Salta al contingut principal

Desarticulada una xarxa dedicada a introduir haixix pel port d'Algesires en dobles fons

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • Han estat detingudes deu persones i han confiscat més de 5.500 quilos d'haixix en diverses actuacions en els últims vuit mesos
  • Els detinguts fabricaven tota mena de dobles fons en remolcs per ocultar la droga

3 de juliol de 2023.- La Unitat d'Anàlisi i Risc (UAR), integrada per funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i per Guàrdies Civils de la Companyia Fiscal i de Fronteres del port d'Algesires, ha desarticulat, en el marc de l'operació ‘Completum’, una organització dedicada al tràfic d'haixix.

La investigació va començar l'octubre de 2022 quan els investigadors van detectar l'existència d'una xarxa criminal dedicada al transport de grans quantitats d'haixix ocults en tota mena de dobles fons practicats en remolcs.

La peculiaritat d'aquesta organització és que arribava a aconseguir un alt grau d'eficàcia a l'hora ocultar la substància i aprofitar al màxim les cavitats practicades en aquests transports. Tant és així, que es feia realment complicada la detecció de les substàncies a través d'escàners o mitjançant l'acció de cans del Grup Cinològic de la Comandància d'Algesires.

S'han dut a terme captures en sostres, sòls, parets i dipòsits de combustible, tot amb això amb una manufactura molt complicada de detectar.

A més, la xarxa s'encarregava de reclutar persones que, mitjançant algun tipus de contraprestació, estiguessin disposades a figurar com a titulars dels remolcs en els que introduïen la droga. També se servien de plaques de matrícula marroquines, e fins i tot en algun cas van utilitzar dades de persones difuntes per als mateixos fins. Totes aquestes maniobres tenien com a objectiu dificultar la identificació dels responsables dels enviaments

En conjunt, i després de realitzar diverses actuacions en els últims vuit mesos, entre elles més d'una desena amb 400 quilos de mitjana per confiscació, s'ha procedit a la captura d'un total de 5.560 quilos d'haixix, valorats en més d'onze milions d'euros, la detenció de deu persones i la investigació de dues persones més. A més, s'han intervingut onze mitjans de transport terrestres, principalment remolcs.

Dels fets s'han instruït les corresponents diligències que, juntament amb els detinguts i els efectes intervinguts, ha estat llocs a disposició de l'Autoritat Judicial.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-yNr4ZZbKK9