Salta al contingut principal

Cinc membres d'una organització criminal dedicada al tràfic de drogues ingressen a la presó després d'intervenir-los més de quatre tones de cocaïna en una nau d'Alacant

  • La captura, realitzada el passat 23 de juny, va suposar la major intervenció de cocaïna realitzada a Alacant, amb 4.318 quilos d'una puresa del 87%

  • La droga, que anava oculta en un carregament de bananes, hagués arribat a assolir un valor de més de 265 milions d'euros en el mercat il·lícit

21 de juliol de 2023.- Cinc membres d'una organització criminal dedicada al tràfic de drogues han ingressat a la presó després de la intervenció, el passat 23 de juny, de més de quatre tones de cocaïna en una nau d'Alacant, en el marc d'una operació conjunta realitzada per funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional. Es tracta del major partida de cocaïna registrat a la província d'Alacant.

Al començament del mes de juny d'aquest any i gràcies a les relacions diplomàtiques bilaterals que l'estat espanyol manté amb uns altres països, es va rebre informació procedent de l'Agregadoria d'Interior de l'Ambaixada d'Espanya als països de Bulgària, Ucraïna, Albània, Macedònia del Nord i Xipre en la que alertaven de l'assentament en la província alacantina d'una important organització criminal formada per ciutadans d'origen albanès que es dedicaria a la introducció i tràfic de cocaïna en grans quantitats.

Des d'aquell mateix instant, es va iniciar a la investigació de l'entramat criminal i com principal objectiu la identificació i esbrinament dels seus components, dels seus hàbits i de les seus on operaven.

Gestions d'investigació sobre l'organització

Funcionaris encarregats de la investigació van iniciar a una sèrie d'indagacions i esbrinaments per saber qui formaven part d'aquesta organització criminal, podent identificar a més de cinc persones d'origen albanès que de manera sospitosa preparaven i equipaven una nau del Polígono Industrial Llano de l'Espartar d'Alacant. Es va poder arribar a observar a membres de l'organització traslladant a la nau, maquinària necessària per a la descàrrega de camions. A més, adoptaven mesures d'extrema vigilància, viatjaven assíduament a l'estranger i disposaven de diversos domicilis que alternaven per confondre a la policia. Durant el transcurs de la investigació es va poder identificar al líder de la trama i observar una jerarquia i repartiment de tasques visiblement marcada i diferenciada.

Tant la nau com els vehicles utilitzats pels membres de l'organització criminal estarien donats d'alta a nom d'empreses aparentment legals per tal de passar desapercebuts, dificultar la investigació policial i donar aspectes de legalitat als diners obtingut per la venda de la droga. Més concretament, utilitzarien una empresa de compravenda de vehicles que estaria a nom d'un dels detinguts d'origen espanyol. Els investigadors atribueixen a aquesta persona, igualment detinguda, un paper previ de possible testaferro per a unes altres organitzacions criminals de la zona llevantina, incloent vincles amb empreses pantalla per al lloguer de naus i vehicles.

Fase d'explotació

El passat dia 23 de juny, funcionaris de la Unitat Combinada de Vigilància Duanera de Málaga i agents de Policia Nacional, van detectar en el port d'aquesta ciutat un carregament de diversos contenidors provinents de l'Equador, que a més de contenir les bananes declarades legalment, podrien amagar algun tipus de substància estupefaent i que dos d'ells tenien com destinació la ciutat d'Alacant, per la qual cosa en estreta col·laboració amb les unitats de Policia Nacional a la ciutat alacantina i amb la deguda autorització judicial es va dur a terme una vigilància discreta d'aquest carregament que viatjaria en dos camions des de Málaga fins a Alacant.

Els investigadors van comprovar que aquest carregament va anar a parar hores després a una nau situada en el polígon industrial Llano de l'Espartar d'Alacant que havia estat investigat dies abans i on ja es trobaven les unitats policials. Allà van poder observar com els membres de l'organització criminal descarregaven els contenidors disfressats amb roba de treball reflector, donant així la imatge de treballadors legals i habituals de la zona.

En aquell moment els investigadors van prendre la decisió d'inspeccionar la càrrega d'ambdós camions, descobrint que, a més de les bananes declarades en duana, els vehicles amagaven gairebé 400 paquets de cocaïna que llançaven un pes total en brut de més de 4.800 quilos, resultant ser el pes de la droga en net de 4.318 quilos, per la qual cosa es va procedir a la detenció dels quatre homes d'origen albanès i d'entre 28 i 40 anys d'edat pels delictes de pertinença a Organització Criminal i Contra la Salut Pública per trànsit de substàncies que causen un greu dany a la salut. Les anàlisis realitzats per Sanitat a la droga revelen que tenia una puresa molt alta que assoleix el 87%.

Va ser posteriorment quan es va localitzar i es va produir la detenció del membre de l'organització espanyol i de 68 anys d'edat que actuava com testaferro per a la mateixa.

Alguns dels detinguts ja comptaven amb antecedents policials per fets similars i dos d'ells es trobaven en situació irregular a Espanya.

També es van practicar tres registres domiciliaris a Alacant i Elx, on es va intervenir abundant documentació, a prop de 6.000 euros en metàl·lic i quatre vehicles d'alta gamma.

Es tracta d'una operació en la que ha primat la coordinació i el treball entre funcionaris de la Unitat Combinada de Vigilància Duanera de Málaga  i la Unitat de Drogues i Crim Organitzat de les Comissaries Provincials d'Alacant i Málaga, Grup 1 de Resposta Especial contra el Crim Organitzat Llevant, on s'ha aconseguit l'ingrés a la presó de gran part dels membres d'aquesta organització criminal assentada en el llevant espanyol i el desmantellament d'una de les organitzacions criminals més actives quant al trànsit de substàncies estupefaents es refereix.

Els detinguts van ser llocs a disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia d'Alacant mentre que l'operació segueix oberta i no es descarten noves detencions en els propers dies.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-8G2dMfC2Wu