Salta al contingut principal

Vigilància Duanera i la Guàrdia Civil desenvolupen un simulacre conjunt davant la platja de l'Arenal de Jávea

Maniobres conjuntes

  • Aquests exercicis solen dur-se a terme per tal d'establir i verificar els protocols de comunicació, activació, coordinació i actuació en la lluita contra el narcotràfic

26 de juny de 2023.- Vigilància Duanera i la Guàrdia Civil, en el marc del protocol d'actuacions operatives que solen realitzar conjuntament, han realitzat un exercici d'actuació contra el narcotràfic en les costes de la província d'Alacant.

El passat 14 de juny, en el marc del protocol de coordinació d'actuacions operatives entre el Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària i la Direcció Adjunta Operativa de la Direcció General de la Guàrdia Civil, signat a Madrid el 3 de juliol de 2007, es va dur a terme en aigües de Jávea, en la zona coneguda com la platja de l'Arenal, un exercici conjunt d'actuació contra el narcotràfic en el que van participar membres del Servei de Vigilància Duanera i membres de la Guàrdia Civil.

El simulacre va consistir en la detecció pel Sistema Integrat de Vigilància Exterior (SIVE) d'una embarcació semirígida a unes 7 milles nàutiques a través de la platja de l'Arenal de Jávea, alertant al Centre Operatiu Complex (COC) i traslladant-se al lloc un helicòpter del Servei Aeri de la Guàrdia Civil a València. Després de confirmar que es corresponia amb una embarcació sospitosa relacionada amb el narcotràfic, embarcacions de Vigilància Duanera i del Servei Marítim de la Guàrdia Civil de València, van iniciar la seva persecució.

Després de la intercepció, de manera conjunta i coordinada per part dels mitjans intervinents, l'exercici va finalitzar amb la detenció dels supòsits ocupants de l'embarcació que pretenia fugir.

En el simulacre van participar les patrulleres d'altura Arao i Albatros, la interceptadora Collimb IV de Vigilància Duanera. Mentre que, per part de la Guàrdia Civil, van intervenir el vaixell d'altura Rio Riaza, un helicòpter del Servei Aeri amb seu a València i el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS). Tots ells van intervenir directament o van prestar suport durant l'exercici.

Amb caràcter previ i després de l'execució de l'exercici es van dur a terme sengles reunions de coordinació, tant per preparar les maniobres com per a valorar posteriorment el seu desenvolupament, en les que no només es va posar de manifest el bon fer professional de tots els especialistes sinó també el magnífic clima d'entesa i col·laboració entre integrants d'ambdós Cossos.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-Qm1clIrAdX