per la Carrera Oficial fora lliure i gratuït, és a dir, si pogués tenir en compte aquesta desfilada qualsevol persona sense haver de pagar per això, certament, les persones que paguessin per llogar una cadira o llotja no ho farien pròpiament per veure la desfilada processional-d'accés lliure i gratuït - sinó per poder veure-ho assegudes.

Tanmateix, si l'accés a la desfilada processional per la Carrera Oficial no fora lliure i gratuït, això és, tal desfilada només pogués ser establert pels qui haguessin pagat el preu corresponent, llavors no es tractaria de dos serveis diferents (un servei cultural d'accés lliure i gratuït constituït per les desfilades processionals i un servei de lloguer de cadires i llotges, de pagament), sinó un únic servei prestat per l'obligat tributari ja que òrgan encarregat de regular el conjunt de processons de Setmana Santa, consistent a concedir, previ pagament, l'accés a una zona restringida del recorregut processional per la ciutat, la trucada Carrera Oficial, per tenir en compte les desfilades de la Setmana Santa de totes les confraries que en ella participen.

En els recursos, el  TEAC no considera acreditat si l'accés del públic a la desfilada processional va ser lliure i gratuït, però, davant la possibilitat que puguin donar-se ambdues situacions, el  TEAC fixa els següents criteris per a cadascuna d'elles:

    1. Quan la contemplació de les desfilades processionals per la trucada Carrera Oficial durant la Setmana Santa no sigui lliure i gratuïta, això és, quedi reservada en exclusiva a aquelles persones que paguen per això, la venda d'abonaments de cadires i llotges per tenir en compte assegut tals desfilades constitueix un servei subjecte, però exempt de l'impost sobre el valor afegit. S'entendrà que la contemplació de les desfilades processionals no queda reservada en exclusiva a qui paga quan el públic que no ho fa, encara sense tenir accés a les zones de cadires o llotges, pogués tenir en compte les desfilades processionals amb normalitat en tota la Carrera Oficial o en part d'ella, per no existir obstacle rellevant que li ho impedeixi.

    2. Al contrari, si tals desfilades poguessin ser establerts normalment per qualsevol persona, per tota la Carrera Oficial o per part d'ella, sense necessitat de pagar per això, això és, si l'accés als mateixos fos lliure i gratuït, la venda d'abonaments de cadires i llotges constituiria en tal supòsit un servei subjecte i no exempt de l'IVA, sotmès a tributació pel tipus general del 21%.

Pots consultar el text complet de les resolucions en els següents enllaços  Resolució  05825/2022 i Resolució 06997/2022.