Salta al contingut principal

Confiscades 27 tones de tabac a una xarxa de contraban que operava en diverses províncies d'Andalucía

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • L'organització ja desarticulada comptava en el moment de la intervenció amb més de 2,5 tones de tabac picat llest per a la venda i 24,7 tones de full de tabac per a la seva transformació en picada, a més de maquinària per tractar el full de tabac
  • Hi ha 16 detinguts acusats de delictes de contraban i pertinença a organització criminal
  • Per dificultar la investigació policial, l'organització utilitzava vehicles de lloguer que canviava contínuament, comptava amb inhibidors de freqüència i efectuava tasques de contravigilància

17 de maig de 2023.- Funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional han desarticulat una xarxa dedicada al contraban de tabac que operava a Jaén, Córdoba, Sevilla i Málaga, i han procedit a la detenció de 16 persones com autors dels delictes de contraban i pertinença a organització criminal, així com a la intervenció de més de 27 tones de tabac en diferents fases de transformació.

Les investigacions es van iniciar a mitjan mes de febrer després de rebre informació procedent d'Àustria informant d'un trànsit de full de tabac per Espanya. Les gestions posteriors van permetre detectar a una organització criminal fi del qual era el contraban de tabac. En concret, la xarxa es dedicava a importar grans quantitats de full de tabac per a posteriorment elaborar-la en forma de picada, empaquetar-la i procedir a la seva distribució.

L'organització, que operava intentant donar una aparença de legalitat a la seva activitat criminal, introduïa grans quantitats de tabac en la seva modalitat ‘strip’ de forma legal a Espanya, per al seu posterior desviament a una destinació diferent del declarat, conduint els camions a una nau als afores de la ciutat de Ballin (Jaén).

Aquest punt era l'utilitzat com centre de distribució ja que, des d'aquí, camuflant el full de tabac com mercaderia destinada a l'abonament mitjançant un nou etiquetat de les caixes, es feia arribar a Córdoba, Málaga i Sevilla, on es processava per convertir-ho en picada. Allà s'empaquetava en borses termoselladas i es distribuïa a un preu de venda directa al consumidor de 25 euros el quilo.

Mesures de seguretat i contravigilància

La investigació va permetre localitzar set punts de tractament de tabac que estaven repartits en diferents províncies per tal de desvincular-los del centre logístic ubicat en Ballin. Aquesta diversificació del procés d'elaboració en diferents fàbriques reduïa les perdudes en cas d'una possible intervenció policial.

Per dificultar la investigació policial, l'organització cap a ús de vehicles de lloguer, canviant contínuament d'empresa arrendadora. A més, adoptaven mesures de seguretat com l'ús d'inhibidors de freqüència o de vehicles llançadora que alertaven dels controls policials, i efectuaven tasques de contravigilància.

Efectes confiscats

En l'operació s'han intervingut més de 2.500 quilos de picada de tabac i 24.700 quilos de full en forma de ‘strip’ llista per ser transformada en picada, així com deu màquines picadores de tabac, sis màquines segelladores, sis bàscules de precisió, dues màquines envasadores plàstiques i tres inhibidors de freqüència. El valor del tabac confiscat una vegada elaborat en picada podria haver ascendit a 680.000 euros.

Les investigacions conjuntes han estat realitzades per la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de Córdoba pertanyent a l'Agència Tributària i els Equips de Policia Judicial, Grup d'Estupefaents de la Comissària Local de Linares (Jaén), i estan englobades en el marc de l'Acció Operativa ‘Empact Excise 2.3’ i l'‘AP Smocke’ de Europol.

Aquestes actuacions, juntament amb els detinguts, efectes i mercaderia decomissada, han estat posades a disposició del Jutjat d'Instrucció número 5 de Linares.